Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
19. 5. 2020,
10.31

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

1

Natisni članek

števci pametno mesto internet stvari omrežje 5G Komunala Velenje Velenje Telekom Slovenije energenti

Torek, 19. 5. 2020, 10.31

3 leta, 11 mesecev

V Velenju povsem samodejno odčitavanje vseh vrst energetskih števcev

Telekom Slovenije in Komunala Velenje ustvarjata prihodnost slovenske komunalne oskrbe

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

1

Velenje | Telekom Slovenije je v Velenju vzpostavil pilotski sistem interneta stvari, ki tamkajšnji komunali omogoča celovito in učinkovito upravljanje z dobavo vode in energentov. | Foto Ana Kovač

Telekom Slovenije je v Velenju vzpostavil pilotski sistem interneta stvari, ki tamkajšnji komunali omogoča celovito in učinkovito upravljanje z dobavo vode in energentov.

Foto: Ana Kovač

Telekom Slovenije je skupaj s partnerjema Enerkon in 2GG - DS Meritve Komunalnemu podjetju Velenje omogočil digitalizacijo ter poenostavljeno centralno upravljanje števcev in samodejno odčitavanje porabe energentov.

Omenjena pilotska rešitev je prilagodljiva za različne tipe energetskih virov, kot so topla voda, ogrevanje in plin, ter bo na voljo tudi drugim slovenskim komunalnim podjetjem.

Med drugim zajema tudi sistem za učinkovito upravljanje in optimizacijo distribucije in dobave energentov, kot so voda, toplota in plin, v realnem času.

Pilotska rešitev Telekoma Slovenije je prilagodljiva za različne tipe energetskih virov, kot so topla voda, ogrevanje in plin, ter bo na voljo tudi drugim slovenskim komunalnim podjetjem. | Foto: Getty Images Pilotska rešitev Telekoma Slovenije je prilagodljiva za različne tipe energetskih virov, kot so topla voda, ogrevanje in plin, ter bo na voljo tudi drugim slovenskim komunalnim podjetjem. Foto: Getty Images

Prvi v Sloveniji

Temelj nove rešitve je tehnologija interneta stvari NB-IoT (Narrowband Internet of Things), ki jo je Telekom Slovenije kot prvi v Sloveniji vpeljal v celotno svoje omrežje pred dobrim letom.

Obenem je to prva pilotna postavitev s to tehnologijo na širšem območju Velenja, so še sporočili iz Telekoma Slovenije.

Luka Koper
Novice Testno omrežje 5G Telekoma Slovenije tudi v Luki Koper

Ni potrebna zamenjava, dovolj je nadgradnja

Uvedba te rešitve ne zahteva zamenjav obstoječih števcev, saj zadošča nadgradnja obstoječih, kar je mogoče izvesti tudi postopno in skladno z načrtovanimi obdobji umerjanja števčnih sistemov.

Temelj nove rešitve je tehnologija interneta stvari NB-IoT (Narrowband Internet of Things). | Foto: Getty Images Temelj nove rešitve je tehnologija interneta stvari NB-IoT (Narrowband Internet of Things). Foto: Getty Images

Na strani dobavitelja sistem omogoča tudi centralizirano upravljanje obdobij samodejnega odčitavanja porabe in ob tem upošteva posebnosti uporabnika in dobavljenega energenta.

Iskratel
Novice Telekom Slovenije in Iskratel na obrobju Kranja vzpostavila testno omrežje 5G

Številne prednosti in priložnosti

Pametna oskrba je del prizadevanj za ustvarjanje pametnih mest, kjer ima odločilno vlogo tehnologija interneta stvari – standardizirana tehnologija za učinkovito množično komunikacijo naprav, ki ustvarjajo nizek podatkovni promet.

Uvedba pilotske rešitve Telekoma Slovenije in Komunale Velenje ne zahteva zamenjav obstoječih števcev, saj zadošča nadgradnja obstoječih, kar je mogoče izvesti tudi postopno in skladno z načrtovanimi obdobji umerjanja števčnih sistemov. | Foto: Getty Images Uvedba pilotske rešitve Telekoma Slovenije in Komunale Velenje ne zahteva zamenjav obstoječih števcev, saj zadošča nadgradnja obstoječih, kar je mogoče izvesti tudi postopno in skladno z načrtovanimi obdobji umerjanja števčnih sistemov. Foto: Getty Images

Velenjska pridobitev je le eden od primerov rešitev z visoko dodano vrednostjo za optimizacijo procesov, upravljanje z viri, zagotavljanje visoke stopnje varnosti, dviga kakovosti storitev pa tudi za višjo energetsko in vodno učinkovitost ter za višjo splošno kakovost bivanja, ki jih internet stvari omogoča.

Novice Internet stvari – veliko stvari, ki nam bodo izboljšale prihodnost

Obenem je to še en nadaljnji korak v smeri razvoja pete generacije mobilnih omreži (5G), so poudarili pri največjem slovenskem telekomunikacijskem operaterju.

Skladno s strategijo

Telekom Slovenije skladno s svojo razvojno strategijo že več let postopoma nadgrajuje svoje omrežje in ga pripravlja na uvedbo pete generacije mobilnih omrežij (5G).

S svojim omrežjem LTE/4G pokriva že več kot 98 % prebivalstva, z nadgrajenim omrežjem LTE/4G+ pa že več kot 82 % prebivalcev Slovenije, ki jim je tako zagotovljena boljša povezljivost in še višje prenosne hitrosti, so izpostavili pri Telekomu Slovenije.

Ne spreglejte