Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
11. 1. 2014,
18.56

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sony LG start up Samsung

Sobota, 11. 1. 2014, 18.56

6 let, 7 mesecev

Sejem elektronike zavzeli start-upi, dober vtis naredili tudi Slovenci

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Z izjemno udeležbo start-upov je po hodnikih konvencije CES, ki jo v šahu praviloma vedno držijo velikani industrije, naposled zapihal svež veter. Pozornost je pritegnila tudi slovenska ekipa CBRS.

Poslanstvo ene največjih svetovnih tehnoloških prireditev, sejma Consumer Electronic Show v Las Vegasu, se nedvomno spreminja, pa čeprav so levji delež razstavnih prostorov tudi letos zasedli pametne naprave, računalniki in TV-zasloni. Obiskovalci vedno več pozornosti namreč namenjajo idejam manjših, neodvisnih podjetij in prodoru napredne tehnologije v samoumevne prvine vsakdana sodobnega človeka, kot so avtomobili in stanovanjska oprema. Leto start-upa Vse manj velikih imen industrije svoje nosilne izdelke predstavlja na sejmih, kot je CES, temveč za razkazovanje novih generacij paradnih konjev organizira ekskluzivne manjše in bolj zaprte ekshibicije, kjer potrebe po preusmerjanju pozornosti obiskovalcev ni.

Vrzel, ki s tem nastane, so na letošnjem CES z izrednim naborom res uporabnih naprav, storitev in naprednih igračk zelo dobro zapolnili start-upi in manjša inovativna podjetja z vsega sveta. Izstopali so:

- slovensko podjetje CBRS, ki je s CubeSensors, kockastim sistemom senzorjev za merjenje kakovosti prvin bivanjskega okolja, kot sta vlažnost in temperatura, zmagalo na natečaju HardWare Battlefield ameriškega tehnološkega medija TechCrunch,

- diagnostični medvedek Teddy the Guardian, izdelek naših južnih sosedov, ki uporabniku ob stisku šapice izmeri osnovne življenjske znake, kot sta hitrost srčnega utripa in krvni tlak,

- nemški start-up Panono z istoimensko fotografsko žogico, ki je s pomočjo po obodu posejanih kameric zmožna zajemanja 360-stopinjskih panoram,

- iBlazr, svetilka za pametne telefone z žarnicami LED, ki se s telefonom poveže prek priključka za slušalke,

- Moss, modularni komplet za preprosto sestavljanje kompleksnih robotov, ki jih skupaj držijo kockasti gradniki z magnetnimi kroglicami namesto oglišč, opremiti pa jih je mogoče s celo vrsto senzorjev in jim ukazovati prek vmesnika Bluetooth.

Start-upi bodo tempo zagotovo do neke mere narekovali tudi na drugih večjih letošnjih tehnoloških sejmiščih, kot so Svetovni mobilni kongres (MWC), ki je na sporedu že prihodnji mesec, CeBIT in IFA. Nekaj je treba prihraniti tudi za zadnji dan Razstavljalci pomembne novosti na CES praviloma predstavijo že prvi in drugi dan (telefon Xperia Z1 Compact, Audijev tablični računalnik, Sonyjev servis za igranje v oblaku Playstation Now, številna pametna očala) oziroma še pred odprtjem (Nvidiin procesor za mobilne naprave Tegra K1), a se najdejo tudi izjeme, ki dobrote hranijo za finiš.

Sony je tako oznanil linijo TV-zaslonov 2014 Bravia z ločljivostjo 4K, ki niso podlegli ukrivljenemu trendu – Japonci želijo potencialne kupce namreč prepričati s tankostjo, grobo odsekanimi robovi in umetelno vdelanimi zvočniki. Serija X9 je celo tako dobra, da jo je priznani tehnološki portal Techradar uvrstil med najboljše naprave sejma CES 2014.

Računalništvo? IBM je sporočil, da bo zmogljivosti superračunalnika Watson delil s svetom, LG je predstavil Chromebase, platformo vse v enem za poganjanje operacijskega sistema Chrome OS, Samsung pa je s pomočjo slavnega režiserja Michaela Baya, znanega po filmih Transformerji, in tremi novimi tablicami družine Galaxy Tab Pro vojno napovedal največjim konkurentom, Applovemu iPadu in Googlovemu Nexusu.

Prisotnost številnih proizvajalcev avtomobilov je zaznamovala tudi zadnji dan – po Toyotinem vozilu na vodik sta manjšo revolucijo napovedala še Audi in Volvo, ki bosta motorje svojih vozil z integracijo sodobne računalniške tehnologije napravila še nekoliko zanesljivejše in varčnejše.

Ne spreglejte