Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
12. 3. 2016,
17.17

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

5G internet Telekom Slovenije pametni telefon IoT Matic Tomšič

Sobota, 12. 3. 2016, 17.17

4 leta, 2 meseca

5 vprašanj in 5 odgovorov o 5G, prihodnosti interneta

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Svetovni telekomunikacijski operaterji se pripravljajo na prehod na mobilno omrežje pete generacije ali 5G, med vodilnimi v Evropi je na tem področju tudi Telekom Slovenije. Kaj 5G prinaša uporabniku?

Kaj je 5G? 5G je oznaka brezžičnega mobilnega omrežja pete generacije, prek katerega bo uporabnik s telefonom, tablico ali osebnim računalnikom z ustrezno anteno dostopal do širokopasovnega interneta in uporabljal druge telekomunikacijske storitve.

Da lahko rečemo, da je mobilno omrežje prestopilo v novo generacijo, morajo biti izpolnjene določene tehnološke zahteve in zahteve trga. Do zdaj je šlo takole:

Kaj bo moral uporabnikom torej ponuditi 5G, da si bo zaslužil ime 5G? O tem smo se pogovarjali z Matjažem Beričičem, direktorjem sektorja za konvergentno jedrno omrežje pri Telekomu Slovenije. Internet prek 5G bo bliskovito hiter (več o tem pri naslednjem vprašanju), a kot pravi Beričič, bo hitrost le eden od osrednjih adutov 5G.

Širokopasovni mobilni internet je namreč več kot zadovoljivo hitrost dosegel že s četrto generacijo, na izboljšave pa čaka nekaj pomembnih področij, ki se jih bodo razvijalci telekomunikacijskih omrežij lotili s 5G. Ta bo mobilni internet nadgradil z/s:

Dostopnostjo kjerkoli. "Uporabniku mora biti omogočeno, da do hitrega mobilnega interneta dostopa kjerkoli in kadarkoli, tudi na vlaku, ki se premika s 300 kilometri na uro," pravi Beričič. 5G bo torej moral poskrbeti, da pri povezavi z mobilnim internetom ne bo motenj oziroma prekinitev v kakršnihkoli okoliščinah.

Nizkim odzivnim časom. Gre za zmanjšanje časa med pošiljanjem zahtevka po informaciji in prejetim odgovorom. Cilj je, da se odzivni čas v omrežju 5G zmanjša na največ pet milisekund in eventualno na eno milisekundo. Zakaj je to pomembno? 5G bo eden od temeljev pri razvoju samovozečih avtomobilov, ki bodo ves čas komunicirali med sabo. Krajši odzivni čas bo v tem primeru pomenil manj možnosti za nesrečo ali prometni zastoj.

Prebavljanjem ogromno povezav hkrati. To je pomembno zato, ker ima čedalje več ljudi povezano napravo, nemalo je takšnih, ki imajo več kot eno. Žeja po podatkih predvsem v urbanem okolju zato postaja tako velika, da se omrežjem 4G včasih kolcne. Obenem zelo hitro raste tako imenovani internet stvari, globalna mreža s spletom povezanih naprav vseh vrst, od hladilnikov do skodelic za kavo. Tehnologija 5G bo lahko zato na enakem geografskem območju prebavila do tisočkrat več naprav in do tisočkrat večji volumen podatkov, poslanih prek mobilnega interneta.

Energetsko učinkovitostjo. Cilj razvoja omrežja pete generacije je tudi zmanjšanje porabe energije, ki je potrebna za povezovanje s širokopasovnim internetom. Tudi tu imajo razvijalci v mislih internet stvari, saj bo povezanim napravam, kot so različni senzorji, 5G omogočil dolgotrajnejše delovanje z enim polnjenjem baterije oziroma podaljšal življenjsko dobo. Na boljšem bo seveda tudi uporabnik pametnega telefona, saj mu 5G baterije ne bo obremenil toliko kot 4G.

Kako hiter bo internet prek omrežja 5G?

5G uporabnikom glede na rezultate, ki jih kaže zgodnje preizkušanje tehnologije, obljublja hitrosti mobilnega interneta:

– od 1 do celo 10 gigabitov na sekundo (Gbit/s) v nadzorovanem okolju, notranjosti poslopij v urbanem okolju in v bližini baznih postaj;

– nekaj 100 megabitov na sekundo (Mbit/s) v urbanem okolju in primestnih regijah;

– vsaj 10 megabitov na sekundo praktično kjerkoli, tudi v najbolj odmaknjenih ruralnih regijah tako v razvitih kot nerazvitih državah.

To je precej hitreje od 4G, ki v praksi pri nas najpogosteje dosega hitrosti med 10 in 50 megabiti na sekundo, odvisno od lokacije. Spodnji test hitrosti omrežja 4G smo opravili v bližini Celja:

Kdaj se bom lahko povezal z omrežjem 5G? Trenutne smernice razvoja kažejo na to, da bo komercialen dostop do omrežij pete generacije mogoč okrog leta 2020, morda leto prej ali leto pozneje, je povedal Beričič. Zelo mogoče je tudi, da bodo pionirji na tem področju že leta 2018 postali Južni Korejci, ki so v razvoju telekomunikacijskih tehnologij najboljši in najnaprednejši na svetu.

Japonska je medtem obljubila, da bo dostop do omrežja 5G v državi zagotovo mogoč do poletja 2020, ko bodo v Tokiu potekale poletne olimpijske igre.

Za povezavo z omrežjem 5G bo seveda nujno lastništvo naprave, ki bo to podpirala. Potrošniku namenjenega takšnega telefona ali tablice še ni, saj na trgu po tem še ni potrebe,

Kakšno vlogo, če sploh, ima pri razvoju omrežij 5G Slovenija? Kot je še pojasnil Beričič, največji domači telekomunikacijski operater Telekom Slovenije sodeluje pri dveh pilotnih projektih Evropske unije za čimprejšnjo vzpostavitev omrežja pete generacije. Oba projekta potekata pod okriljem pobude EU Obzorje 2020.

Eden je projekt CHARISMA, v okviru katerega 13 evropskih telekomunikacijskih operaterjev in raziskovalnih institucij išče rešitve za zmanjšanje odzivnih časov v komunikaciji med napravami in centralami v širokopasovnem odzivnem omrežju. Glavni cilj se je približati magični meji ene milisekunde.

Drugi projekt je iCIRRUS, v katerem deset partnerjev iz šestih držav, eden od njih je tudi Telekom Slovenije, raziskuje vplive različnih dejavnikov na zmogljivosti omrežja 5G.

Ne spreglejte