Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
14. 3. 2019,
10.21

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

1

Natisni članek

nasvet letalo Boeing FlightRadar24

Četrtek, 14. 3. 2019, 10.21

5 let, 1 mesec

Zemljevid razkriva, koliko spornih boeingov je še vedno v zraku

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

1

Boeing | Obkroženi sta letali (ikona prvega prekriva drugo), ki danes zjutraj po našem času nista bili v zraku, temveč parkirani na letališču v Calgaryju v Kanadi. | Foto Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Obkroženi sta letali (ikona prvega prekriva drugo), ki danes zjutraj po našem času nista bili v zraku, temveč parkirani na letališču v Calgaryju v Kanadi.

Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Danes zjutraj po našem času na tleh ni bila samo še peščica spornih potniških letal boeing 737 max 8. Vsa so letela nad Severno Ameriko: eno je opravilo polet med Edmontonom in Windsorjem v Kanadi, tri pa lokalne polete na vzhodni, južni in zahodni obali ZDA. Vsa letala so sicer vzletela nekaj ur po tem, ko sta prizemljitev modela 737 max 8 ukazala predsednik ZDA in kanadski minister za promet. 

boeing 737 max 8
Avtomoto Črni skrinjici etiopskega letala na analizo v Francijo, Boeing prizemljil sporna letala

Če bi upoštevali samo podatek o tem, koliko boeingov 737 max 8 ali max 9 trenutno opravlja polete, bi lahko rekli, da je nebo danes skoraj prazno. 

Kanadski minister za promet je v sredo opoldne rekel: "Nad Kanado, v Kanado ali iz nje do nadaljnjega ne sme leteti več noben boeing 737 max 8 ali max 9." Danes zjutraj po našem času oziroma ponoči po kanadskem času se njegova prepoved še ni čisto uresničila, ta polet iz Edmontona v Windsor je namreč opravljal prav boeing 737 max 8. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Kanadski minister za promet je v sredo opoldne rekel: "Nad Kanado, v Kanado ali iz nje do nadaljnjega ne sme leteti več noben boeing 737 max 8 ali max 9." Danes zjutraj po našem času oziroma ponoči po kanadskem času se njegova prepoved še ni čisto uresničila, ta polet iz Edmontona v Windsor je namreč opravljal prav boeing 737 max 8. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Danes ob 8.25 so bila v zraku namreč samo še štiri sporna potniška letala, ki so jih v zadnjih dneh zaradi domnevne napake, ki je morda povzročila nedavni hudi nesreči v Etiopiji in Indoneziji, prizemljile tako rekoč vse svetovne letalske družbe in agencije za civilno letalstvo. 

Vsa letala so opravljala polete nad Severno Ameriko, od tega tri nad Združenimi državami Amerike in eno nad Kanado.

boeing 737 max 8
Avtomoto Sistemska past vse bolj očitna: Razvpite boeinge ustavila tudi Evropa

Kako lahko vidimo, koliko spornih boeingov je še na nebu?

Brezplačno opazovanje potovanja letal v realnem času omogoča na Googlovem zemljevidu zasnovana spletna platforma FlightRadar24. Dostopna je na naslovu flightradar24.com oziroma na voljo tudi v obliki aplikacije za mobilne telefone (iPhone, Android).

FlightRadar24 na Googlovem zemljevidu prikazuje praktično vsa komercialna potniška letala, ki so v času obiska spletne strani v zraku oziroma na vzletni ali pristajalni stezi. Takole je zemljevid videti brez vklopljenega filtra, ki je na zgornjih slikah prikazoval samo letala boeing 737 max.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona FlightRadar24 na Googlovem zemljevidu prikazuje praktično vsa komercialna potniška letala, ki so v času obiska spletne strani v zraku oziroma na vzletni ali pristajalni stezi. Takole je zemljevid videti brez vklopljenega filtra, ki je na zgornjih slikah prikazoval samo letala boeing 737 max. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Spletno stran Flightradar24 sta leta 2006 ustanovila švedska navdušenca nad sprejemniki signalov ADS-B. To je tehnologija, ki letalom omogoča, da prek satelitske navigacije določajo svojo lokacijo in oddajajo signal, ki kontrolorjem letenja omogoča, da letalom sledijo. To lahko počne tudi tisti, ki ima sprejemnik signala ADS-B. 

Za delovanje se Flightradar24 tako zanaša na razvejano mednarodno omrežje prostovoljcev s sprejemniki ADS-B, ki podatke o prejetih signalih posredujejo upravljavcem spletne strani. Flightradar24 večinoma sicer sledi komercialnim (potniškim) letom, saj vojaška in nekatera vladna letala svoje lokacije ne razkrivajo.

Preberite več o FlightRadar24: 

Novice Na nebu vidim letalo. Ali lahko kako izvem, od kod in kam leti?
Ne spreglejte