SiolNET. Digisvet Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prince od uporabnikov Facebooka zahteva 22 milijonov dolarjev

3

termometer

Glasbena ikona Prince ima spet težave s kršitelji avtorskih pravic. Tokrat je vložil tožbe zoper 22 posameznikov, ki so na Facebooku in blogih objavili povezave do posnetkov njegovih koncertov.

Ameriški superzvezdnik Prince goji goreče sovraštvo do oseb, ki za poslušanje njegove glasbe in gledanje koncertnih posnetkov ne plačajo niti centa. Ko je 22 zelo očitnih ljubiteljev njegovega dela na Facebooku in Googlovem spletnem dnevniku Blogger objavilo povezave do videoposnetkov Princeovih nastopov v živo, je pomoč spet poiskal na sodišču.

Čeprav sta znani imeni le dveh "prekrškarjev", drugi pa se skrivajo za spletnimi vzdevki, kot so PurpleHouse2, NPRUNIVERSE in PurpleKissTwo, Prince vsakega izmed dvaindvajseterice toži za milijon ameriških dolarjev. Skupaj naj bi s prijatelji in s spletom namreč delili 363 posnetkov koncertov Princa iz let 1983 (nastop v Chicagu), 2002 (koncert v Oaklandu) in 2011 (šov v Severni Karolini). Čeprav je malo verjetno, da internetna distribucija videoposnetkov koncerta izpred več kot tridesetih let zmanjšuje prilive na pevčev tekoči račun, Prince trmasto vztraja pri svojem.

Žrtev ali fanatik? Glasbenik se je na križarski pohod zoper kršitelje avtorskih pravic sicer podal že leta 2007, ko je (razmeroma neuspešno) tožil YouTube, Ebay in Universal. Čeprav njegovemu maničnemu zagovarjanju nedotakljivosti intelektualne lastnine prikimava marsikdo, so številni, med drugim tudi njegovi podobno uspešni sodobniki iz sveta glasbe in filma, prepričani, da gre pogosto vendarle malce predaleč.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin