Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
28. 1. 2019,
12.18

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

Natisni članek

internet stvari Telekom Slovenije SIM-kartica eSIM

Ponedeljek, 28. 1. 2019, 12.18

5 let, 2 meseca

Pomembna novost za internetne stvari zdaj tudi v Sloveniji

Telekom Slovenije edini s podporo eSIM pri nas

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49
Samsung Galaxy Watch LTE | Telekom Slovenije je edini mobilni operater pri nas s podporo eSIM. | Foto Bojan Puhek

Telekom Slovenije je edini mobilni operater pri nas s podporo eSIM.

Foto: Bojan Puhek

Nova tehnologija odpira pot za boljše stalno povezovanje nosljivih naprav, kot so pametne ure, a tudi novih oblik mobilnih naprav in najrazličnejših naprav, ki se bodo povezovale v internetne stvari.

Telekom Slovenije je kot edini slovenski operater omogočil podporo za eSIM – čip, ki deluje kot navidezna SIM-kartica in je trajno nameščen v mobilni napravi.

eSIM lahko nadomesti fizično SIM-kartico in prinaša prednosti za vse naprave, ki sicer podpirajo klasične SIM-kartice (ena od takšnih prednosti je lažje zagotavljanje vodoodpornosti naprav), obenem pa omogoča priklop v mobilno omrežje tudi napravam, ki podpore za SIM-kartice nimajo.

Pametna ura s podporo eSIM, ko je povezana v mobilno omrežje Telekoma Slovenije. | Foto: Bojan Puhek Pametna ura s podporo eSIM, ko je povezana v mobilno omrežje Telekoma Slovenije. Foto: Bojan Puhek

Na voljo je že več naprav

Telekom Slovenije že ima v svoji ponudbi nekatere naprave, ki podpirajo eSIM. Eno od teh, pametno uro Samsung Galaxy Watch LTE s premerom 46 milimetrov, smo že ekskluzivno preizkusili v mobilnem omrežju Telekoma Slovenije.

Samsung Galaxy Watch LTE
Novice Ura, prek katere se lahko pogovarjate brez svojega mobilnega telefona v bližini

Na voljo so še enaka ura s štiri milimetre manjšim premerom zaslona pa tudi Applovi pametni telefoni iPhone XS, Apple iPhone XR in Apple iPhone XS Max ter tablice Apple iPad Pro 11 256 GB (2018) Cellular in Apple iPad Pro 12.9 256 GB (2018) Cellular, so med drugim sporočili iz Telekoma Slovenije.

iphone max
Novice iPhone Xs Max: večji zaslon za še več zabave
iPhone XR
Novice Težko pričakovani iPhone XR od petka na voljo na vseh prodajnih mestih Telekoma Slovenije

Sken, potrditev in eSIM deluje

Namestitev eSIM je tako preprosta in hitra kot skeniranje QR-kode, ko je mobilna naprava povezana z internetom. Če naprava nima možnosti branja QR-kode, primer je pametna ura, se namestitev eSIM opravi prek povezanega pametnega telefona. V obeh primerih aktivacijo v trenutku zaključi sam uporabnik.

Ob menjavi SIM-kartice z eSIM bo SIM-kartica v hibridnih napravah (naprave, ki omogočajo uporabo fizične SIM-kartice in eSIM, to so vse tu naštete Applove mobilne naprave) prenehala delovati takoj, ko bo eSIM aktivirana v sistemu.

Ob menjavi SIM-kartice z eSIM bo SIM-kartica v hibridnih napravah (naprave, ki omogočajo tako uporabo fizične SIM-kartice kot eSIM, to so vse tu naštete Applove mobilne naprave) prenehala delovati takoj, ko bo eSIM aktivirana v sistemu. | Foto: Matija Lepoša Ob menjavi SIM-kartice z eSIM bo SIM-kartica v hibridnih napravah (naprave, ki omogočajo tako uporabo fizične SIM-kartice kot eSIM, to so vse tu naštete Applove mobilne naprave) prenehala delovati takoj, ko bo eSIM aktivirana v sistemu. Foto: Matija Lepoša

Izbrisan profil eSIM je enako kot uničena fizična SIM-kartica

Menjava SIM-kartice z eSIM se uporabniku zaračuna v višini 2,95 evra (enako kot menjava SIM-kartice), kadar pa gre za novo naročniško razmerje, je aktivacija eSIM že vključena v ceno priključne takse.

Če uporabnik s svoje naprave eSIM izbriše, je to enako, kot da bi uničil sedanjo SIM-kartico, in je v tem primeru treba naročiti nov eSIM, so še opozorili pri Telekomu Slovenije.

Ne spreglejte