SiolNET. Digisvet Novice
7,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Usoda, ki je noče doživeti nihče: zaradi njega so zapečatili jamo

7,38

termometer

Jama, Nutty Putty, jamar
Foto: YouTube

V znanem jamskem kompleksu Nutty Putty v Združenih državah Amerike, ki velja za enega najbolj klavstrofobičnih na svetu, se je leta 2009 pripetila nesreča, zaradi katere jama še danes ostaja zaprta za vse obiskovalce. 26-letni John Jones je med raziskovanjem jame z glavo naprej zdrsnil v skoraj navpičen rov in se zagozdil tako nesrečno, da mu ni moglo pomagati več kot sto reševalcev.

Jama Nutty Putty je na vzpetini v osrčju ameriške zvezne države Utah v bližini istoimenskega jezera. Jamarji so jo prvič raziskali v 60. letih prejšnjega stoletja.

Lokacija jame Nutty Putty, ki je na prvi pogled videti kot preprosta luknja v tleh:

Iz jame, ki kljub nizki oceni težavnosti raziskovanja slovi po vrsti zelo ozkih in nizkih predorov, je bilo treba ljudi reševati že nekajkrat, a nikoli ni bilo tako resno kot 24. novembra 2009, ko se je v jami zagozdil 26-letni študent medicine John Jones

John Jones na eni redkih fotografij, ki jih je medijem posredovala njegova družina. Kdaj je bila posneta, ni znano. John Jones na eni redkih fotografij, ki jih je medijem posredovala njegova družina. Kdaj je bila posneta, ni znano. Foto: YouTube

Iskal je izziv, našel je težave

Jones se je na raziskovanje jame Nutty Putty odpravil z bratom Joshem in še devetimi prijatelji, prav tako navdušenci nad jamarstvom. Osvojiti so želeli enega od zahtevnejših delov jame, ki so tako ozki, da se morajo jamarji skoznje plaziti po vseh štirih. Videti so takole:

John, ki je vodil odpravo, je med napredovanjem po jami pomotoma zašel v enega od stranskih, še neraziskanih predorov. Ko je uvidel svojo napako, je bilo že prepozno, saj se ni več mogel premakniti ne naprej ne nazaj, prav tako ni imel prostora, da bi se lahko obrnil.

V paniki je nekajkrat poskusil globoko izdihniti, da bi zmanjšal obseg svojega prsnega koša in se rešil iz skalnega primeža, a je zadevo s tem še poslabšal. Z glavo naprej je zdrsnil globlje v skoraj navpični predor, roke mu je ukleščilo pod trup. Njegov brat Josh, ki je bil v jami tik za njim, je videl samo še Johnove čevlje. Takoj je sprožil reševalno akcijo. 

Takole so Johnovo zagato kasneje pokazali pri mediju The Salt Lake Tribune. John (v črnem) je bil z glavo naprej zagozden v izredno tesnem rovu. Odprtina, skozi katero so gledale njegove noge, je imela obliko elipse, počez pa je merila približno toliko kot odprtina, skozi katero v pralni stroj zložimo oblačila. Še hujše je bilo to, da se je vse skupaj dogajalo približno 50 metrov pod površjem. |  Foto: Posnetek zaslona/nuttyputtycave.com Takole so Johnovo zagato kasneje pokazali pri mediju The Salt Lake Tribune. John (v črnem) je bil z glavo naprej zagozden v izredno tesnem rovu. Odprtina, skozi katero so gledale njegove noge, je imela obliko elipse, počez pa je merila približno toliko kot odprtina, skozi katero v pralni stroj zložimo oblačila. Še hujše je bilo to, da se je vse skupaj dogajalo približno 50 metrov pod površjem. | Foto: Posnetek zaslona/nuttyputtycave.com

Velika jamarska drama je pred kratkim potekala tudi na Tajskem, kjer sta bila v poplavljeni jami kar dva tedna ujeta skupina dečkov, starih od 11 do 16 let, in njihov 25-letni nogometni trener. Dečke so po veliki reševalni akciji iz jame spravili žive in zdrave, je pa reševanje zahtevalo življenje enega od potapljačev

"Hvala, ker ste prišli. Res bi rad zlezel iz te jame."

Tako je John Jones pozdravil Susie Motola, prvo reševalko, ki se je do njega prebila skozi kompleks rovov, znan kot Birth Canal. Čeprav mu je zatrdila, da ga bodo spravili ven, je kasneje za medije priznala, da je takoj vedela, da je Jones v hudih težavah.

Pariške katakombe, viralni video Digisvet Skrivnostna usoda snemalca enega od najbolj strašljivih videov

Johna so iz rova nekajkrat poskusili izvleči s sistemom škripcev, a so se poskusi izjalovili, ker so bile jamske stene preveč trhle, da bi lahko podpirale njegovo težo. Vsakič, ko se je klin, skozi katerega je bila napeta vrv, iztaknil, je John zdrsnil še malce globlje in se zataknil še bolj. 

Da bi ga izvlekli iz rova, so reševalci razmišljali celo o tem, da bi Johnu v skrajni sili polomili noge. Za ta izreden ukrep se sicer niso odločili, ker so se bali, da bi John od šoka umrl. Johnu je na pomoč sicer prihitelo kar 137 reševalcev, a le peščica je bila dovolj drobnih, da so se skozi jamo lahko prebili do njega. Da bi ga izvlekli iz rova, so reševalci razmišljali celo o tem, da bi Johnu v skrajni sili polomili noge. Za ta izreden ukrep se sicer niso odločili, ker so se bali, da bi John od šoka umrl. Johnu je na pomoč sicer prihitelo kar 137 reševalcev, a le peščica je bila dovolj drobnih, da so se skozi jamo lahko prebili do njega. Foto: Thinkstock

Ker je v rovu z glavo bingljal navzdol, se mu je kri stekala v možgane in prsni koš, na katerega je obenem pritiskala njegova roka. Reševalci so lahko slišali, da ima vedno večje težave z dihanjem. 

Približno 24 ur po tem, ko se je ujel v skalnato past, je John zaradi izredno neprijetnega položaja, v katerem se je znašlo njegovo telo, prvič omedlel. To se je nato zgodilo še nekajkrat, po 28 urah pa se ni več prebudil in najbližji reševalci so ga kmalu zatem razglasili za mrtvega. 

"Ne morem si zamisliti, da bi lahko umrl na bolj grozovit in mučen način," je kasneje zapisal eden od nekdanjih upravnikov jame Nutty Putty Michael Leavitt.

Reka Cetina, izvir reke Cetine Digisvet Pozabljena hrvaška luknja "brez dna", v kateri je umrl Slovenec

V Nutty Putty od Johnove smrti ni več vstopil noben "vikend" jamar

Jama Nutty Putty je še danes zadnje počivališča Johna Jonesa, ki je po nesrečni smrti za sabo pustil nosečo ženo in enoletno hčer. Oblasti zvezne države Utah so namreč presodile, da bi bilo reševanje njegovega trupla prenevarno in preveč zamudno. Jamo so raje zapečatili, vanjo je še vedno nemogoče vstopiti skozi glavni vhod.

Ob vhod v jamo Nutty Putty so kmalu po tragični nesreči postavili spominsko tablo za Johna Jonesa.  |  Foto: Google Maps / Posnetek zaslona Ob vhod v jamo Nutty Putty so kmalu po tragični nesreči postavili spominsko tablo za Johna Jonesa. | Foto: Google Maps / Posnetek zaslona

O reševanju Johna Jonesa so leta 2016 posneli tudi film z naslovom Zadnji spust (The Last Descent). Oglejte si napovednik:

Preberite tudi:

Bazen, digizgodba Digisvet Kopališče blizu Slovenije ima bazen, kot ga ni nikjer drugje na svetu 5G Digisvet Prihod omrežja 5G: Slovence strašijo, da jim bo skuhalo možgane Google Camp Digisvet Svetovna elita v Italiji: kaj počnejo, ne ve nihče Fotografije Digisvet Deset na videz navadnih fotografij, ki skrivajo temačno zgodbo Kim Džong Un, WC Digisvet Kaj je v strogo varovani škatli, ki Kim Džong Una spremlja vsepovsod Strela, Michael McQuilken, lasje Digisvet Kaj morate narediti takoj, če vam lasje ponorijo kot tema fantoma Jezero Palcacocha Digisvet Je velika katastrofa v tem gorskem paradižu le še vprašanje časa?

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 59
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin