SiolNET. Digisvet Novice
3,93

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Videti je kot čudež: letalo v zrak, propelerji pa pri miru. Kako?

3,93

termometer

Letalo
Letalo na videoposnetku je francoski turbopropelerski ATR 72-500, ki lahko sprejme od 72 do 78 potnikov. Gre za eno od dveh različnih modelov letal v floti izraelskega prevoznika Israir. Drugo je airbus A320. Foto: Reddit.com

Na spletu in na družbenih omrežjih je bilo v zadnjih dneh veliko pozornosti namenjene nenavadnemu videoposnetku izraelskega potniškega letala, ki se z vzletne steze dvigne kljub temu, da se njegova propelerja ne vrtita. Čeprav je morda videti tako, ne gre za fotomontažo ali potegavščino, temveč za razmeroma redek primer popolne usklajenosti vrtenja propelerja in delovanja videokamere. 

Prizori, kot je zgornji, nastanejo, ko je vrtenje propelerja ali premikanje katerega drugega podobnega predmeta med snemanjem usklajeno tako s hitrostjo zaklopa kot s hitrostjo snemanja (koliko slik na sekundo kamera posname med snemanjem). 

Dovolj visoka hitrost zaklopa med snemanjem videa nam omogoči, da je mogoče v primeru vrtečega se propelerja razločiti njegova posamezna rezila.

Če se z vrtenjem propelerja ujema še hitrost snemanja - propeler se, na primer, v eni sekundi zavrti 30-krat, video pa snemamo s 30 slikami na sekundo -, se bo gledalcu zdelo, da rezila propelerja mirujejo. Vsakič, ko bo kamera posnela novo sliko, bodo namreč na istem mestu kot pri prejšnji sliki.

Kadar se propeler vrti malce počasneje od hitrosti snemanja, na primer z 29 obrati na sekundo, bodo rezila na vsaki sliki malce zamujala pri vrnitvi v prvotni položaj, zaradi česar bo propeler na videoposnetku videti, kot da se počasi vrti v napačno smer.

Še bolje kot pri propelerjih je ta učinek opazen pri videoposnetkih vrtenja koles oziroma platišč:

Ta zanimiva optična prevara sicer ni omejena le na prevozna sredstva. Pojavlja se tudi drugje, na primer pri ptičjih krilih ...

... in pri bumerangih (ki pa so pravzaprav tudi lahko neke vrste propelerji):

Morda vas bo zanimalo tudi:

Tupoljev Tu-144 Digisvet Vsak, ki je potoval s tem letalom, je lahko hvaležen, da je ostal živ Hannover Letališče Novice Nevaren incident na letališču: z avtomobilom na pristajalno stezo Bazen, digizgodba Digisvet Kopališče blizu Slovenije ima bazen, kot ga ni nikjer drugje na svetu Mr. Bean, Rowan Atkinson Digisvet Kaj je v ozadju novice, da je umrl legendarni Mr. Bean Račun Digisvet Vprašanje, ki razdvaja internet: kateri je pravi odgovor? Vesoljci, Žalec Digisvet Na tisoče Slovencev navdušil nenavaden dogodek v Žalcu, svarilo policije Anthony Akers Digisvet Preizkušal je potrpljenje policije: "Takoj pridem, samo še nekaj uredim" McDonalds Digisvet Ukanila sta McDonald's: prizor, ki mu ploska ves splet Evropska komisija Digisvet Poglejte, kakšno sporočilo je nekdo pustil Evropski komisiji

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 16
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin