Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 7. 2018,
6.43

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,56

5

Natisni članek

jama Tajska

Ponedeljek, 9. 7. 2018, 6.43

5 let, 9 mesecev

Iz tajske jame so rešili že osmega dečka, reševanje za danes prekinjeno #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,56

5

V akciji, ki se je po včerajšnjem uspešnem reševanju danes nadaljevala, so potapljači in reševalci rešili še štiri dečke. V jami tako trenutno ostajajo še trener in štirje dečki. Priče s kraja dogodka poročajo, da so reševalno akcijo za danes prekinili.

"Dva dni, osem članov Divjih svinj. Hura," je tajska mornarica objavila na svoji uradni strani na Facebooku, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Divje svinje je namreč ime nogometne ekipe, katere člani so dečki in njihov trener.

Novice Iz poplavljene tajske jame rešili prve dečke #video

Štirje od 12 fantov, ki so v jami na severu Tajske ujeti od 23. junija, so od sinoči že na varnem v bolnišnici, zdaj pa se jim je na prostosti pridružil že osmi rešeni deček. Zdravniki poročajo, da so rešeni dečki dobro ter da njihovo zdravstveno stanje "ni preveč slabo". Četverico so danes z reševalnimi vozili in helikopterji posamično odpeljali v bolnišnico.

Skupina 90 potapljačev, ki so prišli tudi od drugod, se s skupnimi močmi trudi, da bi čim prej pomagali dečkom in njihovemu trenerju, ki so še ujeti v jami, poroča britanski BBC. 

Rešeni dečki še niso imeli stikov z družinami

Včerajšnjo reševalno akcijo so zaradi pomanjkanja kisika v jeklenkah prekinili, prav tako so na to vplivale neugodne vremenske napovedi, še vedno opozarjajo na padavine v prihodnjih dneh. Današnje reševanje se je zato začelo že prej, kot je bilo načrtovano, saj je trenutna gladina vode nizka, dobri pa so tudi vremenski pogoji.

Imen rešenih fantov javnosti še niso izdali zaradi spoštovanja do družin tistih, ki so še zmeraj ujeti v jami. Dečki, ki okrevajo v bližnji bolnišnici, tudi niso še imeli stika s svojimi starši. Preden se bodo družine lahko znova združile, bodo morali počakati, da mine tveganje za okužbo, pravi vodja reševalne misije.

Reakcije sošolcev, ko jim je učiteljica sporočila, da so nekaj izmed 12 ujetih dečkov rešili. | Foto: Reuters Reakcije sošolcev, ko jim je učiteljica sporočila, da so nekaj izmed 12 ujetih dečkov rešili. Foto: Reuters

Novice Tajski dečki iz jame poslali pismo #video

Zahtevno in nevarno reševanje, nekateri izmed dečkov ne znajo plavati

Reševanje je zelo zahtevno tako za reševalce kot za ujete. Ti morajo med reševalno akcijo iz jame hoditi, plezati, bresti po vodi in se potapljati. Najnevarnejši del poti je prvi kilometer, saj se morajo stisniti skozi ozek poplavljen kanal. Poleg tega, da morajo dlje časa preživeti pod vodo in prvič v življenju uporabiti potapljaško opremo, nekateri izmed njih ne znajo plavati.

Potapljači morajo držati jeklenke fantov pred seboj in nato plavati z iztegnjenimi rokami skozi poplavljen del jame. Po tem delu jih pričaka specializirana ekipa reševalcev, ki dečkom pomaga čez preostali del jame, večino tega lahko prebrodijo.

Skupina dečkov, starih od 11 do 16 let, ter njihov 25-letni trener so v jami ujeti od 23. junija, ko je močan dež poplavil jamo in zaprl izhod iz nje. Trenutno so na suhem območju jame približno štiri kilometre od izhoda.

Fotogalerija
1 / 14
Tajska otroci jama
Novice Reševanje na Tajskem: Dečki lahko v jami ostanejo še mesece #video
Ne spreglejte