Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 5. 2019,
16.05

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90

Natisni članek

Huawei telefon Mobitel

Ponedeljek, 13. 5. 2019, 16.05

3 leta, 3 mesece

Vtisi: Huawei P30

Fantastični telefon, ki bo prepričal marsikoga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90
Huawei P30 | Foto Peter Susič

Foto: Peter Susič

Še pred nekaj leti večini nepoznan proizvajalec telefonov je dandanes ena od vodilnih znamk na področju mobilne industrije. Huawei sicer izdeluje veliko stvari, a pri nas ga najbolje poznamo po priljubljenih telefonih. P30 Pro nas je obiskal že ob uradnem izidu, tokrat pa je k nam priromal še manjši P30. Kateri je bolj prepričal?

V kartonasti škatli nas pričakajo običajne stvari. Najprej zagledamo P30, pod njim pa priložene slušalke, podatkovni kabel iz USB-A v USB-C ter polnilni adapter, ki zmore super hitro polnjenje. Pohvale vreden dodatek je tudi prozoren plastični ovitek, ki pride še kako prav, saj stekleni P30 resnično drsi iz rok.

Novice Test huawei P20: odličen telefon, ki si zasluži veliko več pohval, kot jih dobi

Aluminij in steklo

Aluminijast okvir ter steklo spredaj in zadaj so v letu 2019 nekaj, kar uporabnik pričakuje pri vseh telefonih v višjem cenovnem rangu. Na desni strani naprave sta gumba za vklop in glasnost. Oba se pod prstom hitro začuti, proizvajata pa tudi prijeten in slišen klik. Pod napravo najdemo en monozvočnik, vhod USB-C in avdioizhod za slušalke. Pohvalno.

V primerjavi z modelom P30 Pro je navaden P30 obdržal 3,5-milimetrski avdioizhod za slušalke. | Foto: Peter Susič V primerjavi z modelom P30 Pro je navaden P30 obdržal 3,5-milimetrski avdioizhod za slušalke. Foto: Peter Susič

Ob prvem držanju telefona P30 smo takoj začutili njegovo težo. Ta daje občutek, da je naprava kakovostno izdelana in trdna. Gre namreč za velik kos aluminija, ki so ga izdolbli in vanj umestili vse potrebne komponente.

Steklen zadek samo za videz?

K trdnosti bi pripomoglo tudi, če bi za zadnjo ploskev uporabili aluminij, ne stekla. Steklene zadke se ponavadi namešča zato, da lahko napravo polnimo brezžično. Tega, kar je nenavadno, P30 ne omogoča. Aluminij bi rešil tudi nabiranje prstnih odtisov, na steklu so namreč še posebej vidni. Ko opazimo, da naprava rada drsi iz rok, postane ovitek obvezen dodatek. Še dobro, da nam ga je Huawei priložil.

Trojica kamer z lečami znamke Leica

Glavni adut Huaweievih serije P in Mate je kamera oziroma v tem primeru kamere. Zadaj najdemo kar tri. Večja prilagodljivost pri fotografiranju je vedno dobrodošla, in ravno to nam P30 tudi omogoča. Telefoto kamera s trikratno optično povečavo, standardna širokokotna kamera in ultraširoka kamera. Kamere iz ohišja opazno štrlijo. Ker so nameščene na desni strani naprave, ne na sredini, kot na primer na Galaxy S10, se bo P30 na mizi precej zibal.

Tudi tokrat je svoje leče posodila Leica. | Foto: Peter Susič Tudi tokrat je svoje leče posodila Leica. Foto: Peter Susič

Glavna kamera blesti

Kar zadeva fotografije, je Huawei zagotovo eden od boljših. Najboljša izmed trojice je standardna kamera. Zaradi svojih 40 megapikslov ohrani veliko detajlov, te pa potem združi v manjši fotografijo (fotografije iz 40-megapikselnega senzorja bi bile ogromne). Rezultat so zelo ostre slike, kot si jih lahko na marsikaterem telefonu le želimo.

Preostali dve, telefoto in ultraširoka kamera, pri lovljenju podrobnosti malo zaostajata, a razlika pri fotografijah v dobri svetlobi res ni velika. Z vsemi kamerami bomo zmogli dobiti zelo všečne fotografije. Presenetljivo dober je tudi nočni način Noč, ki zmore osvetliti in izostriti tudi zelo temne prostore.

Kamere, še posebej glavna, se zares dobro odrežejo. Nočni način je tudi presenetljivo dober. Nočne fotografije s telefonom kar naenkrat niso težava! | Foto: Peter Susič Kamere, še posebej glavna, se zares dobro odrežejo. Nočni način je tudi presenetljivo dober. Nočne fotografije s telefonom kar naenkrat niso težava! Foto: Peter Susič

Najboljši nočni način med telefoni

V tem načinu si kamera vzame kar nekaj časa. Ultraširoka kamera je za svojo nočno fotografijo zahtevala skoraj sedem sekund! Mislili bi si, da bo zaradi tega fotografija motna, ampak je bilo ravno nasprotno. Portretiranec je ostal v fokusu, iz ozadja pa smo prejeli dodatne informacije, ki jih drugi telefoni ne bi zmogli zaznati. Že Pixel 3 XL je imel dober nočni način, a Huawei je pri tem še boljši.

Spet je treba dodati, da je glavna kamera s standardno povečavo pri uporabi nočnega načina najbolj zanesljiva. Nekajkrat se nam je namreč zgodilo, da so bile nočne fotografije z uporabo telefoto kamere povsem črne. Obe kameri, ultraširoka in telefoto, ne zmoreta v temi zajeti enakih podrobnosti kot glavna. Za nočno fotografijo zato priporočamo izključno glavno kamero, ki v temi resnično dela čudeže.

Fotogalerija
1 / 6

Ravno prav velik z ravno prav velikimi robovi

Zaslon na P30 je zelo dober. Barve so zunaj škatle malce nasičene, ampak to je mogoče hitro spremeniti v nastavitvah. Rob zaslona je minimalen, a dovolj velik, da tudi z enoročnim rokovanjem ni bilo težav z neželenimi dotiki. K temu pripomore tudi to, da rob zaslona ni zaobljen kot pri P30 Pro. P30 ima na vrhu zavihek za kamero za selfije, ki pa je tako majhen, da ga hitro prezremo. Velikost, robovi, drobcen zavihek v obliki kaplje … Pri tem je Huawei ulovil dobro razmerje med estetiko in praktičnostjo.

Huawei P30 | Foto: Peter Susič Foto: Peter Susič

Nič več: "Oprosti, nisem slišal zvonjenja"

Enojni zvočnik, ki je usmerjen navzdol, je zmožen postati zelo glasen, glede na njegovo majhnost pa proizvede dovolj čist zvok, da pri gledanju posnetkov na YouTube nismo pogrešali ničesar. Bi pa seveda bili veseli, če bi zvok prihajal tudi iz zvočnika za klice nad zaslonom. Za stereo učinek, kakopak.

Zaradi glasnosti se kot uporabniki P30 zagotovo ne bomo mogli izgovarjati, da nismo slišali zvonjenja telefona, saj je to pri prijetem klicu nenavadno glasno.

Zvok je čist tudi pri poslušanju glasbe prek ožičenih slušalk. Brez težav poganja naše avdiofilske slušalke za v uho, želeli bi si le malce več moči, kar bi dodatno ukrotilo nižje frekvence. Čistost zvoka iz P30 in moč zvoka iz LG V40 (ali katerikoli LG-jev telefon, ki ima QuadDAC) bi bila zmagovalna kombinacija.

Zaslon je ravno prav velik za eno roko in z ravno prav velikimi robovi, da ni neželenih registracij dotika. EMUI je v redu, a lahko bi bil za odtenek bolj preprost. Iskanje nekaterih nastavitev vzame preveč časa. | Foto: Peter Susič Zaslon je ravno prav velik za eno roko in z ravno prav velikimi robovi, da ni neželenih registracij dotika. EMUI je v redu, a lahko bi bil za odtenek bolj preprost. Iskanje nekaterih nastavitev vzame preveč časa. Foto: Peter Susič

EMUI potrebuje malce več dela

Na Huaweievih telefonih najbolj razdvaja njihov grafični uporabniški vmesnik. Nekaterim je všeč, nekaterim ne. Zagotovo lahko rečemo, da so nekatere druge izvedenke Androida bolj prijazne do neveščega uporabnika. Laiki bodo nekatere uporabne nastavitve malce težje našli. K sreči se je do njih treba dokopati le enkrat.

Dober čitalec prstnih odtisov in odlična baterija

Treba je pohvaliti akumulator (baterijo), ki zdrži res dolgo časa. Pri normalni uporabi bo zdržala vsaj dva dneva. Mogoče še več, če na telefon pogledamo bolj redko. Prav tako lahko brez težav zaupamo optičnemu čitalcu prstnih odtisov, ki je pod zaslonom. Ta deluje s pomočjo svetlobe in zanesljivo bere odtis tudi pod soncem. Seveda se zgodi, da včasih prsta čitalec odtisa ne prepozna, a v vsaj 90 odstotkih primerov z njim nismo imeli težav.

Huawei P30 Pro
Novice Huawei P30 Pro: tudi v temi vidi podrobnosti, ki očesu zlahka uidejo

Skoraj enaki napravi, odločitev glede na velikost

P30 je v več kategorijah zelo podoben P30 Pro. Da, zadnji ima rahlo boljše kamere z malce več slikovnimi pikami in dosegom (telefoto na P30 premore trikratno optično povečavo, P30 Pro pa petkratno optično povečavo), večji, zaobljen zaslon ter večji akumulator, ki zdrži še malce več časa kot tisti v P30. Mi bi se pred nakupom raje vprašali: hočemo manjši ali večji zaslon?

Znanka, ki se odloča za nakup enega izmed teh dveh telefonov, je razdvojena prav zaradi tega. Ali si res želim večji zaslon, ki ga bom verjetno moral uporabljati z dvema rokama, je pa seveda zaradi velikosti lepši za gledanje slik in posnetkov. Ali pa bi mi bolj prav prišel manjši zaslon, ki lepše pade v roko in zaradi velikosti nima težav s registriranjem neželenih dotikov? Nam je bil zaradi praktične velikosti bolj všeč P30, a to je seveda stvar okusa.

Trojica novih telefonov iz Huaweia. Manjka samo P30 Pro. | Foto: Peter Susič Trojica novih telefonov iz Huaweia. Manjka samo P30 Pro. Foto: Peter Susič

Lastnosti pametnega telefona Huawei P30:

Dimenzije
: širina 71,4 milimetra, višina 149,1 milimetra, debelina 7,6 milimetra
Masa: 165 gramov
Zaslon: OLED, velikost diagonale 6,1 palca (15,5 centimetra), 16,7 milijona barv (barvna lestvica: široka barvna lestvica DCI-P3), ločljivost FHD+ (2.340 x 1.080 pik)
Operacijski sistem: Android 9, uporabniški vmesnik EMUI 9.1
Procesor: osemjedrni procesor Huawei Kirin 980, 2 x Cortex-A76 Based 2,6 gigaherca + 2 x Cortex-A76 Based 1,92 gigaherca + 4 x Cortex-A55 1,8 gigaherca, dvojni NPU (nevronsko procesna enota)
Pomnilnik in shrambni prostor: šest gigabajtov pomnilnika in 128 gigabajtov shrambnega prostora (naš preizkušanec) ali osem gigabajtov pomnilnika in 256 gigabajtov shrambnega prostora (naprednejša različica); shrambni prostor, nadgradljiv z nanopomnilniškimi karticami (microSD)
Omrežje: reža SIM1 in SIM2 - 4G LTE FDD: 1/2/3/4/5/6/7/8/9/12/17/18/19/20/26/28, 4G LTE TDD: 34/38/39/40, 3G WCDMA: 1/2/4/5/6/8/19, 2G GSM: 2/3/5/8 (850/900/1800/1900 megahercev); reža SIM 1 pa še 3G TDS: 34/39 in 4G FDD LTE: 32
Določanje lokacije: GPS (L1 + L5 Dual Band) / AGPS / Glonass / BeiDou / Galileo (E1 + E5a Dual Band) / QZSS (L1 + L5 Dual Band)
Povezljivost: 802.11 a/b/g/n/ac (wave2), 2.4 GHz in 5 GHz; Bluetooth 5.0, BLE, SBC, AAC, aptX, aptX HD, LDAC in HWA Audio
Senzorji: čitalnik prstnih odtisov vgrajen v zaslon, žiroskop, kompas, laserski senzor, senzor svetlobe okolice, senzor bližine, senzor gravitacije (pospeškomer), senzor magnetnega polja, senzor temperature barv
Zadnja kamera: 40 MP (širokokoten objektiv, zaslonka f/1.6, OIS, Leica) + 16 MP (ultra širokokoten objektiv, zaslonka f/2.2, Leica) + 8 MP (telefoto objektiv, zaslonka f/2.4, OIS, Leica), podpira samodejno ostrenje (lasersko ostrenje, fazno ostrenje, kontrastno ostrenje), podpira AIS (stabilizacija slike s pomočjo umetne inteligence Huawei AI Image Stabilization).
Sprednja kamera: 32 MP, zaslonka f/2.0, Leica
Zvok: Dolby Atmos (Dolby Digital, Dolby Digital+, Dolby AC-4), datoteke: mp3, mp4, 3gp, ogg, amr, aac, flac, wav, midi
Video: 3gp, mp4
Akumulator (baterija): nazivna zmogljivost 3.650 miliamperskih ur, polnjenje: Huawei SuperCharge (največ 22,5 watta)
Odpornost: na škropljenje z vodo in prah v skladu s standardom IP53
Vsebina škatle: naprava, polnilec, kabel USB-C, slušalke USB-C, vodnik za hiter začetek, sponka za odpiranje reže SIM, plastičen prozoren ovitek
Barve na slovenskem trgu: črna, modra, kristalno modra
Všeč nam je bilo:
- robustna izdelava, ki daje občutek kakovosti,
- ravno prav veliki robovi zaslona in nemoteč zavihek (notch),
- odlične kamere, predvsem glavna, širokokotna,
- presenetljivo dobra nočna fotografija,
- vzdržljiv akumulator,
- dober optični čitalec prstnih odtisov.
Ni nam bilo všeč:
- malce težav pri nočni fotografiji, če uporabljamo ultra široko oziroma telefoto kamero,
- grafični uporabniški vmesnik bi lahko bil malce bolj pregleden,
- kljub stekleni zadnji ploskvi P30 ne podpira brezžičnega polnjenja.
Ne spreglejte