Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
20. 2. 2019,
20.43

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,63

3

Natisni članek

Samsung Samsung Galaxy S10+ Samsung Galaxy S10 Samsung Galaxy S10e pametni telefon premiera Android Android 9

Sreda, 20. 2. 2019, 20.43

5 let, 1 mesec

Samsung predstavlja novo serijo pametnih telefonov Galaxy S10

Prve Samsungove desetke pohitele pod soj žarometov

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,63

3

Samsung Galaxy S10 | Pametni telefoni družine Samsung Galaxy S10 prihajajo tudi v izvedbi, ki bo delovala v mobilnih omrežjih prihodnje generacije 5G. | Foto Srdjan Cvjetović

Pametni telefoni družine Samsung Galaxy S10 prihajajo tudi v izvedbi, ki bo delovala v mobilnih omrežjih prihodnje generacije 5G.

Foto: Srdjan Cvjetović

Ugibanj je konec – uradna svetovna predstavitev je razkrila vse podrobnosti o Samsungovi deseti generaciji pametnih telefonov Galaxy S, ki bo (sprva) štele tri modele.

 

Letošnje leto je za Samsung in njegove pametne telefone izjemno pomembno – za začetek že zato, ker njegovi paradni seriji pametnih telefonov Galaxy S in Note vstopata v deseto leto, deset pa je številka, ki je na sploh povezujemo z odličnostjo in popolnostjo.

Velika pričakovanja

Pričakovanja serije Galaxy S10, prve Samsungove desetke, ki bo prebijala led (nove člane družine Note običajno spoznavamo avgusta), so zelo velika tako pri Samsungu kot pri uporabnikih.

Samsung Galaxy Note 9
Novice Samsung Galaxy Note9: obljublja, da nam ne bo zaviral življenja

Toliko bolj po lanskem letu, ko sicer odlična serija Galaxy S9 v očeh uporabnikov in morebitnih kupcev očitno ni prinesla dovolj novega navdušenja in sprememb (osmica in devetka sta si že na pogled zelo podobni).

Ta uporabniška mlačnost se je pokazala v tem, da prodaja obeh devetk (S9 in S9+) gotovo ni dosegla pričakovanj. Pritiski v Samsungovi hiši, da bi desetka močno navdušila, vsekakor pa bolj kot telefona iz lanske serije Galaxy S9 (ki sta, moramo znova poudariti, nedvomno odlična telefona) je zato, razumljivo, še toliko večji.

Novice Novi Samsung Galaxy S9: te njegove funkcije se res veselimo
Samsung, predstavitev
Novice Kako je Samsung redefiniral kamero pametnega telefona?

Prehiteli Barcelono

Samsung zato letos ne izgublja časa in se je za predstavitev nove serije Galaxy S10 odločil bolj zgodaj kot kadarkoli doslej. Ne bo posebnega Samsungovega predstavitvenega dogodka v marcu, celo največji svetovni dogodek s področja mobilnih komunikacij, Mobile World Congress v Barceloni, ki bo zadnji teden februarja, se jim je očitno zdel prepozen. Tudi to je dokaz, da ima Samsung s svojimi prvimi desetkami res velike načrte.

Samsung je tako prehitel Barcelono za slab teden, ker je za uradno predstavitev serijo Galaxy S10 izbral sredo, 20. februarja, zvečer po našem času.

Samsung Galaxy Fold
Novice Samsung uresničil napoved in predstavil telefon prihodnosti

Kako nas Samsung želi navdušiti s svojimi desetkami?

Kot pravi prvi mož Samsungovega oddelka za mobilno telefonijo DJ Koh, serija Samsung Galaxy S10 prinaša "zelo pomembne" oblikovne spremembe v nekaterih "čudovitih" barvah.

DJ Koh in Samsung Galaxy S10+. | Foto: YouTube / Posnetek zaslona DJ Koh in Samsung Galaxy S10+. Foto: YouTube / Posnetek zaslona

Letošnja družina Galaxy S10 je številčnejša od lanske, ki je štela dva telefona (S9 in S9+).

Luč dneva so zagledali premijski S10+, ki s svojim zaslonom diagonale 6,3 palca (16,0 centimetra) in najobsežnejšim naborom dobrot napada najvišji razred svojega najprestižnejšega jabolčnega tekmeca, S10 (brez dodatnih oznak) s 6,1-palčnim (15,5-centimetrskim) zaslonom in prav tako tremi kamerami zadaj ter manjši S10e z zaslonsko diagonalo 5,8 palca (14,7 centimetra), ki poskuša razveseliti varčnejše morebitne kupce (a z neizogibnim kompromisom na račun ločljivosti, zmogljivosti akumulatorja, ene kamere manj na zadnji strani in še česa).

Samsung Galaxy S10e, S10, S10+ in različica Samsung Galaxy S10 5G. | Foto: Reuters Samsung Galaxy S10e, S10, S10+ in različica Samsung Galaxy S10 5G. Foto: Reuters

Koliko bo treba odšteti za posamezen telefon, je seveda odvisno tudi od konfiguracije (pomnilnik, shrambni prostor). Plus bo, na primer, voljo tudi v izvedbi z razkošnimi 12 gigabajti pomnilnika in poldrugim terabajtom shrambnega prostora.

Svetovna premiera ultrasoničnega čitalnika prstnih odtisov

Eno od večjih pridobitev, ki jo bosta imela Samsungove S-desetke (razen najcenejšega) glede na devetke, je razkril že Qualcomm, ki je potrdil svoj čitalnik prstnih odtisov.

Ne le, da je vgrajen v zaslon in zato neviden ter ne jemlje dragocenega prostora na sprednji strani telefona, je tudi prvi ultrasoničen  – to pomeni, da zajame tridimenzionalen posnetek prstnega odtisa in zato obljublja hitrejše in bolj zanesljivo delovanje.

Nove desetke obljubljajo nove bistveno višje vrednosti svetilnosti zaslona, kar bo zelo dobrodošlo za vidnost zaslonske vsebine ob močni sončni svetlobi, precej manj pa za trajanje energije posameznega polnjenja.

S10+ s tremi kamerami zadaj in dvema spredaj

Desetke prinašajo še izboljšave pri snemanju videov in fotografiranju, tako s sprednjo kamero kot tudi z zadnjimi kamerami. Najmočnejši v trojčki Samsungovih desetk se lahko pohvali kar s petimi kamerami: zadaj so tri, selfijem pa je namenjena dvojna sprednja kamera, ki se kaže kot luknja v zaslonu.

Sicer pa na vseh treh obljubljajo kamere spredaj tudi možnost zajema videov z ločljivostjo 4K UHD.

Različne zmogljivosti, a primerljiva funkcionalnost akumulatorjev

Za delovanje največjega silaka v družini Samsung Galaxy S10 bo poskrbel akumulator z zmogljivostjo 4.100 miliamperskih ur, preostala dva pa bosta imela nekoliko manj zmogljiva akumulatorja. S10e bo imel takšnega z zmogljivostjo 3.100 miliamperskih ur, S10 pa 3.400 miliamperskih ur. Na preizkusu se bomo prepričali, za koliko časa delovanja bo to zadoščalo.

Ne glede na svoje zmogljivostne razlike podpirajo vsi akumulatorji pametnih telefonov serije Galaxy S10 hitro vrvično in brezvrvično polnjenje (seveda le z ustreznimi napajalniki), in – prvič pri Samsungovih telefonih – tudi obratno polnjenje. Z drugimi besedami, desetke lahko odstopijo nekaj svoje energije napravam, ki sicer same omogočajo brezžično polnjenje.

Samsung je na pametne telefone serije Galaxy S10 namestil svoj uporabniški vmesnik One UI, pod katerim je temelj operacijski sistem Android 9.

Evropi Exynosi, Amerikama pa Snapdragoni

Tudi tokrat bosta za vsakega od novih telefonov v igri dva različna osemjedrna procesorja, odvisno od trga. To nas sicer, še preden bi se spustili v primerjave posameznih procesorskih parov (česar tu in zdaj ne bomo počeli) ne navdušuje najbolj, ker bi si nekako želeli, da z istim imenom (ne samo pri pametnih telefonih temveč na sploh) dobimo enak izdelek ne glede na to, v katerem delu sveta smo. Toda to očitno še ostajajo naše neuresničene želje.

Evropskemu, bližnjevzhodnemu in afriškemu trgu bodo tako namenjeni telefoni z osemnanometrskimi Samsungovimi procesorji Exynos, preostalim pa Qualcommovi sedemnanometrski procesorji Snapdragon.

Cena ne pusti dvomov: to so prestižni telefoni

Samsung ni skoparil z novostmi, s katerimi je poudaril, kako nova serija meri na sam vrh. Temu primerno so nastavili tudi cene: celo najugodnejši v trojčku bo v redni maloprodaji presegal 700 evrov, najzmogljivejši v najmočnejši izvedbi pa bo skoraj dvakrat toliko.

Konkretneje o cenah in razpoložljivosti:

Samsung Galaxy S10 | Foto: Srdjan Cvjetović Foto: Srdjan Cvjetović
Priporočena maloprodajna cena za Galaxy S10 je od 899,99 evrov, za Galaxy S10+ 999,99 evrov in za Galaxy S10e 749,99 evrov.

Prodaja pametnih telefonov  Galaxy S10, Galaxy S10+ in Galaxy S10e na izbranih trgih se začne 8. marca 2019.

To so sicer cenovni razponi in razredi, ki jih ni prvi ustvaril Samsung, kar je še en dokaz, koga Južnokorejci vidijo kot največjega tekmeca serije Galaxy S10 – tiste, ki nikoli niso stavili na poceni telefone.

V zelo tekmovalnem svetu pametnih telefonov je visoka cena sicer zelo drzna odločitev, toda pri Samsungu so prepričani, da nove desetke in to, kar prinašajo, to vsekakor opravičujejo.

 
Samsung televizor
Novice Televizorji, ki bi nas utegnili prepričati o nakupu večjega stanovanja #video

Ne spreglejte