Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 10. 2015,
10.10

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Apple test noad

Torek, 6. 10. 2015, 10.10

6 let, 7 mesecev

Apple iPhone 6s

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Edino, kar smo spremenili, je vse." Besede, ki jih je prvi mož Appla Tim Cook izustil na predstavitvi iPhona, zvenijo sila klišejsko in neizvirno, dokler mobitel gledate zgolj od zunaj.

Pogled na specifikacije bo tistim med vami, ki jih razumete, povedal vse o tem, kaj se je spremenilo. Čeprav je lupina mobitela ostala enaka, pa boste prvo novost našli prav tam. Vizualno enako ohišje je po novem namreč izdelano iz bolj kakovostnega aluminija, ki nosi oznako 7000.

Novo ohišje je močnejše in bolj vzdržljivo Ne bomo se poglabljali v kemijo in fiziko materialov, pomembno je naslednje: novo ohišje je močnejše in bolj vzdržljivo, ko govorimo o mehanskih vplivih (spomnite se lanske afere skrivljenih iPhonov oz. t. i. bendgate), površina novega iPhona pa je obdelana na drugačen način, kar pomeni, da je telefon bolj oprijemljiv v primerjavi z lanskim modelom. To je dokaj pomembno, saj sta lanska modela slovela po tem, da sta rada zdrsnila iz rok.

Vse drugo je, kar zadeva zunanjost, identično. Na zadnji strani je tako še vedno rahla izboklina, za katero pa se skriva nova kamera, ki zajema slike v velikosti 12 MP (končno). Apple trdi, da so slike v slabi svetlobi še boljše kot pri lanskem modelu. Več o tem pozneje, še prej pa nekaj besed o tej izboklini, ki je lani povzročila kar nekaj negodovanja med oboževalci Applovega čistega industrijskega oblikovanja.

Izboklina postaja dejstvo, s katerim se boste morali sprijazniti Čeprav je morda moteča, pa je v taboru malih zelenih robotkov to paradigma, s katero očitno uporabniki nimajo nobenih težav, zato tudi uporabniki iPhonov nimajo druge izbire, kot da se sprijaznijo z realnostjo. Roko na srce, zadeva res ni tako moteča. Na zadnji strani poleg kamere najdete še dvobarvno bliskavico in nekoliko manj napisov na spodnjem delu, saj se je medtem spremenila zakonodaja, ki zdaj dovoljuje, da se ti logotipi prikažejo na zaslonu znotraj nastavitev.

Na levi strani je še vedno nadvse priročno stikalo za vklop tihega načina (resno, zakaj tega nimajo vsi mobiteli?), ki se nahaja nad gumboma za uravnavanje glasnosti. Desna stran postreže z gumbom za oklepanje, zgoraj ni ničesar, spodaj pa si od leve proti desni sledijo: standardni vtič za slušalke, Applov vtič Lightning in zvočnik, ki iz sebe spravi dober zvok, vendar bi si vseeno želel, da Apple končno ugotovi, kako spraviti zvočnika na sprednjo stran, kjer sta tudi najbolj smiselna.

Apple je končno posodobil sprednjo kamero, ki po novem zajema slike velikosti 5 MP. Zanimiva novost je tudi uporaba zaslona kot bliskavice. Apple je v iPhone vgradil dodaten čip, ki omogoča, da zaslon v trenutku posveti s kar trikratno močjo kot običajno in tako osvetli vaš obraz. Čeprav rešitev ni ravno nova, pa Apple s svojo implementacijo vseeno premika meje.

Zaslon je prav tako enak, a hkrati popolnoma nov Ločljivost ostaja enaka in dovolj dobra, medtem ko pravo novost predstavlja posebna plast senzorjev znotraj zaslona. Gre za tehnologijo, ki jo je Apple poimenoval 3D Touch, mnogi pa jo kljub temu imenujejo Force Touch (kakor jo je Apple poimenoval pri svoji uri in sledilnih ploščicah pri novih MacBookih).

Tehnologija omogoča mobitelu, da prebere silo, s katero pritiskate na zaslon. S tem novim parametrom lahko sprožite nekaj zanimivih funkcionalnosti, ki jih je prinesel iOS 9. Kaj točno pomeni 3D Touch, si je najlažje predstavljati v kontekstu desnega klika na računalniku. Tako kot lahko na računalniku z desnim klikom prikažete meni z dodatnimi akcijami, je tudi trd pritisk na zaslonu iPhona 6S povsem enaka zgodba. Več o tem pa pri programski opremi.

Svojo nadgradnjo pa je doživel tudi domači gumb, ki ima po novem prenovljen čitalec prstnih odtisov. Ta je zelo hiter. Predstavljajte si, da mobitel zbudite z domačim gumbom, in ne s stranskim gumbom za odklepanje zaslona. Pri lanskem modelu je čitalec prstni odtis bral toliko časa, da ste morda imeli celo čas prebrati, kaj piše na prvem obvestilu na zaslonu.

Mogoče celo prehiter? Morda ste celo pravočasno umaknili prst in s tem ostali na zaklenjenem zaslonu, kjer ste lahko hitro zagnali kamero ali pa samo pregledali obvestila. Po novem to ni več mogoče. Čitalec je tako hiter, da zgolj kratek pritisk in hiter odmik prsta odklene vaš mobitel. V tem prostoru je zaklenjen zaslon z vašimi podatki povsem odveč. Postavi se vprašanje, kako hitro je prehitro, če sploh.

Pod pokrovom boste našli nov in neverjetno zmogljiv čip A9, ki mu družbo končno delata 2 GB delovnega pomnilnika. To vam bo še kako prav prišlo. Čip A9 združuje dvojedrni glavni procesor in šestjedrni grafični procesor, ki naj bi igre poganjal še bolj gladko in s še več detajli. Za zdaj vse kaže, da je to res, a bo treba še malo počakati, da dobimo igre, ki bodo zares spotile novi iPhone.

Še ena novost, ki me je morda še najbolj navdušila, pa je vibracijski modul, ki je prav tako povsem nov. Namesto klasičnega vibracijskega motorja je Apple v novi iPhone vgradil t. i. haptic engine, ki smo ga prvič videli v Applovi uri in pozneje v novih sledilnih ploščicah na MacBookih. Nov vibracijski modul je popolnoma tih in proizvaja res zgolj vibracije, brez nepotrebnega rožljanja, ki je včasih približno tako glasno kot kakšno malce tišje zvonjenje. Razlika je tudi v tem, da novi modul za doseg polne vibracije potrebuje zgolj en cikel, medtem ko vsi drugi moduli potrebujejo kar deset oscilacij za dosego polne moči. iPhone z novim modulom lahko oddaja krajše in bolj poudarjene vibracije.

Ob vibriranju je tako novi iPhone povsem tih in res samo vibrira. Seveda ob stiku s trdo oz. votlo podlago še vedno odda nekaj zvoka, a bo v žepu res dregnil samo vas, ne da bi to slišali tudi drugi.

Da je vse novo, očitno drži Ena stvar pa se ni spremenila. Ni se spremenil nabor kapacitet notranjega pomnilnika in tako lahko iz nekega bizarnega in nejasnega razloga še vedno kupite iPhone z zgolj 16 GB notranjega pomnilnika. Če sem lani še lahko zamižal na eno oko pri tej odločitvi, pa letos, ko je kamera dobila možnost snemanja videoposnetkov 4K, tega ne morem več. Zato opozorilo vsem, ki razmišljate o nakupu: prihranite si nekaj glavobolov in problemov in raje kupite model s 64 GB notranjega pomnilnika.

Programska oprema Z novim iPhonom vedno pride tudi nova verzija operacijskega sistema. Letos smo tako doživeli premiero iOS-a 9, ki ni prinesel drastičnih sprememb, je pa dodal kup novosti, ki so zelo dobrodošle. Nekatere so predvsem vizualne narave, druge odpirajo nove možnosti, tretje pa se skrivajo pod pokrovom in zagotavljajo stabilnost in hitrejše delovanje.

Pogled nad večopravilnostjo (odprtimi aplikacijami) je zdaj nekoliko drugačen in je prikazan kot serija prekrivajočih se kartic. Levo od domačega zaslona je zdaj poseben zaslon s hitrimi podatki, bližnjicami in iskanjem. Apple ga imenuje Proactive. Zaslon se polni na podlagi vaših preteklih vzorcev uporabe. Na žalost pa očitno vse funkcionalnosti ne delujejo na našem območju, saj mi je med testom uspelo prikazati zgolj najbolj klicane kontakte in najbolj uporabljane aplikacije. Ti seznami naj bi se glede na uro dneva in lokacijo tudi spreminjali.

Naslednja novost je vezana na 3D Touch. Kot sem že omenil, ima zaslon novega iPhona posebno plast senzorjev, ki zaznavajo silo, s katero pritiskate na zaslon. Z rahlo močnejšim pritiskom na določene ikone Applovih aplikacij in nekaj aplikacij tretjih razvijalcev (v času pisanja sta to recimo Instagram in Twitter) lahko dostopate do menija z bližnjicami do določenih pogostih akcij. To je še najbolj podobno kontekstualnim menijem, do katerih na računalniku dostopate z desnim klikom. Znotraj aplikacij pa se uporaba sile nekoliko razlikuje.

Naraven in hiter način interakcije z mobitelom Apple je definiral dve stopnji sile v aplikaciji za e-pošto: v seznamu prejetih sporočil lahko s pomočjo nekoliko močnejšega pritiska na zaslon dobite hiter predogled vsebine sporočila, če pa silo pritiska povečate, se bo sporočilo odprlo. Tak način rabe je predvsem priročen, ko iščete določeno sporočilo in potrebujete nekoliko več informacij kot samo podatek o pošiljatelju, zadevo in vrstico vsebine.

Siri je v novem iPhonu dobila poseben čip, ki se odziva na ključno frazo "Hej, Siri!", s katero lahko zdaj tudi ob zaklenjenem zaslonu dostopate do nje. To je predvsem zelo uporabno, ko ne morete z rokami upravljati z mobitelom (v avtomobilu, med delom …). Seveda boste morali s Siri govoriti v angleškem jeziku.

Nov je tudi način varčevanja z energijo, ki se avtomatsko ponudi, ko raven naboja v bateriji pade pod določen odstotek. S tem boste v sili lahko iz baterije stisnili nekaj več časa rabe. Varčevanje z energijo v svetu mobitelov sicer ni nič novega in načeloma vedno deluje po enakem ključu: ta način izklopi nepotrebne povezave (GPS, Bluetooth, 4G, Wi-Fi ...), zaslon se hitreje samodejno zaklene, izklopi se AirDrop ...

Nova je tudi pisava, ki je uporabljena v sistemu Nova pisava se imenuje San Francisco in je bila ustvarjena po vzoru prejšnje pisave (Helvetice). San Francisco je za razliko od Helvetice zasnovan za rabo na zaslonu oz. na mreži slikovnih točk, kar je predvsem pomembno pri zaslonih nižjih ločljivosti, ki jih najdemo na starejših iPadih in, še pomembnejše, na Applovi uri.

V nastavitvah boste po novem našli iskalnik, ki je prav tako zelo dobrodošla novost, saj se število mogočih nastavitev iz leta v leto daljša in z njim tudi čas, ki ga potrebujemo, ko iščemo kakšno bolj obskurno nastavitev.

Kamera Kaj je treba vedeti o novem senzorju in novostih, ki jih prinaša? Nov senzor zajema fotografije v velikosti 12 MP in po novem omogoča tudi zajem video posnetkov z ločljivostjo 4K (enako, kot če bi postavili 4 televizorje Full HD v mrežo 2 × 2).

Če nameravate snemati videoposnetke 4K, si zapomnite naslednje: nikar ne kupite modela s 16 GB notranjega pomnilnika, saj boste v tem primeru zelo hitro zapolnili celoten pomnilnik. Primer: 16 GB prostora boste s posnetkom 4K zapolnili v približno 40 minutah. Pri tem je treba upoštevati, da ne boste dobili polnih 16 GB, saj del tega zavzame sistem. Odštejte še prostor za nameščene aplikacije in igre, glasbo ter fotografije in kar naenkrat boste imeli hud problem s prostorom.

Še ena novost so t. i. žive slike Če vklopite to možnost, bo mobitel pred in po zajemu slike zajel tudi serijo manjših slik in jih sestavil v kratek video. To se v teoriji obnese bolje kot v praksi, smo pa to že pred leti videli tudi pri drugih mobitelih. Gre za eno redkih funkcionalnosti, za katero si upam trditi, da se vsaj v tej obliki ne bo prijela. Čeprav je zanimiva prvih nekaj posnetkov, pa hitro ugotovite, da večkrat zajamete zgolj to, kako ste pobrali mobitel in ga potem odložili. V večini primerov boste namreč gladko pozabili, da morate sekundo pred in sekundo po zajemu fotografije mobitel v roki držati mirno.

Same fotografije pa so, kot smo pričakovali, odlične. Barve so ravno prav nasičene, belina je pravilno izmerjena in prav tako čas zaklopa. Šum je dobro kontroliran tudi v slabših svetlobnih pogojih, medtem ko večje število zajetih slikovnih točk pomeni nekoliko bolj ostre detajle. Če vse to združite z bliskovito hitrim ostrenjem, dobite nadvse dobro fotografsko izkušnjo, za katero pa danes ne moremo več trditi, da je absolutno najboljša med vsemi mobiteli. Konkurenca je končno ujela Apple in zato kamera sama morda ni več glavni razlog za nakup. Kljub temu je kamera pri iPhonu v samem vrhu, tam pa so razlike med tekmovalci tako majhne, da je bolje, da sami preverite kakovost slik, ki so nastale med testom.

Spodbudna novica za vse navdušence selfiejev Senzor zajema slike v velikosti 5 MP, a to ni največja novost. Apple je namreč dodal nekaj bistveno boljšega: bliskavico, ki pa ni bliskavica, kot bi si jo verjetno predstavljali. Zakaj bi namreč na sprednjo stran nameščali LED-bliskavico, če pa tam že imate svetilni element v obliki velikega zaslona? Apple se je odločil, da bo namesto z bliskavico vaš obraz osvetlil kar z zaslonom, ki pa skriva še en trik – s posebnim čipom namreč zaslon za trenutek zasveti kar trikrat svetleje kot običajno in rezultati, ki jih pri tem dobite, so zelo dobri.

Sklep Glavno vprašanje: je nadgradnja lanskega modela smiselna? Da, če imate dovolj denarja, da si to brez težav privoščite, in ne, če so finance velik faktor pri odločanju. Drugo vprašanje: ali je iPhone 6S dober nakup? Vsekakor.

Kljub nekaterim nejasnim odločitvam, ki jih je Apple sprejel pri snovanju novega iPhona, je končni produkt morda najbolj izpopolnjen mobitel na trgu ta trenutek. Seveda ne ponuja tako velike stopnje prilagodljivosti kot drugi mobiteli, a tega tisti, ki razmišljate o nakupu, verjetno niti ne iščete.

Več informacij o Apple iPhone 6s je na voljo tukaj.

Ne spreglejte