SiolNET. Digisvet Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Potnik z računalnikom začasno prevzel nadzor nad letalom

1

termometer

Računalniški strokovnjak je na potniškem letalu družbe United Airlines vdrl v sistem, ki nadzoruje motorje, in s spreminjanjem potisne moči za krajši čas nagnil letalo. Zdaj ima težave z FBI.

Omenjeni računalniški strokovnjak je stari znanec tako letalske družbe United Airlines kot ameriških oblasti Chris Roberts. Na naslovnicah časopisov in novičarskih spletnih strani se je že znašel pred nekaj tedni, ko je na Twitterju zapisal, da bi brez težav vdrl v letalski računalniški sistem, United Airlines pa ga nato ni želel spustiti na krov potniškega letala.

Leteli so postrani Kot je prva poročala kanadska tiskovna agencija APTN, naj bi se Roberts pred meseci na letu iz Denverja v Chicago prek sistema za krajšanje časa potnikom s filmi povezal z letalskim računalnikom. Nato je vdrl v sistem, ki nadzoruje motorje, in za krajši čas spremenil moč potiska ene od turbin. Letalo je zato nekaj časa letelo postrani.

Roberts je nato poklical ameriško obveščevalno agencijo FBI in povedal, kaj je storil. 15. aprila so ga počakali na letališču Syracuse v New Yorku in mu zasegli računalniško opremo. Podrobnosti o dogodku, ki se je pripetil že pred več kot enim mesecem, so postale znane, ko je FBI javno objavil nalog za zaseg in preiskavo Robertsovih naprav. Na pomanjkljivo varnost letalskih računalniških sistemov opozarja že več let Chris Roberts na to, da so računalniki na krovu potniških letal preveč dostopni vsakomur s pravo programsko opremo in znanjem (sam je uporabil orodje Vortex), opozarja že več let. Priznava tudi, da je med letoma 2011 in 2014 vanje na letalih boeing in airbus vdrl že najmanj petnajstkrat.

Isti računalniški strokovnjak je pred nekaj tedni na Twitterju zapisal, da bi brez težav vdrl v letalski računalniški sistem, United Airlines pa ga nato ni želel spustiti na krov potniškega letala.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin