Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
12. 3. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,50

21

Natisni članek

kriptovaluta Bitstamp Onecoin Damian Merlak Ruja Ignatova

Torek, 12. 3. 2019, 4.00

5 let, 1 mesec

Razvpita Ruja Ignatova je okradla tudi slovenska kriptomilijonarja

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,50

21

Onecoin | Dejstvo, da je v primeru onecoina ukrepalo ameriško ministrstvo za pravosodje in aretiralo Konstantina Ignatova ter spisalo obtožnico proti njegovi sestri, samooklicani "kriptokraljici" Ruji Ignatovi, ki se še vedno skriva neznano kje, ni ostalo neopaženo. O zadevi so pretekli konec tedna poročali številni veliki svetovni mediji in tiskovne agencije, kot so Reuters, The Wall Street Journal, NBC, Business Insider, The Verge, Bloomberg. Številni so o onecoinu pisali sploh prvič.  | Foto Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Dejstvo, da je v primeru onecoina ukrepalo ameriško ministrstvo za pravosodje in aretiralo Konstantina Ignatova ter spisalo obtožnico proti njegovi sestri, samooklicani "kriptokraljici" Ruji Ignatovi, ki se še vedno skriva neznano kje, ni ostalo neopaženo. O zadevi so pretekli konec tedna poročali številni veliki svetovni mediji in tiskovne agencije, kot so Reuters, The Wall Street Journal, NBC, Business Insider, The Verge, Bloomberg. Številni so o onecoinu pisali sploh prvič.

Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Na novico, da so v ZDA aretirali Konstantina Ignatova, prvega moža denarne mreže Onecoin, ki je pod pretvezo izdajanja kriptovalute vlagateljem pobrala več kot tri milijarde evrov, in izdali obtožnico proti njegovi sestri Ruji Ignatovi, poglavarki Onecoina, se je odzval tudi osmi najbogatejši Slovenec Damian Merlak. Njega in Nejca Kodriča, s katerim sta skupaj ustanovila borzo s kriptovalutami Bitstamp, je Ignatova leta 2015 sicer na skrivaj izkoristila za promocijo onecoina.

 
Nejc Kodrič, Damian Merlak
Novice Hoteli, potovanja in tesle: slovenski kriptomilijonar bogastva ne skriva

"Ali se lahko zdaj končno vsi strinjamo, da je onecoin prevara, in pozabimo na to?" je na Twitterju v soboto po tem, ko se je novica o aretaciji Konstantina Ignatova in obtožnici zoper njega in njegovo sestro Rujo razširila po vsem svetu, zapisal Damian Merlak.

Merlak in njegov prijatelj ter poslovni partner Nejc Kodrič sta leta 2011 skupaj ustanovila borzo s kriptovalutami Bitstamp, ki je bila v začetku leta 2015 ena od največjih, če ne kar največja na svetu. 

Bitcoin, Evro, denar, kriptovalute
Novice Koliko je vreden kup bitcoinov, ki sta ga zgradila slovenska milijonarja

Januarja 2015 je Bitstamp prizadel hekerski napad, med katerim je bilo ukradenih okrog 19 tisoč bitcoinov v skupni vrednosti nekaj več kot tri milijone evrov.

Bitstamp je v odziv na incident na spletni strani med drugim objavil pojasnilo, kaj se je zgodilo, in nekaj najpogostejših vprašanj in odgovorov o tem, kako bodo rešili nastali položaj. 

Bitstamp, Xcoinx | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Ruja Ignatova, Konstantin Ignatov
Novice Bomba iz ZDA: lov na žensko, ki je tisočem Slovencev pobrala denar

Nekaj mesecev pozneje, natančneje 15. maja 2015, se je isto pojasnilo, skopirano do zadnje besede, pojavilo na spletni strani xcoinx.com. Šlo naj bi za prvo borzo s kriptovalutami, ki je na seznam vseh, s katerimi je bilo mogoče trgovati, uvrščala tudi onecoin

Bitstamp, Xcoinx | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Da je onecoin vendarle sprejela prva borza, to je bila Xcoinx, je Ruja Ignatova, ustanoviteljica istoimenskega podjetja Onecoin, oznanila na promocijskem dogodku za onecoin v Dubaju 15. maja 2015.

Xcoinx je bila po njenih besedah majhna borza s kriptovalutami, ki je šele začela obratovati:

Xcoinx je onecoin na seznamu vseh kriptovalut, s katerimi je mogoče trgovati, uvrščal tik pod bitcoin, pa čeprav je bila njegova cena določena interno, na zunanjem trgu pa ni imel še nobene vrednosti:

Xcoinx | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Takšen razpored kriptovalut je pri vlagateljih v onecoin utrdilo prepričanje, da je onecoin resna grožnja bitcoinu, kar so sicer poslušali na vsakem promocijskem dogodku za onecoin. 

"Poglejte, kako bi onecoin premagal bitcoin, če bi ta hip izrudarili vse onecoine. Onecoin je lahko številka ena!" Takšnih in podobnih primerjav, ki jih čisto na dnu vsakega diapozitiva spremljal drobni tisk, da nič ni zagotovljeno, se je na predstavitvah onecoina zvrstilo na desetine.  | Foto: YouTube / Posnetek zaslona "Poglejte, kako bi onecoin premagal bitcoin, če bi ta hip izrudarili vse onecoine. Onecoin je lahko številka ena!" Takšnih in podobnih primerjav, ki jih čisto na dnu vsakega diapozitiva spremljal drobni tisk, da nič ni zagotovljeno, se je na predstavitvah onecoina zvrstilo na desetine. Foto: YouTube / Posnetek zaslona

Spletna stran borze Xcoinx je bila sicer videti, kot da bi jo v petih minutah skupaj spacal osnovnošolec. Do starih različic Xcoinx je mogoče priti s pomočjo orodja Wayback Machine, ki arhivira spletne strani

Razen razdelka FAQ (Pogosta vprašanja), ki pa je bil v celoti ukraden Bitstampu in z Xcoinx ali onecoinom sploh ni imel nobene zveze, na spletni strani xcoinx.com ni delovala nobena povezava, ob seznamu kriptovalut pa so bili veliki prazni črni okvirji, v katerih je pisalo "Prihaja kmalu" (Coming soon).

Xcoinx | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona
Na začetku na Xcoin s kriptovalutami sicer ni mogel trgovati nihče, zato so se pojavila namigovanja, da so pri Onecoinu Xcoinx postavili sami, da bi ustvarili vtis legitimnosti onecoina.

Ta namigovanja je pozneje potrdil prav začetek "trgovanja", ki pa je bilo zgolj podajanje onecoinov v zelo omejenih količinah med vlagatelji, ki so kupili izobraževalne pakete in prek njih pridobili žetone, ki so jih lahko zamenjali za onecoine.

Onecoin
Novice Kje so zdaj avtomobili, ki so jih tudi Slovenci kupili s kriptovaluto onecoin?

Kdor tega ni storil, platforme za trgovanje ni mogel uporabljati, zato je bilo jasno, da je bil Xcoinx izključno interni trg za onecoin, ne prava borza s kriptovalutami.

Xcoinx je v začetku leta 2017 brez kakršnega koli predhodnega opozorila sicer postal nedostopen, tako ostaja do danes. Čeprav so množico novih funkcij obljubili za 15. januar 2017, se "borza" nikoli ni pobrala. 

Xcoinx je pozneje še enkrat izdal, da je bil namenjen izključno promociji onecoina, saj je bilo v sporočilu uporabnikom, ki so spletno stran obiskali po prenehanju obratovanja, zapisano, da bo naslednja različica borze onecoin popeljala na čisto novo raven, druge resnične kriptovalute pa niso bile omenjene, čeprav naj bi šlo za borzo s kriptovalutami.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Xcoinx je pozneje še enkrat izdal, da je bil namenjen izključno promociji onecoina, saj je bilo v sporočilu uporabnikom, ki so spletno stran obiskali po prenehanju obratovanja, zapisano, da bo naslednja različica borze onecoin popeljala na čisto novo raven, druge resnične kriptovalute pa niso bile omenjene, čeprav naj bi šlo za borzo s kriptovalutami. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Preberite tudi:

Onecoin prevara test
Novice Razkrivamo pravo sliko kriptovalute, ki pustoši tudi po Sloveniji
Ne spreglejte