Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 7. 2018,
7.38

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Natisni članek

jama Tajska Reševanje

Nedelja, 8. 7. 2018, 7.38

5 let, 9 mesecev

Iz poplavljene tajske jame rešili prve dečke #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Na Tajskem poteka akcija reševanja dvanajstih dečkov in njihovega nogometnega trenerja, ki so ujeti v jami. Iz poplavljene jame so rešili prve štiri dečke, so potrdile lokalne oblasti. Tajska civilna zaščita je sporočila, da bodo reševanje preostalih dečkov in trenerja nadaljevali jutri. 

Guverner pokrajine Chiang Rai Narongsak Osotthanakor, ki vodi reševalno akcijo, je na novinarski konferenci potrdil, da so danes iz jame na severu Tajske rešili štiri dečke in da je njihovo zdravstveno stanje dobro. Pred tem so sicer nekateri lokalni mediji poročali, da so iz jame rešili šest dečkov.

Rešene štiri fante so nemudoma prepeljali v bolnišnico, tri s helikopterjem, enega z rešilcem. Bolnišnica je od vhoda v jamo oddaljena približno uro vožnje z avtomobilom, poroča CNN. Za zdaj še ni znano, katere dečke so že rešili iz jame ali koliko so stari. 

Pred naslednjo reševalno akcijo morajo obnoviti zaloge kisika

12 dečkov in njihov trener so v jami na severu države ujeti že več kot dva tedna. Čeprav se je reševanje odvijalo hitreje kot pričakovano, gre poleg bitke s časom še za bitko z vremenom. Sicer je za ponedeljek, torek in sredo na območju jame pričakovati močne padavine. Deževati je začelo že v soboto zvečer.

"Potrjujem, da smo pripravljeni za današnjo operacijo," je pred začetkom reševalne akcije dejal Narongsak. Dodal je, da je čas primeren, da je gladina vode sprejemljiva ter da so potapljači pripravljeni za reševanje, dečki pa so telesno in duševno pripravljeni za izhod iz jame. 

Novice Tajski dečki iz jame poslali pismo #video

Pred naslednjo reševalno akcijo morajo obnoviti zaloge kisika, ki so jih danes porabili. Med reševanjem so vsi dečki dihali s pomočjo jeklenke s stisnjenim zrakom. Kot je pojasnil Narongsak, reševalci za priprave na nadaljnje reševanje potrebujejo od 10 do 20 ur.

Med reševalci tudi Britanci in Avstralci

Prvega dečka naj bi po besedah Narongsaka iz jame rešili okoli 16. ure po srednjeevropskem času, deset minut za njim je iz jame prišel drugi, nato pa še dva dečka. V reševalni akciji sodeluje 18 potapljačev, od tega pet Tajcev. Med reševalci so tudi Britanci in Avstralci.

Po poročanju CNN sicer v reševanju sodeluje 90 ljudi, 50 tujih in 40 tajskih strokovnajkov. 

Generalmajor tajske vojske Chalongchai Chaiyakorn je dejal, da bi lahko reševanje trajalo od dva do tri dni. Veliko je odvisno od vremena, je dodal. Pred tem je guverner pokrajine dejal, da bi reševanje lahko trajalo do štiri dni.

Ko so dečki prispeli na varnejši del jame, je avstralski zdravnik, ki je bil nameščen tam, odločil, da bodo na prosto najprej spravili bolj šibke. Čeprav CNN navaja, da so se morali o vrstnem redu reševanja odločiti dečki sami. Spet drugi viri poročajo, da so iz jame najprej prišli štirje najmočnejši dečki. Točen podatek bo znan, ko se bo razkrilo, kdo so dečki, ki so že rešeni. 

Dečke naučili osnov potapljanja

Dečki bodo morali na poti na prostost uporabiti tudi potapljaško opremo, da bodo prebrodili poplavljene in pogosto ozke prehode. Reševalci so jih v preteklih dnevih naučili osnov potapljanja, med drugim tega, kako se diha z jeklenko s stisnjenim zrakom.

Tajska otroci jama
Novice Reševanje na Tajskem: Dečki lahko v jami ostanejo še mesece #video

Priprave na reševanje že zahtevale smrtno žrtev

Priprave na reševalno akcijo so sicer že zahtevale prvo smrtno žrtev, prostovoljca in nekdanjega člana tajske elitne vojaške skupine, 38-letnega Samana Gunana, ki je umrl v petek med nameščanjem rezervoarjev s kisikom, s katerimi naj bi olajšali pet ur trajajočo pot do ujetih dečkov.

Skupina dečkov, starih od 11 do 16 let, ter njihov 25-letni trener so v jami ujeti od 23. junija, ko je močan dež poplavil jamo in zaprl izhod iz nje. Trenutno naj bi bili na suhem območju jame približno štiri kilometre od izhoda iz jame.

Trump: Zelo pogumni in nadarjeni ljudje

Glede reševalne akcije se je oglasil tudi ameriški predsednik Donald Trump. Ta je na svoj Twitter račun zapisal, da ZDA tesno sodeluje s tajsko vlado, reševalce pa opisal kot zelo pogumne in nadarjene ljudi.

Za varno rešitev pesti drži tudi Pahor

V podporo reševalni akciji se je oglasil tudi predsednik Borut Pahor, ki je na Instagram račun objavil fotografijo s srcem in napisom "Thai football team", spodaj pa pripisal: "Držimo pesti za varno rešitev mladih tajskih nogometašev."

Tajska otroci jama
Novice Ali bodo dečke iz jame lahko spravili na nosilih?
Ne spreglejte