Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 7. 2018,
6.59

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Natisni članek

jama Tajska

Torek, 10. 7. 2018, 6.59

5 let, 9 mesecev

Iz jame rešili vse fante. Poglejte, kako. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Potapljači in reševalci so iz poplavljene jame na severu Tajske rešili preostale štiri fante in njihovega trenerja, ki so pod zemljo preživeli več kot dva tedna.

Reševanje mladih nogometašev in njihovega trenerja, ki so bili v jami ujeti od 23. junija, so začeli v nedeljo. Prvi dan so rešili štiri osebe, včeraj še štiri in danes preostalih pet.

Utrinke reševalne akcije si oglejte v spodnji galeriji.

Fotogalerija
1 / 8

Sklepna reševalna akcija trajala osem ur

Zdravniki so sporočili, da je zdravstveno stanje dečkov dobro. Dečki nimajo psihičnih težav in se tudi pogovarjajo. Eden od rešenih fantov je imel pljučno vnetje, pri drugem pa so zaznali upočasnjen srčni utrip. Obema že gre na bolje.

Današnja reševalna akcija je trajala osem ur, ko so iz jame na prostost rešili še zadnjega 11-letnika. 

tajska jama
Novice Iz tajske jame so rešili že osmega dečka, reševanje za danes prekinjeno #video

Prve štiri fante, ki so jih iz jame pripeljali v nedeljo, so v bolnišnici že obiskali njihovi bližnji sorodniki, vendar so jih lahko videli le skozi steklo.

Dečki se privajajo na dnevno svetlobo

Mlade nogometaše so pripeljali v bolnišnico v kraju Chiang Rai. Tam so jih izolirali, saj zdravniki ne vedo, ali so dečki v jami prišli v stik s kakršnokoli infekcijo. Dečki bi se namreč lahko okužili z nečisto vodo, pa tudi iztrebki netopirjev in jamskih živali.

Na opazovanju v bolnišnici bodo morali ostati še sedem dni, da okrepijo imunski sistem. Ker so bili dečki izpostavljeni temi, se počasi ponovno privajajo na dnevno svetlobo, zaradi česar nosijo sončna očala. Pred potekom reševanja so dečki prejeli še zdravila proti anksioznosti, da jih med reševanjem ne bi zajela panika.

Tajski nogometaši, stari med 11 in 16 let, ki so v poplavljeni jami preživeli več kot dva tedna, so že prejšnji teden dobili povabilo na ogled finalne tekme svetovnega nogometnega prvenstva v Rusiji. Vendar se je, kljub temu, da je večina že rešena, ne bodo mogli udeležiti. Po navedbah zdravnikov bodo morali ostati v izolirnici, tekmo pa si bodo morali ogledati prek televizijskega zaslona.
Novice Tajski dečki iz jame poslali pismo #video

Območje jame podvrženo močnim monsunskim padavinam

Reševalne ekipe so se trudile, da so čim prej rešile ujete dečke, saj območju v nadaljevanju grozijo nove močne monsunske padavine.

Nekajdnevno zatišje pred dežjem je reševalcem omogočilo, da so iz jame izčrpali dovolj vode in tako omogočili, da so dečki del poti lahko prehodili oziroma preplezali, določen del pa so morali skupaj s potapljači vendarle preplavati pod vodo.

Pri odmevni reševalni akciji so sodelovali strokovnjaki in prostovoljci iz Velike Britanije, Avstralije, Japonske, ZDA in še prostovoljci iz drugih regij. Akcijo so tako izpeljali na mednarodni ravni.

 

 

Ne spreglejte