Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
11. 3. 2019,
8.05

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,77

19

Natisni članek

Boeing letalska nesreča Etiopija

Ponedeljek, 11. 3. 2019, 8.05

5 let, 1 mesec

Eno letalo, dve nesreči in 346 žrtev

Dve tragediji, 346 žrtev: ima novi boeing skrito napako?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,77

19

boeing 737 max 8 | Do letošnjega januarja so pri Boeingu za letalo pridobili 5.011 naročil, od teh so jih izpeljali 350.   | Foto Boeing

Do letošnjega januarja so pri Boeingu za letalo pridobili 5.011 naročil, od teh so jih izpeljali 350.

Foto: Boeing

Kitajska je prizemljila vse svoje boeinge 737 max 8, saj je letalo tega tipa včeraj strmoglavilo v Etiopiji. To je bilo namreč že drugo strmoglavljenje tega letala v pol leta, do obeh pa je prišlo v zelo podobnih okoliščinah. Obstaja težava z Boeingovim prodajnim hitom, zaradi katere je že umrlo 346 ljudi?

Strmoglavljenje letala v Etiopiji
Novice Tragedija v Etiopiji: v strmoglavljenju letala umrlo 157 ljudi

Včeraj je v Etiopiji med vzletom strmoglavil boeing 737 max 8. Na krovu je bilo 157 potnikov in članov posadke iz 35 držav, nihče med njimi pa nesreče ni preživel. Družba Etiophian Airlines je prizemljila svojo majhno floto teh letal, enako pa so zdaj storili tudi Kitajci. Njihova letalska agencija namreč do nadaljnjega ne dovoli vzletanja temu novemu tipu Boeingovega letala. Na Kitajskem ima ducat letalskih prevoznikov že več kot 80 tovrstnih letal.

Dve tragični nesreči z enakim letalom v pol leta

Povod za odločitev je bilo dejstvo, da je bila včerajšnja tragedija že druga v pol leta, kjer je bilo udeleženo letalo boeing 737 max 8. Lani oktobra je strmoglavilo letalo družbe Lion Air, pri tem pa je umrlo vseh 189 potnikov in članov posadke. Pri obeh nesrečah sicer še poteka preiskava in uradnih dokazov, ki bi nesreči povezovali, za zdaj še ni.

Do obeh nesreč pa je prišlo v obdobju prvih minut po vzletu. V obeh primerih sta pilota letališko kontrolo prosila za vrnitev na letališče, a sta že pred tem izgubila nadzor nad letalom.

Po dosedanjih ugotovitvah je imelo letalo Ethiopian Airlines "nestabilno hitrost vzpenjanja". Pilot letala je kontrolo letenja opozoril, da "ima težave", in se je hotel vrniti na letališče, je v nedeljo pojasnil prvi mož Ethiopian Airlines Tewolde Gebremariam. Priče so poročale tudi o dimu iz repa letala.

Podatki spletne strani Flightradar24 kažejo na zelo nekonstantno hitrost vzpenjanja letala v kritičnih dveh minutah leta. Preiskovalci so med razbitinami že dobili prvo "črno" skrinjico in sicer snemalnik pogovorov v pilotski kabini. Ta bo skupaj z zapisovalnikom podatkov o letalu pomagala pojasniti vzroke tragične nesreče.

Video s prizorišča nesreče v Etiopiji:

Po zadnjih podatkih je bilo na krovu 32 Kenijcev, 18 Kanadčanov, devet Etiopijcev, po osem Američanov, Kitajcev in Italijanov, so sporočili iz Ethiopian Airlines. Med žrtvami je tudi po sedem Francozov in Britancev, šest Egipčanov, po pet Nizozemcev in Nemcev. Življenje so izgubili državljani skupno 12 afriških in 14 evropskih držav.

Do nesreč v Indoneziji in Etiopiji, v katerih je bilo udeleženo letalo boeing 737 max 8, je prišlo v podobnih okoliščinah nekaj minut po vzletu. | Foto: Reuters Do nesreč v Indoneziji in Etiopiji, v katerih je bilo udeleženo letalo boeing 737 max 8, je prišlo v podobnih okoliščinah nekaj minut po vzletu. Foto: Reuters

Avtomoto Boeingov 747 ima 50 let: to je osupljiva zgodba #foto

Sta bila pilota nemočna zaradi programske napake?

Pri lanski nesreči v Indoneziji so preiskovalci ugotovili, da bi bil lahko strm in nenadziran spust letala povezan z nadgradnjo Boeingovega računalnika.

Program je namenjen preprečevanju izgube vzgona (stall), a v primeru napačnega podatka o višini in naklonu letala lahko samodejno pošlje letalo v smrtonosni padec z nosom letala navzdol. Računalniška avtomatika lahko preseže ročne poteze pilotov, česar pa po pričevanjih nekaterih pilotskih sindikatov pilotom niso dovolj dobro pojasnili, je poročal New York Times.

Za letalo že pet tisoč naročil, v uporabi jih je več kot 300

Boeing je prvi polet z dvomotornim letalom 737 max 8 opravil pred dobrima dvema letoma, prvo letalo pa so naročniku (Malindo Air) dostavili maja leta 2017. S tem so obeležili tudi 50-letnico prvega boeinga 737. Do letošnjega januarja so za letalo pridobili 5.011 naročil, od teh so jih izpeljali 350.  

Letalo je dolgo 39,5 metra in ima razpon kril 35,9 metra. Na voljo je v štirih različicah, ki imajo lahko od 138 do 230 sedežev. Dolet letala znaša od šest do sedem tisoč kilometrov. Airbusov neposredni tekmec letala je airbus A320 neo.

Grk Antonis Mavropulos je polet z letalom boeing 737 max 8, ki je v nedeljo strmoglavilo v Etiopiji, zamudil zgolj za dve minuti in se tako izognil smrti.

"Zamudil sem ga za dve minuti. Ko sem prišel, je bilo vkrcavanje že zaključeno. Videl sem zadnje potnike, ki so vstopali. Kričal sem, naj me spustijo na letalo, a mi niso dovolili," je Mavropulos zapisal na Facebooku.

Dodal je, da so ga dali na naslednji let, a je močno protestiral, saj je bil še čas, da bi se vkrcal. Nato so ga varnostniki odstranili in mu povedali, naj ne nasprotuje in se zahvali Bogu, saj da je letalo strmoglavilo. "Sprva sem mislil, da lažejo," je še zapisal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Mavropolus je svojo družino hitro obvestil, da ni bil na letalu. "Tako mi je odleglo, da sem lahko napisal to objavo, in sem hvaležen, da živim," je še zapisal. "To moram videti kot drugo priložnost," je dodal. (STA)

 

Ne spreglejte