Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
30. 10. 2019,
11.43

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,60

12

Natisni članek

Evropska unija ZDA Amazon Microsoft

Sreda, 30. 10. 2019, 11.43

4 leta, 5 mesecev

Nov načrt Francije in Nemčije: konec zanašanja Evrope na Američane?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,60

12

Evropa, Evropa ponoči, Evropa iz vesolja | Evropski politični vrh je že dalj časa tako rekoč enoten, da Evropa nujno potrebuje lastno infrastrukturo računalništva v oblaku, ki bi omilila odvisnost evropskih uporabnikov od ameriških korporacij. | Foto Pixabay

Evropski politični vrh je že dalj časa tako rekoč enoten, da Evropa nujno potrebuje lastno infrastrukturo računalništva v oblaku, ki bi omilila odvisnost evropskih uporabnikov od ameriških korporacij.

Foto: Pixabay

Vladi Francije in Nemčije sta v torek družno razkrili načrt za vzpostavitev evropske infrastrukture računalništva v oblaku, ki bi evropskim podjetjem in organizacijam omogočila, da se otresejo odvisnosti od ameriških ponudnikov tovrstnih storitev. Čeprav ti upoštevajo evropsko zakonodajo, je skrb, da bi Evropa zaradi morebitnih geopolitičnih pretresov nekoč izgubila nadzor nad svojimi podatki, vse večja. 

Prosus
Novice V Evropi se je čez noč pojavila nova megakorporacija

Načrt, ki ga bosta vladi Francije in Nemčije prihodnje leto predstavili najvišjim vejam evropske oblasti, predvideva gradnjo ustrezne infrastrukture za vzpostavitev evropskega ponudnika računalništva v oblaku.

Enega konkretnejših predlogov, projekt z (za zdaj še delovnim) imenom Gaia-X, je že razkrila Nemčija, ob njeni vladi pa ga med drugim podpirajo družbe Deutsche Telekom, Deutsche Bank in pa razvijalec poslovne programske opreme SAP. 

Pobuda, katere končni produkt bi bil ponudnik storitev računalništva v oblaku Gaia-X, je pomembna zato, ker Evropi prinaša lokalizirano, varno in suvereno shranjevanje podatkov ter interoperabilnost, je v torek dejal francoski finančni minister Bruno Le Maire. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Pobuda, katere končni produkt bi bil ponudnik storitev računalništva v oblaku Gaia-X, je pomembna zato, ker Evropi prinaša lokalizirano, varno in suvereno shranjevanje podatkov ter interoperabilnost, je v torek dejal francoski finančni minister Bruno Le Maire. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Glavni razlog za to, da Evropa potrebuje lastnega ponudnika takšne storitve, je ohranitev digitalne suverenosti, je v torek ob razgrnitvi načrta v Parizu po poročanju tiskovne agencije Reuters dejal nemški finančni minister Peter Altmaier. 

Prepoznavanje obrazov, tehnologija za prepoznavanje obrazov, prepoznava obraza, prepoznava obrazov, varnostna kamera
Novice Kmalu bo konec enega največjih strahov državljanov EU

Evropska infrastruktura na področju računalništva v oblaku je v svetovnem merilu trenutno namreč skoraj neobstoječa. Monopol na tem področju imajo ameriški tehnološki velikani Amazon, Microsoft in Google, ki so lani obvladovali več kot 67 odstotkov svetovnega trga računalništva v oblaku, velik igralec je tudi kitajsko podjetje Alibaba. 

Amazon Web Services ali krajše AWS je s skoraj 50-odstotnim tržnim deležem največji svetovni ponudnik računalništva v oblaku.  | Foto: Reuters Amazon Web Services ali krajše AWS je s skoraj 50-odstotnim tržnim deležem največji svetovni ponudnik računalništva v oblaku. Foto: Reuters

Ker na stari celini še ni ustrezne alternative, podatke ameriškim tehnološkim podjetjem množično zaupajo številne organizacije in podjetja v Evropi, kar pa je vse večji trn v peti evropske politike.

Ursula von der Leyen, ki z jutrišnjim dnem prevzema predsedovanje Evropski komisiji, je pred nekaj meseci že napovedala, da je tehnološka suverenost Evrope ena njenih osebnih prioritet. 

Preberite tudi:

Galileo
Novice Zrušil se je 10 milijard evrov vreden ponos EU. Zakaj, ni znano.
Ne spreglejte