Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
18. 12. 2018,
16.13

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,59

1

Natisni članek

Umetna inteligenca policija

Torek, 18. 12. 2018, 16.13

2 meseca, 2 tedna

Najprej na Kitajskem, zdaj še v Evropi: na ulice sporna tehnologija

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,59

1

Prepoznavanje obrazov, prepoznavanje obraza, umetna inteligenca | Preizkus sistema za prepoznavanje obrazov v Londonu poteka s pomočjo prostovoljcev. | Foto Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Preizkus sistema za prepoznavanje obrazov v Londonu poteka s pomočjo prostovoljcev.

Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Londonska policija ta teden na nekaterih najbolj znanih območjih britanske prestolnice izvaja preizkus tehnologije za prepoznavanje človeških obrazov. Namenjen je izboljšanju trenutnega prototipnega sistema, ki se je do zdaj proslavil z res porazno natančnostjo. Takšna tehnologija je na Kitajskem medtem že postala eden od temeljev korenite digitalne družbene reorganizacije

Preizkus sistema poteka tako, da se policist na ulici približa naključnemu mimoidočemu in ga vpraša, ali želi sodelovati. Če mimoidoči odgovori pritrdilno, ga najprej fotografirajo, nato pa sistem ustvari digitalno repliko njegovega obraza in poskusi ugotoviti, ali se ujema s fotografijo. 

Del preizkusa prepoznavanja obrazov poteka prek londonske nadzorne infrastrukture.  | Foto: Londonska metropolitanska policija (Met) Del preizkusa prepoznavanja obrazov poteka prek londonske nadzorne infrastrukture. Foto: Londonska metropolitanska policija (Met)

Kitajska, Kitajka
Novice Posnetek z vlaka kaže, kaj kmalu čaka 1,4 milijarde ljudi

Sodelovanje v preizkusu lahko zavrne vsak, saj je izključno prostovoljno, so sporočili iz metropolitanske policije. Preizkus poteka na treh svetovno znanih londonskih območjih: v Sohu, na Leicestrskem trgu in na križišču Piccadilly Circus. 

Piccadilly Circus:

Prepoznavanje človeških obrazov izvaja metropolitanska londonska policija, ki nadzoruje območje celotnega širšega Londona z izjemo najstrožjega središča mesta.

Levo obvestilo o tem, da na ulicah poteka prepoznavanje obrazov, desno policijsko vozilo, ki je del sistema:

Cilj policije je, da bi jim sistem omogočil učinkovito prepoznavanje in lociranje osumljencev, katerih fotografije so v policijski bazi podatkov.

V prihodnjih tednih ga nameravajo preizkusiti tudi na območjih, kjer se pogosto zadržujejo storilci kaznivih dejanj: na nogometnih stadionih, na glasbenih festivalih in javnih prireditvah ter na avtobusnih postajah in postajah podzemne železnice. 

Policist mimoidočemu v Londonu izroča letak z informacijami o preizkusu tehnologije za prepoznavanje obrazov. | Foto: Londonska metropolitanska policija (Met) Policist mimoidočemu v Londonu izroča letak z informacijami o preizkusu tehnologije za prepoznavanje obrazov. Foto: Londonska metropolitanska policija (Met)
Glavni razlog za to, da londonska metropolitanska policija svojo tehnologijo za prepoznavanje človeških obrazov preizkuša s pomočjo prostovoljcev, je najverjetneje njena katastrofalna natančnost.

Do zdaj so jo v praksi že uporabili na peščici velikih dogodkov, med drugim na tekmi v ragbiju in na nekaj sejmih, a se je izkazalo, da ljudi ne zna identificirati prav dobro. Zmotila se je namreč v več kot 98 odstotkih primerov.  

Uporaba tehnologije za prepoznavanje obrazov ima v Veliki Britaniji precej nasprotnikov. Verjetno najglasnejša je aktivistična organizacija Big Brother Watch, pri kateri menijo, da vzpostavitev takšne nadzorne infrastrukture preveč posega v zasebnost civilistov.

Pri Big Brother Watch proti sistemu ne le protestirajo, temveč so tudi že vložili tožbo zoper britansko vlado. Zdaj s pomočjo množičnega financiranja na spletu zbirajo sredstva za pokrivanje sodnih stroškov. 

Preberite, kako tehnologijo za prepoznavanje obrazov že uporabljajo na Kitajskem:

Novice Na vzhodu nastaja država, v kateri se kriminal ne bo več izplačal
Ne spreglejte