Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Torek,
3. 7. 2018,
4.09

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,52

Natisni članek

dekoracija šopek poroka Metka Sporiš Sanjski šopek

Torek, 3. 7. 2018, 4.09

4 leta, 6 mesecev

Slovenka, ki s šopki letno oskrbi več kot 70 nevest: "Kakšno je treba tudi prizemljiti"

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,52
Metka Sporiš, Sanjski Šopek | Foto LR Weddings

Foto: LR Weddings

Metka Sporiš je diplomirana inženirka agronomije in hortikulture, ki je pred petimi leti uresničila svoje sanje: odprla je butično cvetličarno, ki je še posebej priljubljena pri nevestah. Zanje letno izdela od 70 do 90 poročnih šopkov. Ustvarjanje enega ji vzame več ur, cene pa se gibljejo tudi do 150 evrov za šopek.

Trendi Vse več Slovencev za organizacijo poroke najame poročno načrtovalko

Metka Sporiš je že med študijem na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani sanjala o lastni cvetličarni. "O majhni, prikupni, polni raznolikega cvetja," pravi. Idej, zamisli in želja je bilo veliko, se spomnija, a jih kar ni znala realizirati. Nato je spoznala svojo boljšo polovico, ki jo je pri tem spodbujala ter ji pomagala, in sanje so se začele uresničevati.

Pred petimi leti je tako nastal Sanjski šopek, ki skrbi za vse pomembnejše dogodke: poroke, podelitve diplom, slavnostna srečanja, podelitve nagrad, konference in predavanja. A poroke so na prvem mestu, razlaga Metka. "V sezoni porok je zelo zabavno. Tedensko s Sanjskimi šopki razveselimo več nevest, tako slovenskih kot tujih. Vsako leto imamo več povpraševanj tujih parov. Letno v povprečju skreiramo nekje od 70 do 90 poročnih šopkov."

Sanjski šopek poleg šopkov ustvarja tudi venčke in cvetoče okrase, ...  | Foto: Miloš in Nataša Photography Sanjski šopek poleg šopkov ustvarja tudi venčke in cvetoče okrase, ... Foto: Miloš in Nataša Photography

naglavno okrasje, namizne dekoracije, dekoracije za poročne obrede, slavnostne prostore porok ... | Foto: Katja and Simon Photography naglavno okrasje, namizne dekoracije, dekoracije za poročne obrede, slavnostne prostore porok ... Foto: Katja and Simon Photography

... naprsne šopke, zapestnice iz cvetja, nakit iz cvetja, naglavne venčke, obroče, polkronice, lasne sponke iz cvetja, blazinice za prstane, dekoracijo poročnega avtomobila cvetja za posip, darilca za svate itd. | Foto: JS Oblikovanje ... naprsne šopke, zapestnice iz cvetja, nakit iz cvetja, naglavne venčke, obroče, polkronice, lasne sponke iz cvetja, blazinice za prstane, dekoracijo poročnega avtomobila cvetja za posip, darilca za svate itd. Foto: JS Oblikovanje

Tudi v floristiki trende krojijo družbena omrežja

Pri slovenskih mladoporočencih trenutno še vedno prevladuje rustikalni, vintage in boho stil, sicer pa trendi k nam prihajajo z manjšim zamikom, razlaga Metka. "To, da približamo nov trend, nove smernice, kombinacijo barv in oblike, je naša naloga. Vseskozi je treba slediti in se učiti, le tako lahko nove trende predstavimo naprej."

Novi trendi med drugim prinašajo tako imenovano "divje cvetje", pri čemer so šopki sestavljeni iz pretežno navidezno divjega cvetja oziroma cvetja, ki se ga lahko goji po vrtovih, urejenih gredicah.

Petra Starbek, poroka
Trendi Poroke pred desetimi leti in danes: kaj se je spremenilo? #foto

Nenavadnih ali težko izvedljivih naročil ni, pravi, se pa dogaja, da je treba "kakšno stranko prizemljiti", dodaja: "Družbena omrežja ponujajo polno fotografij dekoracij, ki so čudovite, ampak velikokrat s kakšnimi dodanimi filtri, in v resnici na borzi nekatere vrste cvetja ne obstajajo v točno takšnih barvah, kot jih lahko vidimo na spletu."

Sicer pa je bilo Metki najbolj zanimivo izdelati šopek, za katerega je bilo naročilo, da se lahko vse cvetje v njem posuši in pozneje uporabi za čaj.

"Seveda se je treba ves čas učiti novih tehnik, novih stilov in se izobraževati, da lahko konkuriraš tako na domačem kot tujem trgu. Nenehno sledenje tujim ustvarjalcem s cvetjem, spremljanje svetovnih vodilnih poročnih blogov in inovativnost morajo biti ves čas prisotni." Metka Sporiš | Foto: Alen Karupovič "Seveda se je treba ves čas učiti novih tehnik, novih stilov in se izobraževati, da lahko konkuriraš tako na domačem kot tujem trgu. Nenehno sledenje tujim ustvarjalcem s cvetjem, spremljanje svetovnih vodilnih poročnih blogov in inovativnost morajo biti ves čas prisotni." Metka Sporiš Foto: Alen Karupovič

"Vedno pravim, da če v floristiki ne najdemo rešitve, je ne najdemo nikjer." | Foto: Miloš in Nataša Photography "Vedno pravim, da če v floristiki ne najdemo rešitve, je ne najdemo nikjer." Foto: Miloš in Nataša Photography

Ustvarjanje poročnega šopka ji vzame več kot uro, dve zagotovo. | Foto: LR Weddings Ustvarjanje poročnega šopka ji vzame več kot uro, dve zagotovo. Foto: LR Weddings

Že med pogovorom začuti, kakšen šopek bo pravi

Pred vsako izdelavo dekoracije, naglavnega okrasja ali šopka je najpomembnejši prvi stik z naročnikom. Metki klepet ob kavi, pozorno poslušanje in zapisovanje želja stranke pove veliko, razlaga. "Med pogovorom začutim značaj sogovornika, si zapišem vse želje, ideje in informacije, s katerimi si pomagam pri pripravi ponudbe. Že med sestankom se mi pred očmi rišejo podobe o videzu, idejah in možnih rešitvah. Seveda naročnika, ko mi zaupa svoje želje, zbrano poslušam in mu s strokovnim znanjem svetujem."

Na koncu pridemo do optimalne ustvarjalne rešitve. Vedno pravim, da če v floristiki ne najdemo rešitve, je ne najdemo nikjer.

Če ustvarja za poroko, se en teden pred dogodkom začne priprava naročila cvetja, dan prej pa samo ustvarjanje. Na poročni dan vse cvetlične dekoracije dostavijo na lokacijo in umestijo v prostor tako, da zažarijo v vsej lepoti. Poročni šopek, pomemben del nevestine oprave, pa Metki vzame več kot eno uro. "Bidermajer šopki so skreirani dokaj hitro, medtem ko mi šopki, ki so navidez neurejeni, vzamejo več časa, več kot uro, tudi dve, zagotovo."

Cene poročnih šopkov so odvisne od časa izdelovanja; od preprostih z manj vrstami cvetja, od 90 do 110 evrov, do tistih bogatejših, večjih in razkošnejših, ki v povprečju stanejo 150 evrov.

poroka
Trendi Nasvet organizatorke porok: Kako poskrbeti, da vam dež ne bo pokvaril poročnega dne

Z okrasjem poskrbi tudi za štirinožne družinske člane. | Foto: Urška and Domen Photography Z okrasjem poskrbi tudi za štirinožne družinske člane. Foto: Urška and Domen Photography

Naglavni venčki so zelo zaželeni. | Foto: Lejga Ptička Naglavni venčki so zelo zaželeni. Foto: Lejga Ptička

S cvetjem razveselila že več znanih Slovencev

Kadar ne ustvarja za poroke, Metka s cvetjem oskrbuje tudi druge slavnostne dogodke, kjer šopke prejmejo tudi številni znani Slovenci. Med drugim Desa Muck kot Ježkova nagrajenka leta 2016, duo Maraaya na Emi 2015, in Omar Naber na Emi 2017. Zadnja leto Sanjski šopek prejme tudi zmagovalka izbora Miss Slovenije.

"Ko sprejmeš naročilo za kreiranje na takšnih dogodkih, te zagotovo nova energija, nova moč in kreativnost vlečejo naprej, na pot novih raziskovanj in drznih kreacij," pravi Metka.

Metka za poročni dan poskrbi za vse, kar si zaželita mladoporočenca. | Foto: Aljoša Videtič Metka za poročni dan poskrbi za vse, kar si zaželita mladoporočenca. Foto: Aljoša Videtič

Preberite še:

Katja Koselj
Trendi Modni dodatek, zaradi katerega so neveste pozabile na ogrlice
poroka, pričeska
Trendi To je pričeska, ki jo že pet let hočejo vse neveste
Maja Napotnik
Trendi Priporočila vizažistke: kaj da in kaj ne pri poročnem ličenju
Ne spreglejte