Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 6. 2021,
10.38

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,68

29

Natisni članek

Ljubljana letalski prevoz letališče potovanja Fraport Letališče Jožeta Pučnika Brnik

Sreda, 16. 6. 2021, 10.38

2 leti, 10 mesecev

Velika pridobitev za ljubljansko letališče

Nov potniški terminal na letališču Jožeta Pučnika je pripravljen #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,68

29

Skladno z načrti in pravočasno pred začetkom predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije je ljubljansko letališče dobilo nov potniški terminal.

Brazgotine, ki jih je epidemija pustila v sektorju letalskega prevoza, so ene od najglobljih in najtežjih, ki so jih utrpela gospodarstva po vsem svetu – toda na ljubljanskem letališču niso niti v najtežjih trenutkih podvomili o upravičenosti gradnje novega terminala.

Za boljšo potovalno izkušnjo

Če se spomnimo predkoronskega časa, zlasti tistega, ko je Slovenija še imela svojega nacionalnega letalskega prevoznika Adrio Airways, se spomnimo tudi, da predvsem ob konicah obstoječi terminal ni bil več kos prometnim obremenitvam.

Arhitekti so si, kot pravijo, prizadevali, da bi bile potnikom ves čas na ogled Alpe - na eni strani Kamniške, na drugi strani (na fotografiji) pa Julijske s predgorjem. | Foto: Ana Kovač Arhitekti so si, kot pravijo, prizadevali, da bi bile potnikom ves čas na ogled Alpe - na eni strani Kamniške, na drugi strani (na fotografiji) pa Julijske s predgorjem. Foto: Ana Kovač

Med sedmo in osmo uro zjutraj ob delavnikih je bilo tudi do sedem ali osem odhodov, podobno je bilo med 21. in 23. uro, ko so se vrstili prihodi iz domala vseh evropskih prestolnic.

Prevzemanje prtljage pri dohodnih poletih | Foto: Ana Kovač Prevzemanje prtljage pri dohodnih poletih Foto: Ana Kovač

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana Brnik
Novice Na Letališču Jožeta Pučnika podrli rekord

Četudi je ljubljansko letališče v primerjavi s številnimi drugimi evropskimi letališči celo ob največjih obremenitvah še vedno med hitrejšimi in učinkovitejšimi, so njegovi upravitelji čutili potrebo po novem terminalu, ki bi zagotovil še boljšo izkušnjo potnikom.

Dve stezi za varnostni pregled, ki bosta omogočali hitrejši in epidemiološko varnejši pregled potnikov na odhodnih poletih. | Foto: Ana Kovač Dve stezi za varnostni pregled, ki bosta omogočali hitrejši in epidemiološko varnejši pregled potnikov na odhodnih poletih. Foto: Ana Kovač

Naložba, vredna 21 milijonov evrov, je osrednjemu slovenskemu letališču prinesla deset tisoč kvadratnih metrov novih uporabnih površin, kar omogoča zmogljivost 1.250 potnikov na uro (stari terminal je zmogel 500 potnikov na uro). V spodnjem prispevku si oglejte, kako so potekala dela pri gradnji novega potniškega terminala na ljubljanskem letališču in katere so njegove značilnosti.

Terminal na letališču Brnik
Novice Pandemiji navkljub nastaja novo slovensko okno v (letalski) svet

Fotogalerija
1 / 20

Utrinki z uradnega odprtja novega potniškega terminala na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana

Prvo srečanje s Slovenijo

Ljubljansko letališče je za marsikaterega potnika prvi stik s Slovenijo. Medtem ko čakamo na obnovo obstoječih letalskih povezav (v poletnih mesecih pričakujejo 15 prevoznikov, ki bodo leteli na 16 destinacij) in prihod novih, med katerimi bo tudi tista z Dubajem od druge polovice septembra, bo kar nekaj več in drugačnih potnikov prihajalo v Slovenijo v naslednjih šestih mesecih zaradi predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije.

Nov potniški terminal ima oznako A, dozdajšnji pa prevzema oznako B. | Foto: Ana Kovač Nov potniški terminal ima oznako A, dozdajšnji pa prevzema oznako B. Foto: Ana Kovač

Tanja Dubaj Kompas
Novice Nove letalske povezave: iz Ljubljane brez postanka v Dubaj

Do konca leta bosta tako Slovenija in brniško letališče kot ena od glavnih vstopnih točk v državo že bolj pod žarometi medijskih hiš iz številnih držav.

Prednosti ugodne lege

Letališče na Brniku pa ne živi samo od potniškega prometa, zato si prizadevajo tudi za okrepitev pomena v tovornem prometu.

V družbi Fraport Slovenija, ki upravlja ljubljansko letališče, delijo zmerni optimizem, ki vlada v panogi: potniki bodo spet prišli, a vrnitve k starim dobrim dnevom ne bo čez noč. | Foto: Ana Kovač V družbi Fraport Slovenija, ki upravlja ljubljansko letališče, delijo zmerni optimizem, ki vlada v panogi: potniki bodo spet prišli, a vrnitve k starim dobrim dnevom ne bo čez noč. Foto: Ana Kovač

Slovenija ima namreč ugodno geografsko lego z velikim potencialom za oskrbo trgov srednje in jugovzhodne Evrope, kar so vendarle začeli prepoznavati tudi veliki svetovni igralci – tako je na primer Huawei vzpostavil veliko logistično središče, ki bo pokrivalo 13 držav članic Evropske unije in še šest držav zunaj nje.

Od prvega julija bodo prijave na vse polete v novem potniškem terminalu. | Foto: Ana Kovač Od prvega julija bodo prijave na vse polete v novem potniškem terminalu. Foto: Ana Kovač

Huawei, vozlišče, Brnik
Novice Huawei je izbral Slovenijo za svoje vozlišče 19 držav

Prvi potniki prvega julija

Po današnjem slovesnem uradnem odprtju bo novi terminal na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana, ki ga upravlja podjetje Fraport Slovenija, prve potnike sprejel prvega julija, od takrat bo dozdajšnji terminal namenjen predvsem izhodom za polete zunaj schengenskega območja. 

V novem terminalu sta nakupovalni in gostinski del ponudbe združena. | Foto: Ana Kovač V novem terminalu sta nakupovalni in gostinski del ponudbe združena. Foto: Ana Kovač

Že zdaj je v njem vse funkcionalno, preostale dneve junija pa bodo izkoristili predvsem še za zadnje podrobnosti usposabljanja osebja, ki bo tako poskrbelo, da novi potniški terminal potniki in drugi njegovi uporabniki doživijo v najboljši luči.

 

Ne spreglejte