Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 2. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,82

1

Natisni članek

YouTube digizgodbe viralka

Sreda, 20. 2. 2019, 4.00

5 let, 2 meseca

Najbolj temačna stran YouTuba, kamor ima vsak prost vstop #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,82

1

Že lani smo poročali, da uporabniki YouTuba od res čudnih videoposnetkov v nobenem trenutku niso oddaljeni več kot nekaj klikov. A spletna stran ima še precej večjo težavo, in sicer lahko algoritmi, ki izbirajo sorodne videoposnetke, uporabnika hitro pripeljejo v najbolj temačen kot YouTuba, kjer si pod videoposnetki, v katerih nastopajo pomanjkljivo oblečeni otroci, podatke za stik izmenjujejo pedofili. Čeprav se na problematiko opozarja že nekaj časa, YouTube še ni zares ukrepal. 

YouTube ima veliko težavo z uporabniki, ki spletno stran obiskujejo zaradi videoposnetkov napol golih mladostnikov oziroma celo otrok, v videoposnetku z naslovom "YouTube omogoča spolno zlorabo otrok", ki je na začetku tedna na spletu dvignil ogromno prahu, opozarja Matt Watson

Avtor videoposnetka ugotavlja dejstvo, na katerega sta znana spletna medija Buzzfeed News in The Times opozarjala že jeseni 2017: uporabnik, ki ga na YouTubu zanimajo vsebine, ki imajo vsaj posredno povezavo s kazanjem gole kože, kot je na primer razkazovanje pravkar kupljenih kopalk, bo prej ali slej prejel predlog za ogled sorodnega videoposnetka, v katerem nastopajo otroci.

Ko uporabnik enkrat klikne na predlagani videoposnetek, poti nazaj tako rekoč več ni. YouTube mu bo namreč predlagal samo še tovrstne videoposnetke:

YouTube | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Na njih se večinoma pojavljajo dekleta oziroma kar deklice, ki v pomanjkljivih oblačilih izvajajo izzive. Posebej pogosta sta zvijanje v različnih položajih joge in razkazovanje svojega jutranjega vstajanja iz postelje v slogu modnih zvezd YouTuba.

Gre za videoposnetke, ki zaradi generičnih naslovov, kot je "Februar 2018-1", in zelo amaterske produkcije ne bi smeli imeti veliko ogledov, pa vendar so jih zbrali več sto tisoč, nekateri celo več milijonov.

Tiger Productions
Novice Milijonski YouTube imperij mladih Slovencev, ki ju ne pozna skoraj nihče

Kot je razvidno iz komentarjev, videoposnetke namreč brez dvoma gledajo perverzneži in nato v komentarjih objavljajo povezave na svoje najljubše trenutke v videoposnetkih:

YouTube | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Ne le to, uporabniki, ki sodelujejo v razpravah pod tovrstnimi videoposnetki, prek komentarjev celo izmenjujejo podatke za stik na drugih družbenih omrežjih oziroma v aplikacijah za komuniciranje, kot sta Instagram in WhatsApp.

Matt Watson, ki je opozoril na YouTubovo problematiko, je sledil enemu od navedenih komunikacijskih kanalov in ugotovil, da vodi do oseb, ki med sabo delijo otroško pornografijo.

Veliko večino videoposnetkov s kočljivo vsebino spremlja besedilo v cirilici, kar pomeni, da najverjetneje nastajajo v vzhodni Evropi. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Veliko večino videoposnetkov s kočljivo vsebino spremlja besedilo v cirilici, kar pomeni, da najverjetneje nastajajo v vzhodni Evropi. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Čeprav so nekateri zelo prepoznavni tuji mediji, kot je The New York Post, YouTube na prisotnost pedofilskih združb opozorili že leta 2017, vodstvo spletne strani še vedno ni sprejelo ukrepov, s katerimi bi ali odstranili takšne vsebine ali pa preprečili naslajanje nad njimi. 

Največ, kar je YouTube storil do zdaj, je bilo onemogočanje komentarjev pod videoposnetki, ki bi lahko prikazovali oziroma podpirali zlorabo mladoletnikov. A ti videoposnetki so na YouTubu še vedno na voljo za ogled. 

Komentarji so blokirani, videoposnetek, ki prikazuje mladoletnico v kočljivih položajih, pa si še vedno lahko ogleda vsak, pa četudi nima uporabniškega računa za YouTube. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Komentarji so blokirani, videoposnetek, ki prikazuje mladoletnico v kočljivih položajih, pa si še vedno lahko ogleda vsak, pa četudi nima uporabniškega računa za YouTube. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Vesoljci, Žalec
Novice Na tisoče Slovencev navdušil nenavaden dogodek v Žalcu, svarilo policije

YouTube je prav zaradi takšnih videoposnetkov pred časom izgubil ogromno velikih oglaševalskih partnerjev. Oglasi določenih zelo prepoznavnih blagovnih znamk so se namreč pojavljali ob vsebinah, ki so zbrale več tisoč sprevrženih komentarjev. 

Sodelovanje z YouTubom na področju oglaševanja so zaradi tega do nadaljnjega odpovedali telekomunikacijski velikan Cisco, verigi supermarketov Walmart in Lidl, živilski giganti Pepsi-Co, Coca-Cola, Mars in Starbucks. Že prej so zaradi podobno skrajnih vsebin z YouTubom prenehali sodelovati tudi proizvajalci avtomobilov Audi, Toyota in Volkswagen

Preberite tudi:

Dodo Pizza
Novice V Slovenijo prihaja uspešna veriga picerij: kaj je njena posebnost?
Skrita kamera, Cambridge Analytica
Novice Vrhunec ene od največjih afer leta: "Nihče ne bo izvedel, da smo bili vpleteni"
Kate McClure
Novice Najprej sta osvojila ljudska srca, zdaj pa ju ves svet gleda postrani
Račun
Novice Vprašanje, ki razdvaja internet: kateri je pravi odgovor?
Craig Wright
Novice "Jaz sem on. Najbolj iskan človek desetletja. Zakaj mi ne verjamete?"
Ne spreglejte