Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
5. 1. 2015,
17.41

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 5. 1. 2015, 17.41

6 let, 7 mesecev

Slovenska menjalnica bitnih kovancev Bitstamp zaprta

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Menjalnica valute bitcoin, Bitstamp, ki sta jo ustanovila Slovenca Nejc Kodrič in Damijan Merljak, ni dostopna že več kot pol dneva. V ozadju je hekerski napad, denar uporabnikov naj bi bil na varnem.

Na forumu Reddit so danes objavili vest, da je Bitstamp, druga največja bitcoin borza na svetu, zaprta. Bitstamp, ki sta jo leta 2011 ustanovila Slovenca Nejc Kodrič in Damijan Merlak, naj bi namreč napadli hekerji, je zapisano na uradni spletni strani, ta že več kot pol dneva prikazuje le obvestilo o nedostopnosti menjalnice.

Zaradi domnevnega hekerskega napada, ki se naj bi zgodil minuli konec tedna, je po na zagotovilu predstavnikov Bitstampa ogrožen le delček bitnih kovancev uporabnikov internetne menjalnice. Ti so sicer prejeli poziv, naj nemudoma prenehajo vsakršno opravljanje transakcij. Denar uporabnikov Bitstampa do nadaljnjega ostaja zamrznjen na računih podjetja, piše Wired. Nejc Kodrič, direktor podjetja Bitstamp, ki je s trgovanjem z bitcoini v zelo kratkem času pridobil kar zajetno premoženje (Kodrič in Merlak imata glede na podatke revije Manager vsak po 22,9 milijona evrov premoženja in zasedata 43. mesto na lestvici najbogatejših Slovencev), na svojem profilu na Twitterju medtem zatrjuje, da je večji del bitnih kovancev, s katerimi razpolaga Bitstamp, na varnem (v tako imenovanih hladnih shrambah oziroma računalnikih, ki niso povezani s spletom).

Kodriča številni uporabniki Bitstampa na Twitterju kljub temu že pozivajo k razkritju podatkov o likvidnosti družbe. Po pisanju Wireda in glede na odzive uporabnikov Reddita jih namreč skrbi, da bi se ponovila zgodba neslavne japonske borze z bitcoini Mt. Gox. Spomnimo – hekerji so Mt. Goxu februarja lani ukradli več kot 800 tisoč bitnih kovancev v takratni skupni vrednosti skoraj 350 milijonov evrov. Borza se je zaprla, Mt. Goxu pa je na koncu ostalo slabih 50 milijonov evrov dolgov in 127 tisoč upnikov z dolgimi nosovi.

Poskusili smo vzpostaviti tudi kontakt s predstavniki podjetja Bitstamp in pridobiti uradno izjavo, a nam to ni uspelo.

Ne spreglejte