Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
27. 2. 2017,
11.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

pametni telefon ZTE MWC 2017

Ponedeljek, 27. 2. 2017, 11.17

6 let, 6 mesecev

Napoved prihodnosti: to bodo kmalu imeli vsi pametni telefoni

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Kitajsko tehnološko podjetje ZTE je pred odprtjem Svetovnega kongresa mobilne telefonije v Barceloni predstavilo prvi pametni telefon na svetu, ki omogoča povezavo z mobilnimi omrežji pete generacije oziroma 5G. Kaj to pomeni in ali Gigabit Phone, kot mu pravijo, sploh že lahko dostopa do omrežij 5G?

Glede na spisek tehničnih lastnosti bo ZTE Gigabit Phone vrhunski pametni telefon. Med drugim bo opremljen s procesorjem Snapdragon 835, ki velja za najzmogljivejšega ta hip.  |  Foto: gsmarena.com | Foto: Glede na spisek tehničnih lastnosti bo ZTE Gigabit Phone vrhunski pametni telefon. Med drugim bo opremljen s procesorjem Snapdragon 835, ki velja za najzmogljivejšega ta hip. | Foto: gsmarena.com

Gigabit v imenu ZTE-jevega novinca, ki serijske proizvodnje ne bo videl še nekaj časa, saj gre za zdaj za prototipno napravo, se nanaša na hitrost prenosa podatkov, ki jo bo omogočalo mobilno omrežje 5G.

S hitrostjo od enega pa morda celo do kar deset gigabitov na sekundo bo mogoče prek omrežij 5G podatke prenašati v nadzorovanem okolju – v bližini baznih postaj telekomunikacijskega omrežja ali v notranjosti prostorov v urbanem okolju, na primer.

Kaj en gigabit na sekundo pomeni v praksi: en gigabajt velik videoposnetek, ki ga je na splet, v oblak, na primer, naložil naš prijatelj, bi lahko na svojo napravo prenesli v osmih sekundah. Med gigabiti in gigabajti pretvarjamo v razmerju 8 : 1 (osem bitov je en bajt, bit je najmanjša enota za informacijo).

Realne hitrosti za povprečnega uporabnika v urbanem okolju, kjer je okoljskih motenj precej, bodo najverjetneje dosegale nekaj sto megabitov na sekundo, nam je pred časom razložil Matjaž Beričič, direktor sektorja za konvergentno jedrno omrežje pri Telekomu Slovenije.

To je še vedno precej hitreje kot zdaj – povprečna hitrost povezave prek aktualnega omrežja 4G pri nas dosega od 10 do 50 megabitov na sekundo.

Tole smo pred kratkim izmerili v okolici Celja. Realna hitrost prenosa podatkov je okrog 18 megabitov na sekundo. | Foto: Matic Tomšič Tole smo pred kratkim izmerili v okolici Celja. Realna hitrost prenosa podatkov je okrog 18 megabitov na sekundo. Foto: Matic Tomšič

5G – kdaj?

Vsesplošen komercialen dostop do omrežij 5G bo pri nas najverjetneje mogoč okrog leta 2020, morda celo leto ali dve pozneje.

Pionirji mobilnih omrežij pete generacije bodo najverjetneje postali Južnokorejci, ki so pilotno omrežje 5G napovedali že za zimske olimpijske igre v Seulu prihodnje leto.

Japonska je medtem obljubila, da se bodo z omrežjem 5G zagotovo lahko povezali obiskovalci poletnih olimpijskih iger v Tokiu leta 2020. | Foto: Reuters Japonska je medtem obljubila, da se bodo z omrežjem 5G zagotovo lahko povezali obiskovalci poletnih olimpijskih iger v Tokiu leta 2020. Foto: Reuters

Zakaj bi sploh potreboval 5G, če pa je dovolj hitro že omrežje 4G?

To je nekaj najpomembnejših razlogov:

Dostopnost kjerkoli. "Uporabniku mora biti omogočeno, da do hitrega mobilnega interneta dostopa kjerkoli in kadarkoli, tudi na vlaku, ki se premika s 300 kilometri na uro," pravi direktor sektorja za konvergentno jedrno omrežje pri Telekomu Slovenije Matjaž Beričič. 5G bo moral poskrbeti, da pri povezavi z mobilnim internetom ne bo motenj oziroma prekinitev v kakršnihkoli okoliščinah.

Nizek odzivni čas. Gre za zmanjšanje časa med pošiljanjem zahtevka po informaciji in prejetim odgovorom. Cilj je, da se odzivni čas v omrežju 5G zmanjša na največ pet milisekund in kasneje na eno milisekundo.

Zakaj je to pomembno? 5G bo eden od temeljev pri razvoju samovozečih avtomobilov, ki bodo ves čas komunicirali med sabo. Krajši odzivni čas bo v tem primeru pomenil manj možnosti za nesrečo ali prometni zastoj. | Foto: Reuters Zakaj je to pomembno? 5G bo eden od temeljev pri razvoju samovozečih avtomobilov, ki bodo ves čas komunicirali med sabo. Krajši odzivni čas bo v tem primeru pomenil manj možnosti za nesrečo ali prometni zastoj. Foto: Reuters

Prebavljanje ogromno povezav hkrati. To je pomembno zato, ker ima vse več ljudi povezano napravo, nemalo je takšnih, ki imajo več kot eno. Želja po podatkih predvsem v urbanem okolju zato postaja tako velika, da se omrežjem 4G včasih zatakne. Tehnologija 5G bo lahko na enakem geografskem območju prebavila do tisočkrat več naprav in do tisočkrat večji volumen podatkov, poslanih prek mobilnega interneta.

Eno prvih komercialnih omrežij 5G bo v začetku leta 2018, natančneje pred začetkom zimskih olimpijskih iger v Seulu, zagnal južnokorejski telekomunikacijski operater KT Corp. | Foto: Reuters Eno prvih komercialnih omrežij 5G bo v začetku leta 2018, natančneje pred začetkom zimskih olimpijskih iger v Seulu, zagnal južnokorejski telekomunikacijski operater KT Corp. Foto: Reuters

Energetska učinkovitost. Cilj razvoja omrežja pete generacije je tudi zmanjšanje porabe energije, ki je potrebna za povezovanje s širokopasovnim internetom. Uporabnik pametnega telefona bo na boljšem, saj mu 5G baterije ne bo obremenil tako zelo kot 4G.

Ne spreglejte