SiolNET. Digisvet Novice
5,63

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Premik na trgu pametnih telefonov: kakšni bodo od zdaj naprej?

5,63

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Analitiki trdijo, da bo večina novih pametnih telefonov vseh cenovnih razredov, ki prihajajo na trg v drugi polovici leta 2018 in v začetku prihodnjega leta, sledila trendu, ki sta ga lani spomladi začrtala proizvajalca Samsung in LG. To pomeni, da bodo visoki in ozki, njihovi zasloni pa bodo segali praktično od zgornjega do spodnjega roba. Uveljavljeno razmerje zaslonske slike 16:9 se medtem poslavlja. 

Lanski pametni telefoni samsung galaxy S8 (foto zgoraj) in S8+ ter LG G6 so na trg prinesli razmerje slike 18:9 (če smo natančni, samsung pravzaprav 18,5:9), kar je v praksi pomenilo, da je bila slika na zaslonu malce višja, kot smo je bili vajeni, zaslon pa je tudi prekrival večji del površine sprednje ploskve naprave.

To je imelo tri posledice: na zaslonu je bilo mogoče prikazati več vsebine, saj je bil zaradi skrčenih robov lahko večji, telefon je bil tudi videti bolj privlačno, malce lažje pa ga je bilo tudi držati v dlani, saj je zaradi višjega zaslona izgubil nekaj širine.

Samsung galaxy S8 je bil od svojega predhodnika ožji za skoraj dva milimetra, na primer. Za natanko toliko je od predhodnika ožji tudi LG G6.

"Norijo" z zasloni, ki imajo razmerje slike 18:9, je začel tale na fotografiji - LG G6 -, ki so ga predstavili kot prvega. Gre sicer za kar malce po krivici spregledano napravo, pri kateri med našim preizkusom nismo našli niti ene resne napake ali pomanjkljivosti. Kliknite na fotografijo in preberite naš test LG G6.  | Foto: Matic Tomšič "Norijo" z zasloni, ki imajo razmerje slike 18:9, je začel tale na fotografiji - LG G6 -, ki so ga predstavili kot prvega. Gre sicer za kar malce po krivici spregledano napravo, pri kateri med našim preizkusom nismo našli niti ene resne napake ali pomanjkljivosti. Kliknite na fotografijo in preberite naš test LG G6. Foto: Matic Tomšič

Nokia 7 Plus Digisvet Deset najboljših ne predragih pametnih telefonov ta hip

Zgledu južnokorejskih podjetij so v zadnjem letu nato sledili praktično vsi veliki proizvajalci pametnih telefonov - Huawei, Apple z modelom iPhone X, Xiaomi, Sony, OnePlus. A razmerje slike 18:9, ki zdaj izpodriva standardizirano 16:9, je bilo najprej rezervirano za modele visokega cenovnega razreda.

Glavni razlog za to je bil, da so temeljili na tehnologiji osvetlitve AMOLED, ki je predraga za uporabo v proizvodnji cenejših pametnih telefonov. 

Huawei Mate 10 Pro pripada prvi generaciji pametnih telefonov kitajskega proizvajalca, ki ima zaslon z razmerjem slike 18:9. Kliknite na fotografijo in preberite naš preizkus.  | Foto: Ana Kovač Huawei Mate 10 Pro pripada prvi generaciji pametnih telefonov kitajskega proizvajalca, ki ima zaslon z razmerjem slike 18:9. Kliknite na fotografijo in preberite naš preizkus. Foto: Ana Kovač

Stanje na tem področju se sicer že spreminja in to zelo hitro, poudarjajo v znani londonski analitični hiši IHS Markit.

Napredek v razvoju cenejših zaslonov s tehnologijo LCD in TFT LCD je proizvajalcem namreč letos začel omogočati, da pametne telefone z razmerjem slike 18:9 ponudijo tudi v srednjem cenovnem razredu.

Eden od vrhunskih pametnih telefonov za razumno ceno (nekaj več kot 400 evrov), ki ima zaslon 18:9, je honor 10. Kliknite na fotografijo za članek.  | Foto: Matic Tomšič Eden od vrhunskih pametnih telefonov za razumno ceno (nekaj več kot 400 evrov), ki ima zaslon 18:9, je honor 10. Kliknite na fotografijo za članek. Foto: Matic Tomšič

A po napovedih IHS Markit bo predvsem napredek v tehnologiji TFT LCD že z generacijo naprav, ki prihaja ob koncu leta 2018 oziroma spomladi prihodnje leto, proizvajalcem omogočil, da bodo zaslone z razmerjem slike 18:9 začeli vdelovati tudi v najcenejše pametne telefone. 

Razmerje slike 16:9, ki je bilo do zdaj standard industrije pametnih telefonov, se tako najverjetneje kmalu poslavlja. IHS Markit namreč že za tretje četrtletje 2018 napoveduje, da bo 66 odstotkov vseh prodanih pametnih telefonov opremljenih z zaslonom, ki prikazuje sliko v razmerju 18:9. 

Dve generaciji, dva različno velika zaslona: levo lanski huawei P10 z razmerjem slike 16:9, desno letošnji huawei P20.  | Foto: Matic Tomšič Dve generaciji, dva različno velika zaslona: levo lanski huawei P10 z razmerjem slike 16:9, desno letošnji huawei P20. Foto: Matic Tomšič

To pomeni še, da se bo kmalu spremenil tudi videz povprečnega pametnega telefona, saj bo postal ožji, višji in lažji, zaslon pa bo prekrival večji del površine sprednje ploskve kot kdajkoli prej. 

Preberite tudi:

iPhone, Apple, iPhone X Digisvet Konec proizvodnje za iPhone X? Samsung Galaxy S9+ Digisvet Bo imel ta telefon kar pet kamer? Samsung Galaxy A6+ (2018) Digisvet Samsung Galaxy A6+ (2018): Vreden razmisleka, če želite prihraniti več stotakov Vivo Digisvet Kaj dela Vivo, da lahko plača oglase na svetovnem prvenstvu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin