Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
17. 8. 2017,
4.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

Natisni članek

internet digizgodbe

Četrtek, 17. 8. 2017, 4.03

6 let, 6 mesecev

Taborišča groze: zaradi terapije s pretepanjem umrl fant

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

Mnogi kitajski starši so prestrašeni, da bi zasvojenost z internetom, ki jo na Kitajskem obravnavajo kot resno bolezen, zastrupila um njihovih otrok, zato jih pošiljajo v posebna taborišča za odvajanje od tehnologije. V marsikaterem se mladostnikov lotijo z vojaško disciplino in celo nasiljem, zaradi katerega pa je pred kratkim samo po dveh dneh od prihoda na "zdravljenje" umrl 18-letnik. Ni prvi.

Kitajske zavode za zdravljenje odvisnosti od tehnologije bi zlahka zamenjali za vojašnice.  | Foto: Reuters Kitajske zavode za zdravljenje odvisnosti od tehnologije bi zlahka zamenjali za vojašnice. Foto: Reuters

Kitajska vlada je odvisnost od interneta in tehnologije leta 2008 uradno razglasila za bolezen (vir). Poročilo kitajske vladne organizacije za varovanje interesov mladine je v študiji leta 2010 nato razkrilo, da je na Kitajskem 24 milijonov zasvojencev z internetom (vir), ki so stari med 6 in 29 let. 

Prepričanje mnogih Kitajcev, da odvisnost od interneta ni le bolezen, temveč tudi duševna motnja, so unovčile različne vladne in nevladne organizacije, ki so odprle posebne zavode za zdravljene odvisnosti od interneta in tehnologije.

Te komune, na Kitajskem jih je bilo ob zadnjem štetju več kot 300 (vir), so zasnovane kot vojaška taborišča, v katerih mladostnikom s "kvadratnimi očmi" odvisnost iz glav izbijajo z zelo strogo disciplino. 

V večini prevzgojnih taborišč, ki jih je za delovanje pooblastila kitajska vlada, zdravljenje odvisnosti od tehnologije poteka s predavanji in upoštevanjem vojaške discipline. Večina mentorjev je prav nekdanjih vojakov.  | Foto: Reuters V večini prevzgojnih taborišč, ki jih je za delovanje pooblastila kitajska vlada, zdravljenje odvisnosti od tehnologije poteka s predavanji in upoštevanjem vojaške discipline. Večina mentorjev je prav nekdanjih vojakov. Foto: Reuters

Stroga disciplina v nekaterih primerih pomeni tudi brutalno nasilje nad mladino, ki je v zavod prišla reševat težave z odvisnostjo. To se dogaja predvsem v prevzgojnih taboriščih, ki so jih odprli brez dovoljenja za delovanje. 

Kitajsko javnost je pred dnevi pretresla zgodba iz prav enega od takšnih zavodov za zdravljenje odvisnosti. 

Starša plačala skoraj 3.000 evrov

18-letni Li Ao je bil 3. avgusta sprejet v zavod za zdravljenje odvisnosti od interneta Hefei Ženeng, ki je v mesecih od junijskega začetka delovanja od kitajske vlade prejel že več pozivov, naj takoj zapre vrata, ker nima dovoljenja za obratovanje.

Starša Lija Aoja sta taborišču Hefei Ženeng za 180-dnevno zdravljenje sina plačala 22.800 juanov oziroma malce manj kot 3.000 evrov (vir). Zagotovili so jima, da se bo odvisnosti zagotovo rešil s kombinacijo zgodnjega vstajanja po vojaško, telesne aktivnosti in predavanj. 

Telesna vadba med prevzgojo z internetom zasvojenih mladostnikov, ki v večini primerov traja šest mesecev, predstavlja pomemben del učnega načrta in je na sporedu večkrat dnevno. | Foto: Reuters Telesna vadba med prevzgojo z internetom zasvojenih mladostnikov, ki v večini primerov traja šest mesecev, predstavlja pomemben del učnega načrta in je na sporedu večkrat dnevno. Foto: Reuters

A že 6. avgusta zjutraj, samo malce več kot dva dneva po Lijevem prihodu v Hefei Ženeng, je lokalna bolnišnica že opravila obdukcijo njegovega trupla. Najstnik je v zavodu namreč umrl, iskanje vzrokov za njegovo smrt pa je razkrilo vsaj dvajset vidnih zunanjih poškodb in več notranjih krvavitev (vir).

Po smrti 18-letnika so lokalne oblasti zaprle Hefei Ženeng in aretirale pet oseb, ki so pomagale voditi samooklicani inštitut za zdravljenje odvisnosti od interneta.

Li Ao ni bil edini

Leta 2009 je v centru za zdravljenje odvisnosti od tehnologije zaradi kaznovanja z brutalnim pretepanjem umrl komaj 15-letni fant, leta 2014 pa je v podobnem zavodu zaradi hudih poškodb glave in vratu umrla 19-letnica. Tudi ona je bila kaznovana. Njen prekršek? Pozabila je vprašati, če lahko gre na stranišče (vir).

Lijeva smrt je v kitajski javnosti povzročila buren odziv, saj je prebudila spomine na podobne dogodke iz prejšnjih let in na svarila nasprotnikov vojaškega discipliniranja domnevnih odvisnikov od interneta, pri katerem prevzgojniki namesto besed pogosto raje uporabijo pest in palico kot pa besede.  | Foto: Reuters Lijeva smrt je v kitajski javnosti povzročila buren odziv, saj je prebudila spomine na podobne dogodke iz prejšnjih let in na svarila nasprotnikov vojaškega discipliniranja domnevnih odvisnikov od interneta, pri katerem prevzgojniki namesto besed pogosto raje uporabijo pest in palico kot pa besede.  Foto: Reuters

Prestajanje časa v nasilnih kitajskih komunah za največje ljubitelje tehnologije je na nekaterih pustilo tudi velike duševne posledice.

Po poročanju Beijing Times je julija letos 16-letni fant v enem od teh zavodov storil samomor s skokom iz petega nadstropja osrednje zgradbe. Septembra lani pa je 16-letno dekle, ki je v taborišču za tehnološke odvisnike preživelo štiri mesece, doma izgubilo živce, svojo mamo privezalo na stol in jo izstradalo do smrti (vir). 

Kitajska vlada obljubila, da bo prenehala z grozljivo terapijo

Taborišča za zdravljenje odvisnosti od interneta, ki so za delovanje prejela blagoslov kitajskih oblasti, za zdaj ostajajo del kitajskega vsakdana.

Tamkajšnja vlada pa je v začetku tega leta sicer obljubila (vir), da bo postopoma prenehala s kontroverzno terapijo z elektrošoki, ki so je tudi tisti, ki so jim postavili diagnozo odvisnika od interneta, deležni v kitajskih zavodih za duševne bolnike.

Oprijemljivih znanstvenih dokazov, da zdravljenje z elektrošoki res deluje in je varno, namreč ni.  | Foto: Reuters Oprijemljivih znanstvenih dokazov, da zdravljenje z elektrošoki res deluje in je varno, namreč ni.  Foto: Reuters

Oglejte si še več fotografij življenja v kitajskih taboriščih za zdravljenje odvisnosti od interneta, ki jih je posnel fotograf Reutersa:

Kitajska, prevzgoja, komuna, odvisnost, vojaki | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kitajska, prevzgoja, komuna, odvisnost, vojaki | Foto: Reuters Foto: Reuters Kitajska, prevzgoja, komuna, odvisnost, vojaki | Foto: Reuters Foto: Reuters Kitajska, prevzgoja, komuna, odvisnost, vojaki | Foto: Reuters Foto: Reuters Kitajska, prevzgoja, komuna, odvisnost, vojaki | Foto: Reuters Foto: Reuters Kitajska, komuna, tabor, odvisnost | Foto: Reuters Foto: Reuters Kitajska, komuna, tabor, odvisnost | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ne spreglejte