SiolNET. Digisvet Novice
0,74

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Tržič, pametno mesto

Telekom Slovenije v Tržiču vzpostavil pametno parkiranje

0,74

termometer

pametno parkiranje, Tržič | Prvima dvema pametnima parkiriščema v Tržiču bodo že kmalu sledila nova. | Foto: Bojan Puhek
Prvima dvema pametnima parkiriščema v Tržiču bodo že kmalu sledila nova. Foto: Bojan Puhek

Sistem pametnega parkiranja voznike samodejno usmerja na prosta parkirna mesta, kar jim prihrani čas, mestu pa poveča pretočnost prometa in zmanjša onesnaženost. V prvi fazi sta v Tržiču s sistemom pametnega parkiranja opremljeni dve najbolj obiskani parkirišči: pri zdravstvenem domu in Za Mošenikom v starem mestnem jedru.

Do sredine poletja bodo pametna parkirišča uredili tudi pri nekdanji Bombažni predilnici in tkalnici, ki je kot del tehnične kulturne dediščine preurejena v sodobno urbano središče, ter ob glavni mestni ulici, Cankarjevi cesti.

Andrej Kos Digisvet Brez digitalno pismenih ljudi ni pametnih skupnosti

Z uvedbo sistema pametnega parkiranja sledimo zavezam krajanom prijaznega okolja in trajnostnega razvoja na področju gospodarske, prostorske ter družbene preobrazbe, so novo pridobitev pospremili na tržiški občini.

Singapur Trendi Mesto brez avtomobilov, kjer ulične luči ugasnejo, če ni ljudi

Računalniški vid in analiza podatkov

Sistem pametnega parkiranja je ena od rešitev, ki jih Telekom Slovenije zagotavlja v okviru razvoja pametnih mest. Tehnična izvedba temelji na računalniškem vidu za spremljanje prostih parkirnih mest v realnem času in analizi podatkov za oblikovanje ustrezne prometne strategije v mestih.

V tržiški občini že zaznavajo pozitivne učinke uvedbe pametnega parkiranja na dveh najbolj zasedenih parkiriščih v Tržiču, je povedal župan občine Tržič Borut Sajovic. | Foto: Bojan Puhek V tržiški občini že zaznavajo pozitivne učinke uvedbe pametnega parkiranja na dveh najbolj zasedenih parkiriščih v Tržiču, je povedal župan občine Tržič Borut Sajovic. Foto: Bojan Puhek

Pri uvedbi tega sistema, kjer je zagotovljena njegova visoka stopnja varnosti in zanesljivosti delovanja, ter v skladu s strogimi zahtevami varovanja osebnih podatkov je Telekom Slovenije sodeloval s švicarskim podjetjem Parquery in domačim podjetjem A Koda+. 

Vladimir Zadina, intervju, pametna mesta, Praga Digisvet "Za pametno mesto je treba najprej imeti pametnega župana" #intervju

Pametna infrastruktura prinaša višjo kakovost bivanja

Tehnologije za pametna mesta in skupnosti zagotavljajo preprosto upravljanje pametne infrastrukture, storitev in procesov, kar vodi do izboljšanja kakovosti bivanja. To se kaže v zmanjšanju emisij, izboljšani energetski učinkovitosti, bolj urejenem prometu, pametni razsvetljavi in drugih načinih, ki jim je skupni imenovalec dolgoročni prispevek k trajnostnemu razvoju.

Trendi Dunaj, pametno mesto, kaj pa Ljubljana?

Župan občine Tržič Borut Sajovic že zaznava pozitivne učinke v mestu in poudarja, da so pri uvedbi upoštevali tudi posebnosti svojega okolja.

Velenje Digisvet Telekom Slovenije in Komunala Velenje ustvarjata prihodnost slovenske komunalne oskrbe

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin