Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
24. 10. 2022,
20.16

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,62

37

Natisni članek

prevara bitcoin kriptovalute

Ponedeljek, 24. 10. 2022, 20.16

1 leto, 6 mesecev

Šefi že brišejo sledi: nov kolaps v svetu kriptovalut

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,62

37

Kriptovalute | Vrednost globalnega trga kriptovalut se je od začetka leta do danes več kot prepolovila.  | Foto Unsplash

Vrednost globalnega trga kriptovalut se je od začetka leta do danes več kot prepolovila. 

Foto: Unsplash

Britanska platforma za naložbe v kriptovalute Freeway, ki je vlagateljem obljubljala do 43-odstotni letni donos, če so jim v varstvo zaupali svoje premoženje v kriptovalutah, je v nedeljo zamrznila vsa izplačila. Cena njihovega lastnega kriptožetona je nato strmoglavila za več kot 70 odstotkov. Freeway je s spletne strani tudi začel odstranjevati podatke o vodstvu podjetja. Na Twitterju se je samo dan prej pojavil sum, da je Freeway v resnici piramidna shema in da je kolaps neizbežen.

Novice Afera leta? Pri naših sosedih sameva superjahta, lastnika izpuhtela.

Nenadno izginotje podatkov o ustanoviteljih je vselej zelo slabo znamenje

Freeway, ki je trdil, da upravlja za okrog 160 milijonov evrov premoženja vlagateljev, je kot razlog za zamrznitev izplačil navedel negotovost oziroma volatilnost na trgu kriptovalut. Pojasnili so, da so se odločili za diverzifikacijo svojega portfelja sredstev, vendar niso utemeljili, kaj natanko to pomeni. Napovedali so, da se vračajo, vendar ni znano, kdaj. Vrednost podjetja, ki je vezana na njihov kriptožeton, je trenutno le okrog 14,8 milijona evrov. 

Imena in fotografije šefov platforme Freeway so včeraj skrivnostno izpuhtela z njihove spletne strani. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Imena in fotografije šefov platforme Freeway so včeraj skrivnostno izpuhtela z njihove spletne strani. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Zelo slab signal za vlagatelje, ki so imeli na platformi Freeway zaklenjeno svoje premoženje v kriptovalutah, je dejstvo, da je Freeway z naslovne strani v nedeljo umaknil podatke o vodstvu podjetja oziroma imena in fotografije ustanoviteljev ter različnih funkcionarjev Freewaya. Še vedno jih lahko vidimo, če pogledamo starejši posnetek njihove spletne strani.

V soboto je napovedal, da se bo vse skupaj sesulo

Relativno znani komentator trga kriptovalut @FatManTerra je v soboto na Twitterju v seriji objav vse, ki so svoje premoženje v plemenitenje zaupali platformi Freeway, pozval, naj ga nemudoma dvignejo. Izrazil je mnenje, da Freeway v resnici deluje kot piramidna shema in da je kolaps neizbežen, zgodil pa se bo v prihodnjih nekaj mesecih. Zmotil se je za več mesecev, saj je Freeway izplačila zamrznil že naslednji dan. 

@FatManTerra je v nadaljevanju svoje niti tvitov tudi pojasnil, zakaj meni, da je Freeway prevara oziroma da njegovi ustanovitelji samo čakajo na pravi trenutek, da spodnesejo tla pod nogami vlagateljem ter poberejo šila in kopita. 

Gibanje cene lastnega kriptokovanca podjetja Freeway v zadnjih sedmih dneh. Po kolapsu je prizadetih nekaj več kot 4.300 posamičnih vlagateljev, največji med njimi pa so za zdaj izgubili več kot 16 tisoč evrov. | Foto: Coinmarketcap.com Gibanje cene lastnega kriptokovanca podjetja Freeway v zadnjih sedmih dneh. Po kolapsu je prizadetih nekaj več kot 4.300 posamičnih vlagateljev, največji med njimi pa so za zdaj izgubili več kot 16 tisoč evrov. Foto: Coinmarketcap.com

Ustanovitelji Freewaya so po njegovih navedbah v preteklosti lagali o svojih delovnih izkušnjah in kompetencah, da bi privabili vlagatelje, ko so jih s tem soočili, pa so ti podatki izginili s spleta. Skrivali so tudi informacije o svoji neuspešni podjetniški zgodovini, je zapisal. Freeway je v preteklosti tudi večkrat spremenil način oziroma pojasnilo, kako ustvarja dobiček za svoje stranke, jasno pa je bilo, da ni šlo za dolgoročno vzdržne načrte, sploh pa ne v vzdušju, ki trenutno vlada na trgu kriptovalut. 

Pogorišče se širi

Leto 2022 je postreglo že z nekaj podobnimi zgodbami. 1. julija je bankrotiral investicijski sklad Three Arrows Capital, nekdaj eden največjih kripto skladov hedge na svetu, njegova lastnika pa sta izginila neznano kam

Nekaj tednov prej se je sesula svetovno znana izposojevalnica kriptovalut Celsius in tako rekoč čez noč zamrznila vse dvige, sledil pa je kolaps trga kriptovalut. Bitcoin je v nekaj urah izgubil deset odstotkov vrednosti. 

Že maja pa sta se zlomila t. i. stabilni kovanec TerraUSD in z njim povezana kriptovaluta Luna. Sledil je pravi masaker: vlagatelji so s kolapsom TerraUSD v enem dnevu izgubili več deset milijard evrov, navzdol pa je nič več stabilnemu kovancu sledil še celoten trg kriptovalut.

 

 

 

Ne spreglejte