Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Nedelja,
8. 5. 2016,
6.00

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

2

Natisni članek

Petra Starbek načrtovalka porok načrtovanje poroke poroka

Nedelja, 8. 5. 2016, 6.00

3 leta, 7 mesecev

Vse več Slovencev za organizacijo poroke najame poročno načrtovalko

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

2

Foto: Osebni arhiv sogovornikov

Če si želite popolno poroko brez stresa, naj bo najem poročne načrtovalke prvi korak pri organizaciji velikega dneva.

Metka Sporiš, Sanjski Šopek
Trendi Slovenka, ki s šopki letno oskrbi več kot 70 nevest: "Kakšno je treba tudi prizemljiti"

Bodoči zakonci se na začetku morda ne zavedajo, koliko energije in časa lahko vzame organizacija poročnega dne, poročna načrtovalka pa je v tem dobro izurjena. Misli na stvari, ki jih par sploh ne predvidi, in se spozna na marsikaj, kar lahko prihrani ogromno živcev.

Petra Starbek je nekakšna slovenska Jennifer Lopez iz filma Načrtovalka porok. Z organizacijo porok se ukvarja že več kot desetletje, njeno znanje in veščine pa so z vsakim letom bolj zaželene in iskane, saj se tudi pri nas vse bolj uveljavlja trend najema poročne načrtovalke. Cene svojih storitev postavlja individualno glede na želje para, saj se te precej razlikujejo. Od poročnih koračnic v ritmih metala do kolone starodobnih vozil, od baletnih plesalcev, trebušnih plesalk in slovenskih komikov pa vse do metalcev ognja in dostave poročnih prstanov s helikopterjem.

Petra nam je zaupala, kako je biti načrtovalka porok v Sloveniji.

Petra skrbi za čisto vse, tudi okraševanje stolov. (Foto: Ana Gregorič) | Foto: Osebni arhiv sogovornikov Petra skrbi za čisto vse, tudi okraševanje stolov. (Foto: Ana Gregorič) Foto: Osebni arhiv sogovornikov

Se veliko parov odloči za najem načrtovalke porok, ali raje vzamejo stvari v svoje roke?

Če povzamem na kratko, je vsekakor drugače kot v tujini. Tam je organizator porok med prvimi, na katerega pari pomislijo, ko se zaročijo. Pri nas pa za zdaj še ni tako. Mnogo parov meni, da lahko tak dogodek organizirajo sami, in najem profesionalnega organizatorja vidijo kot nepotreben strošek. Lahko bi rekla, da se za najem organizatorja odloči manj kot deset odstotkov vseh parov. A poroka je enkraten in zahteven dogodek, sestavljen iz nešteto podrobnosti, ki jih ne bi smeli prepustiti naključju. Organizator poskrbi, da se na te podrobnosti pri načrtovanju ne pozabi in da se par na dan dogodka sprosti in uživa ob zavedanju, da je tam nekdo, ki skrbi, da gre vse po načrtu.

Menim, da bi se moral vsak par ob začetku priprav na poroko vprašati, ali se želi z organizacijo takšnega dogodka spopadati sam ali to delo raje prepusti strokovno usposobljeni osebi. Poroka je le enkraten dogodek in nima smisla, da bi se učili na lastnih napakah. Velikokrat slišim pare, ki pravijo: "Če bi se še enkrat poročila, bi za organizacijo vsekakor najela strokovnjaka." Vendar je takrat žal že prepozno. Sama imam že več kot deset let izkušenj in zato zelo dobro vem, na kaj je treba biti pozoren pri pripravi na poroko in tudi na poročni dan. Pogosto pa lahko tudi vnaprej predvidim, kaj bi pri določeni poroki lahko šlo narobe, in pravočasno ukrepam. Organizacija poroke mi po eni strani predstavlja rutino in hkrati tudi vedno nov izziv in užitek.


Kaj počne načrtovalka porok?

Koordinacija poročnega dneva (ali mesec usklajevanja) je najosnovnejša in tudi najcenejša storitev. Ta je namenjena parom, ki bodo poroko organizirali sami in bodo imeli vse pod nadzorom, vendar se želijo na poročni dan sprostiti in uživati. "Vendar ne pozabite, da je ta storitev namenjena zgolj koordiniranju poročnega dneva in prevzemu odgovornosti, da bo na poročni dan vse potekalo gladko. Ta paket ne vključuje organizacije poroke."

Delna organizacija poroke je odlična izbira, če je par že začel načrtovati, vendar je ugotovil, da potrebuje pomoč pri nekaterih elementih. "S parom nadaljujemo tam, kjer se je zataknilo. Pomagam pri oblikovanju poročnega dne ter poskrbim za usklajevanje in koordinacijo na poročni dan."

Če si par želi, da bi bil nekdo z njim na vsakem koraku pri pripravi in oblikovanju poročnega dne, potem je ta storitev prava izbira. Popolna organizacija poroke se razteza od samega začetka do koordiniranja poročnega dne. Vključuje oblikovanje zunanje podobe, izbiro kraja in rezervacijo poročnih ponudnikov, vključno z izvedbo in usklajevanjem. Ta storitev je idealna za tiste, ki si želijo nekoga, ki se bo namesto njih ukvarjal s podrobnostmi poročnega dneva, oni pa bodo lahko uživali v času zaroke.


Petra pri urejanju namizne dekoracije. (Foto: Aleks Kus) | Foto: Osebni arhiv sogovornikov Petra pri urejanju namizne dekoracije. (Foto: Aleks Kus) Foto: Osebni arhiv sogovornikov

Kakšne so zahteve slovenskih parov? Lahko izdate tudi najbolj bizarno in najbolj ekstravagantno?

Zahteve parov so zelo različne. Od čisto preprostih (npr. baloni na poroki, dekoracija iz kletk) do težje izvedljivih – na primer nastop zelo znanega pevca ali drugega izvajalca na poroki, še posebej če je iz tujine. Tudi na področju dekoracije so v zadnjem času želje in zahteve na vedno višji ravni in posledično tudi težje izvedljive. Dejstvo pa je, da težje ko je izvedljivo, večje je na koncu zadovoljstvo strank. In vesela sem, da jim lahko ustrežem. Sama nisem njihovih želja nikoli ločevala na bizarne ali ekstravagantne. Želja para je zame nekaj, kar skušam uresničiti, saj se zavedam, da jima bom z uresničitvijo tega polepšala njun dan. Navsezadnje je to tudi moje delo.

Pogosto se zgodi, da me ravno zaradi težje izvedljivih želja par tudi najame. Največ zanimivih zahtev je običajno na tematsko obarvanih porokah in porokah v višjem cenovnem razredu. Tako smo imeli na poroki že poročno koračnico v ritmih metala, kolono starodobnih vozil, črno preprogo na civilnem obredu, obred v temi (svetlobo so dajale samo svečke), baletne plesalce, znane slovenske komike in pevce, trebušne plesalke, metalce ognja, prekrasne cvetlične dekoracije, prstane so pripeljali tudi že s helikopterjem, imeli smo ognjemet na ladji, prihod para z gliserjem, poročni obred na podlagi, ki je lebdela nad vodo … Za najbolj ekstravagantno željo, ki sem jo lahko uresničila, pa bi lahko rekla, da je bil nastop zelo znane glasbene skupine iz tujine.

Vključena je tudi skrb za nevestino tančico. (Foto: Janez Kotar) | Foto: Osebni arhiv sogovornikov Vključena je tudi skrb za nevestino tančico. (Foto: Janez Kotar) Foto: Osebni arhiv sogovornikov

V kakšnem cenovnem rangu se v zadnjem času gibljejo poroke pri nas?

Če se pogovarjamo o običajnih porokah, bi rekla, da pari za poroko v povprečju namenijo med osem tisoč in 11 tisoč evri. Končna cena poroke je odvisna tudi od števila svatov in želja para. Pari v povprečju povabijo od 70 do sto svatov. Ker pari sprva ne vedo, kaj vse potrebujejo za poroko, se velikokrat zgodi, da svoj začetni proračun prekoračijo za od 15 do 20 odstotkov. Seveda pa so tudi poroke, ki omenjeni cenovni rang močno presegajo.

Ali lahko uresničite vse želje parov? Kolikokrat morate reči ne?

Vedno se trudim, da parom uresničim vse želje (če so le realno izvedljive, v primernem cenovnem obsegu in v skladu z zakonom). Se pa zgodi, da je kdaj treba reči tudi ne. V tem primeru seveda predlagam tudi ustrezno alternativo. Za primer lahko navedem goreče leteče lampijone, ki so sicer izjemno lepa popestritev dogodka, so pa pri nas žal zakonsko prepovedani. Sem pa že našla rešitev tudi za to in jo z velikim veseljem ponujam parom s takšnimi željami. Če sem zasedena, pa kar s cmokom v grlu rečem ne, saj na dveh porokah ne morem biti.

Za kaj vse poskrbite? Vam lahko par da vsa navodila in se mu ni več treba ukvarjati z organizacijo?

Zelo odvisno od para. V prvi vrsti ponujam naslednje storitve: popolno organizacijo poroke, delno organizacijo poroke ali pa koordinacijo poročnega dne. Poleg teh treh storitev pa me pari pogosto pokličejo tudi za različne nasvete. Taki klici so zelo pogosti v sklepni fazi priprav, saj je takrat za par, ki se odloči za organizacijo poroke v lastni režiji, zelo stresno obdobje. Vse tisto, kar so več mesecev načrtovali, je namreč treba povezati v celoto.

Za popolno organizacijo poroke me v večini primerov pokličejo pari, ki jim primanjkuje časa za organizacijo poroke, in pari, ki bi radi, da njihove priprave na poročni dan potekajo brez zapletov ter predvsem brez nepotrebnega stresa in skrbi. Vsekakor pa to ne pomeni, da par nima možnosti sodelovanja pri iskanju ponudnikov ali različnih poročnih elementov, če to želi. Povsod pa pomagam s predlogi in nasveti.

Postavitev stolov za poročni obred. (Foto: Ana Gregorič) | Foto: Osebni arhiv sogovornikov Postavitev stolov za poročni obred. (Foto: Ana Gregorič) Foto: Osebni arhiv sogovornikov

V filmu Načrtovalka porok je morala Jennifer Lopez priči prek slušalk narekovati govor. Ste tudi vi že kdaj morali početi kaj takega?

Ta film je za nas organizatorje kot zakonik, če se lahko tako izrazim. Tukaj resnično vidimo, kaj organizator porok počne. Sama ne nosim slušalk, vendar kljub temu skrbno pazim, da gre vse po načrtu in da je vse ob pravem trenutku na pravem mestu. V živo sicer še nisem narekovala govora, sem pa že priskočila na pomoč pri njegovem sestavljanju, ženin pa ga je nato prebral. In odziv po govoru je bil zelo podoben tistemu v filmu. Je pa na podobno tematiko še kar nekaj filmov, osebno si vedno z veseljem ogledam tudi film Vedno družica, nikoli nevesta.

Je kdaj že kdo pred poroko bil tako živčen, da je hotel poroko celo odpovedati?

Vsak par se sreča z neko mero nervoznosti pred poroko. Nekateri bolj, nekateri manj. Lahko bi rekla, da je to v največji meri odvisno od para, njunih najbližjih ter obsega in kompleksnosti poroke. Odpovedi tik pred zdajci še nisem imela, se pa zgodi, da si par premisli še med načrtovanjem. Vendar so ti primeri zelo redki. Glede na dozdajšnje izkušnje je živčnost najpogosteje posledica tega, da par želi uresničevati želje svojih bližnjih. Zato paru vedno svetujem tudi to, da se mora zavedati, da je poroka najprej njun dan, zato naj bo tak, kot si ga želita onadva in ne kdorkoli drug. Težko bi bilo tudi pričakovati, da bosta vsem svatom lahko ustregla v polni meri. Zato je pomembno, da je poročni dan tak, kot sta si ga zamislila in od nekdaj želela bodoča mladoporočenca. Jaz pa poskrbim, da takrat odmislita vse skrbi in na ta dan resnično uživata.

Še zadnji popravki ženinovega suknjiča. (Foto: Aleks Kus) | Foto: Osebni arhiv sogovornikov Še zadnji popravki ženinovega suknjiča. (Foto: Aleks Kus) Foto: Osebni arhiv sogovornikov

Kaj pa krizni položaji?

Kriznih položajev načeloma ni. To se pojavi že prej, če je določen ponudnik že zaseden ali če nečesa ne moremo dobiti oziroma je predrago. Se nam je pa že zgodilo, da sta hotela matičarja zapustiti obred, ker je par zamujal, nekoč je priča pozabila prstane (a smo jih priskrbeli še pred obredom), iskali smo zdravniško pomoč zaradi poškodb oz. zdravstvenega stanja, nekaj nervoze je v primeru zamujanja ali nepredvidljivih vremenskih razmer … Spomnim se, da nam jo je enkrat zagodel svat, ki je nevesto ukradel in jo odpeljal za tri ure.

Koliko časa vam vzame povprečna slovenska poroka? Od začetka, ko vas najamejo, do konca?

Zelo različno. Nekateri me pokličejo že več kot eno leto prej. Tako recimo že zdaj pripravljam in organiziram poroke za leto 2017. Nekateri pa se name obrnejo zgolj dva meseca pred poroko. V povprečju bi lahko rekla, da se za poroko porabi okrog osem mesecev. To pa seveda ne pomeni, da se je ne da pripraviti v zelo kratkem času. V tem primeru mora par pač skleniti več kompromisov, predvsem glede ponudnikov poročnih storitev.

Kaj vse morate vedeti in poznati, da kar najbolje opravite svoje delo?

Dober organizator porok mora biti seznanjen s prav vsemi poročnimi elementi. Poleg tega mora poznati domače in tuje trende, spoznati se mora na cvetje, vrste pisav za vabila, bonton, zlaganje pogrinjka, vrste žlahtnih kovin, slediti mora vsem novim poročnim ponudnikom in lokacijam, poznati čim več unikatnih ponudnikov ter različnih strokovnjakov iz enega sklopa ponudnikov (fotografov, snemalcev, didžejev, glasbenih skupin, lokacij, cvetličarjev, poročnih salonov), vedeti mora, kdo dela dobre poročne torte in kateri animator bo najbolje poskrbel za njihove male navihančke. Poleg tega mora biti tudi zelo vesten, natančen in iznajdljiv. Delo organizatorja porok ni samo v tem, da paru pomaga na vsakem koraku, ampak je tudi to, da mu v pravem trenutku pravilno svetuje, ga usmerja, da mu je v oporo in se z njim kdaj tudi samo usede za mizo, pogovori in v miru spije kavico.

Priprava poročnih kolačkov. (Foto: JS Oblikovanje) | Foto: Osebni arhiv sogovornikov Priprava poročnih kolačkov. (Foto: JS Oblikovanje) Foto: Osebni arhiv sogovornikov

Koliko konkurence imate v Sloveniji?

Drugih organizatorjev porok ne bi rada opredelila kot konkurenco. Vsak se namreč na svoj način trudi, da pripravi kar najlepši in nepozaben poročni dan bodoči nevesti in ženinu. Lahko pa bi rekla, da pari pri nas običajno izbirajo med petimi bolj prepoznavnimi poročnimi organizatorji. Vsak par pa si seveda izbere svojega na podlagi priporočil, njegovega znanja in izkušenj ter seveda referenčnih, že organiziranih porok.

Kako naporno je biti načrtovalka porok?

Delo organizatorja porok je sicer zanimivo, pestro in razgibano, vsekakor pa ni lahko delo. Paru sem načeloma na razpolago štiriindvajset ur na dan, vse dni v letu. Je tako rekoč celodnevno delo in nikakor se ne moreš izklopiti od razmišljanja o porokah oziroma parih. So dnevi, ko sedim pred računalnikom in pišem ponudbe ter kličem razne poročne ponudnike, da se pogovorimo o prostih terminih in cenah (seveda za moje pare poskušam dobiti ugodnejšo ceno, saj so me zato tudi najeli). So pa dnevi, natrpani s sestanki in ogledi. Posledično to velikokrat pomeni hitenje z enega konca Slovenije na drugi. Moram priznati, da so mi bolj pri srcu ti dinamični dnevi, ko se dobivam s pari, kjer skupaj pripravljamo idejno zasnovo ter se pogovarjam o izvedbi njihovega nepozabnega poročnega dne.

Dan pred poročnim dnem pa je popolnoma prilagojen poroki, ki je naslednji dan. V poročni sezoni je že petek dan, ki si ga rezerviram za nevesto in ženina. V tem dnevu me čaka dokončno preverjanje vseh dogovorjenih stvari, prevzemanje poročnih elementov in pogosto tudi že dekoriranje poročne lokacije. Skratka dan, ko sem z mislimi popolnoma osredotočena na bodoča mladoporočenca in sem jima stoodstotno na razpolago.

Pravljična poroka, ki jo je organizirala. (Foto: JS Oblikovanje) | Foto: Osebni arhiv sogovornikov Pravljična poroka, ki jo je organizirala. (Foto: JS Oblikovanje) Foto: Osebni arhiv sogovornikov

Moj zvesti sopotnik na poročni dan (ponavadi že od pete ure zjutraj), je poročni načrt, ki smo ga oblikovali skupaj s parom. Po pregledu vseh lokacij in dokončanju vizualne podobe obreda, ki je pogosto po moji idejni predlogi, se odpravim k nevesti. Nato se vse nadaljuje ali s cerkvenim ali s civilnim obredom oziroma s sprejemom svatov. Vse je odvisno od tega, kako je dan oblikovan. Vseskozi sem skupaj s svati in parom. S kotičkom očesa vedno spremljam par, hkrati pa skrbim, da vse drugo dogajanje poteka nemoteno. Pari so velikokrat začudeni, kako sem vedela, kdaj me potrebujejo. To prinesejo dolgoletne izkušnje in res skoraj vedno vem, kdaj me par potrebuje.

Skozi dan spremljam in usmerjam svate ter na zabavi (če je treba) vodim obred metanja poročnega šopka, podvezice in izpeljem obred razreza poročne torte. Po poročni torti pa se moje delo načeloma konča. Če sem na oddaljeni lokaciji, počakam do konca, saj me čaka še pospravljanje. Če pa je lokacija blizu, to storim naslednji dan.

Kakšna ekipa načrtuje eno poroko? Koliko ljudi je potrebnih, da vse poteka, kot mora?

Zelo odvisno od obsega poroke. Za načrtovanje poroke običajno skrbim sama v sodelovanju s parom. Prav tako poskrbim za vodenje, nadzor in koordinacijo na poročni dan. Da vse poteka, kot mora, pa je potrebno tudi več ljudi. Število je odvisno od kompleksnosti poroke. Poleg mene je pogosto še moja pomočnica ali pomočnik, ki mi priskočita na pomoč tam, kjer sama ne morem biti. Seveda pa ne smemo pozabiti tudi vseh drugih, ki skrbijo za dekoracijo in cvetje, za podobo neveste in ženina, za fotografijo in videografijo, za pogostitev, zabavo in popestritev. Skratka cela četa ljudi, ki skrbi za to, da se ima par na svoj dan D nepozabno in da ne doživlja stresa.

Pomoč nevesti pri obleki. (Foto: Ana Gregorič) | Foto: Osebni arhiv sogovornikov Pomoč nevesti pri obleki. (Foto: Ana Gregorič) Foto: Osebni arhiv sogovornikov

Kaj vse se je spremenilo v desetih letih, odkar načrtujete poroke? Kaj je bistvena razlika med zdajšnjo organizacijo in ko ste začeli?

V tem poslu sem že več kot deset let in lahko rečem, da se je v tem času marsikaj spremenilo. Spremembe se v večini nanašajo na povečanje trga in lažje dostopnosti do določenih izdelkov. V času, ko sem se začenjala posvečati organizaciji porok, smo veliko stvari naročali v tujini. Tega je danes veliko manj. Res je, da se za bolj ekskluzivne poroke še vedno odločam za tujino, saj v Sloveniji žal še ni določenih izdelkov ali pa so predragi. Se pa počasi spreminja tudi mišljenje o poroki. Nekoliko manj je značilnih, tradicionalnih porok. Današnji pari so samosvoji in imajo zelo raznolike želje, kar je posledica romantičnih filmov in seveda svetovnega spleta. Velik vpliv imajo razni tuji in domači poročni blogi in seveda Pinterest. Všeč mi je tudi dejstvo, da si pari želijo drugačne poroke in edinstvene lokacije. Je pa tudi povpraševanje po organizacijskih storitvah večje kot pred desetimi leti.

Ste zaposleni skozi vse leto?

To je moja edina služba in zaposlena sem skozi vse leto. Glavni del poročne sezone se začne aprila in se konča konec oktobra. To pa vsekakor ne pomeni, da v preostalih mesecih nimam dela. Morda še celo več. To je čas načrtovanja. Tako na področju prihajajočih porok kot tudi podjetja samega. To je čas, ko lahko v miru pripravim poslovni načrt, se posvečam prepoznavnosti podjetja in tudi nabiram nova znanja s področja porok, kar me velikokrat popelje tudi v tujino. Decembra vsako leto organiziram poročni seminar, ki je namenjen izključno parom, ki se poročijo v prihodnjem letu. Ob koncu leta skrbim tudi za organizacijo poslovnih zabav in drugih dogodkov. Sama sem se sicer bolj našla v organiziranju porok, a me lahko najamete tudi za druge dogodke. V preteklem mesecu sem organizirala prvo obletnico poroke na jadrnici. Vsekakor pa v teh mesecih ne pozabim na pare, ki so me najeli za načrtovalko poroke. Z veseljem se z njimi dobivam na sestankih, kjer z veliko vnemo načrtujemo njihov nepozaben poročni dan.

Preberite tudi:

poroka
Trendi Pet napak pri poletnih porokah, ki jezijo svate
poroka
Trendi Nasvet organizatorke porok: Kako poskrbeti, da vam dež ne bo pokvaril poročnega dne

Ne spreglejte