Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
7. 2. 2022,
20.12

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,87

51

Natisni članek

Meta Instagram Facebook

Ponedeljek, 7. 2. 2022, 20.12

2 leti, 2 meseca

Lahko Evropa še letos ostane brez Facebooka in Instagrama?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,87

51

Facebook | Glede na to, koliko denarja Facebook oziroma krovno podjetje Meta vsako leto potegne iz evropskih trgov, je vprašanje, ali si sploh lahko privoščijo izklop platform Facebook in Instagram za evropske uporabnike. | Foto Guliver Image

Glede na to, koliko denarja Facebook oziroma krovno podjetje Meta vsako leto potegne iz evropskih trgov, je vprašanje, ali si sploh lahko privoščijo izklop platform Facebook in Instagram za evropske uporabnike.

Foto: Guliver Image

Facebook je septembra 2020 opozoril, da bi se lahko umaknil z evropskega trga, če regulatorji, pristojni za nadzor družbenega omrežja v EU, ne bodo ugodili njihovih zahtevam. Marsikdo je na to najverjetneje že pozabil, ne pa tudi Facebook oziroma krovna družba Meta, v katero se je prestrukturiral lani: Meta namreč še vedno grozi, da bi lahko Facebook in Instagram v Evropi ugasnila še letos. 

Če Facebook oziroma Meta podatkov o evropskih uporabnikih družbenega omrežja ne bo več mogel pošiljati prek Atlantika za obdelavo na strežnikih v ZDA in če ne bo sprejeta kakšna alternativna rešitev, bo v Evropi preprosto ugasnil svoje platforme, v prvi vrsti Facebook in Instagram.

To grožnjo, vsaj med vrsticami, podjetje navaja na deveti strani poročila o fiskalnem letu 2021, ki ga je Meta pred kratkim posredovala ameriški komisiji za vrednostne papirje in borzo.

"Verjamemo, da bi lahko bila končna odločitev glede zadeve sprejeta že v prvi polovici leta 2022. Če ne bo dogovora o novem protokolu za transatlantski prenos podatkov in če se ne bomo mogli več zanašati na standardne pogodbene klavzule (za prenos osebnih podatkov v tretje države, op. p.) oziroma na alternativne načine prenosa podatkov iz Evrope v Združene države, v Evropi zelo verjetno ne bomo več mogli ponujati večjega števila naših produktov in storitev, vključno s Facebookom in Instagramom. To bo zelo vplivalo na naš posel, finančno stanje in poslovne rezultate."  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona "Verjamemo, da bi lahko bila končna odločitev glede zadeve sprejeta že v prvi polovici leta 2022. Če ne bo dogovora o novem protokolu za transatlantski prenos podatkov in če se ne bomo mogli več zanašati na standardne pogodbene klavzule (za prenos osebnih podatkov v tretje države, op. p.) oziroma na alternativne načine prenosa podatkov iz Evrope v Združene države, v Evropi zelo verjetno ne bomo več mogli ponujati večjega števila naših produktov in storitev, vključno s Facebookom in Instagramom. To bo zelo vplivalo na naš posel, finančno stanje in poslovne rezultate."  Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Kaj se bo zgodilo, bomo morda vedeli že do konca junija 2022, so še zapisali. V tem času bi namreč lahko bila znana odločitev irskega regulatorja, pristojnega za nadzor nad dejavnostjo Facebooka v Evropski uniji, o tem, ali lahko Facebook oziroma Meta nadaljuje s pošiljanjem podatkov o evropskih uporabnikih v ZDA.

Povečan pritisk na Facebook v Evropi se je začel julija 2020. Takrat je Sodišče Evropske unije razveljavilo tako imenovani ščit zasebnosti, dogovor o varovanju osebnih podatkov na relaciji EU–ZDA, ki ga je za obdelovanje osebnih podatkov uporabnikov iz Evropske unije na strežnikih v ZDA tisti čas uporabljalo več kot pet tisoč ameriških podjetij.

Družbeni omrežji Facebook in Instagram imata v Evropi po zadnjih razpoložljivih podatkih skupaj okrog 400 milijonov uporabnikov (številni se prekrivajo, saj se v Instagram večina prijavlja prek svojega računa na Facebooku). Poznavalci opozarjajo, da bi bile posledice umika Facebooka in Instagrama z evropskih trgov katastrofalne predvsem za medije, glasbene skupine in založbe, tako imenovane vplivneže ter različne organizacije in iniciative, ki se za svoje delovanje, širjenje skupnosti in prihodke zanašajo predvsem oziroma skoraj izključno na Facebook ali Instagram.  | Foto: Unsplash Družbeni omrežji Facebook in Instagram imata v Evropi po zadnjih razpoložljivih podatkih skupaj okrog 400 milijonov uporabnikov (številni se prekrivajo, saj se v Instagram večina prijavlja prek svojega računa na Facebooku). Poznavalci opozarjajo, da bi bile posledice umika Facebooka in Instagrama z evropskih trgov katastrofalne predvsem za medije, glasbene skupine in založbe, tako imenovane vplivneže ter različne organizacije in iniciative, ki se za svoje delovanje, širjenje skupnosti in prihodke zanašajo predvsem oziroma skoraj izključno na Facebook ali Instagram. Foto: Unsplash

Bi si Facebook oziroma Meta res lahko privoščil odhod iz Evrope?

Že septembra 2020, ko je Facebook prvič javno zagrozil, da se bo v primeru zanj neugodne odločitve irskega regulatorja preprosto umaknil s trgov na tej strani Atlantika, so mnogi opozorili, da podjetje blefira. 

Facebook je s prihodki od oglaševanja v letu 2020 samo v Evropi ustvaril okrog 20 milijard dolarjev prihodkov, kar je bila skoraj četrtina vseh prihodkov družbe v letu 2020. Lani je toliko prihodkov v Evropi ustvaril že samo v prvih treh četrtletjih fiskalnega leta 2021.

Bi si Facebook oziroma Meta sploh lahko privoščil odhod iz Evrope? Kako bi na novico reagirali vlagatelji, če vemo, da je podjetje prejšnji teden zaradi malenkost slabših poslovnih rezultatov na borzi čez noč izgubilo skoraj četrtino vrednosti

Preberite tudi:

Mark Zuckerberg, Facebook
Novice Upravičene skrbi: je to začetek konca za Facebook?

 

 

 

 

Ne spreglejte