Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
4. 1. 2020,
19.39

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

24

Natisni članek

vojna Google Iran Donald Trump

Sobota, 4. 1. 2020, 19.39

4 leta, 3 mesece

Ukaz Donalda Trumpa je v ZDA povzročil pravo paniko

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

24

Donald Trump | Napad na iranskega poveljnika, ki ga je ukazal ameriški predsednik Donald Trump, je nevarno zaostril napetosti na že tako nemirnem Bližnjem vzhodu.  | Foto Reuters

Napad na iranskega poveljnika, ki ga je ukazal ameriški predsednik Donald Trump, je nevarno zaostril napetosti na že tako nemirnem Bližnjem vzhodu. 

Foto: Reuters

Koliko moram biti star, da mi ne bo treba v vojno? To je bilo eno od vprašanj, ki si ga je v petek glede na analitično orodje Google Trends, ki prikazuje najbolj priljubljena spletna iskanja, zastavljalo ogromno Američanov. Besedna zveza draft age, kar pomeni naborna starost, je bila včeraj namreč eno najpogostejših iskanj na Googlu. Ne le to, Američani so s prevelikim navalom zrušili tudi spletno stran Sistema za vojaško obveznost ZDA, ki zbira podatke o Američanih, ki ustrezajo pogojem za nabor. 

Ko se je po svetu v petek zjutraj po našem času razširila novica o ameriškem atentatu na vplivnega iranskega generala Kasema Solejmanija, je svetovni splet ponorel. "Iran", "Donald Trump" in "WWIII", kar je okrajšava za tretja svetovna vojna, so bile med najbolj iskanimi ključnimi besedami v tako rekoč vseh državah, za katere Google prek analitičnega orodja Google Trends podatke beleži sproti. 

Novice ZDA preventivno ubile visokega iranskega generala #video

V ZDA se je v petek v samem vrhu seznama najpogosteje iskanih pojmov znašel še en, in sicer draft age. To pomeni, da je Američane izredno zanimalo, koliko morajo biti stari, da bi postali kandidati za vojaški nabor. 

Draft | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Kot je razvidno iz spodnjega grafa, je zanimanje Američanov za naborno starost izredno poskočilo v noči na petek po našem času oziroma nekako takrat, ko so se začele v medijih pojavljati prve informacije o tem, da je ameriški predsednik Donald Trump odobril napad na Solejmanijev konvoj vozil. 

Draft | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

irak
Novice Na žalni slovesnosti za iranskim generalom in poveljnikom vzklikali: Smrt Ameriki #video

Zgodilo se je sicer še nekaj drugega. Zaskrbljeni Američani so dobesedno preplavili in zrušili spletno stran Selective Service oziroma Sistema za vojaško obveznost ZDA. Ta trenutno še vedno ni dostopna, Sistem za vojaško obveznost ZDA pa na Twitterju sporoča, da je spletna stran pokleknila predvsem zaradi zmot, ki krožijo v ameriški javnosti. 

Marsikateri Američan ne ve, da ga ne morejo na silo zvleči v boj

Zmotno je predvsem prepričanje, da bo ameriška vojska v primeru oboroženega spopada med ZDA in Iranom vsakemu moškemu ameriškemu državljanu pravšnje starosti nadela čelado, mu v roke porinila puško in ga poslala na Bližnji vzhod.

Res je, da se mora vsak Američan po dopolnjenem 18. letu starosti v zakonsko določenem roku registrirati pri Sistemu za vojaško obveznost ZDA, vendar je to zdaj zgolj moteča formalnost, ki se je je mogoče rešiti z dodatnim križcem na obrazcu za pridobitev vozniškega dovoljenja.

Mladi Američani se lahko povsem prostovoljno odločijo, ali želijo, da se nanje derejo vojaški naredniki.  | Foto: Reuters Mladi Američani se lahko povsem prostovoljno odločijo, ali želijo, da se nanje derejo vojaški naredniki. Foto: Reuters

Pravega vojaškega nabora v ZDA namreč ni bilo že od obdobja vietnamske vojne. Združene države Amerike so nabor takrat izvedle zadnjič in ga nato namreč opustile. Kdor želi postati aktivni pripadnik ameriške vojske, danes to stori povsem prostovoljno.

Da bi ZDA ponovno uvedle nabor po starem, torej obvezno pridružitev vojski v primeru vojne za vse, ki ustrezajo pogojem, bi ga moral ameriški kongres ponovno uzakoniti, potrditi bi ga moral tudi predsednik ZDA. To bi bil najverjetneje dolgotrajen in politično zelo polarizirajoč proces. 

Preberite tudi:

Edward Gallagher
Novice Vojak, ki ga je pomilostil Trump: zloben, strupen in pripravljen ubijati vse, kar se premika
Iran
Novice Po smrti generala Iran grozi z ostrimi povračilnimi ukrepi #video
Novice Napetost narašča: Trump v Irak pošilja več kot 700 vojakov #video
Kim Jong-un
Novice Severna Koreja z novo grožnjo ZDA
Donald Trump
Novice Trump se zlaže 32-krat na dan, letos podira rekorde
Ne spreglejte