Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
23. 9. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,29

26

Natisni članek

Evropska komisija Mark Zuckerberg Facebook

Sreda, 23. 9. 2020, 4.00

3 leta, 7 mesecev

Konec Facebooka za nas: se res lahko zgodi nepredstavljivo?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,29

26

Facebook | Facebook med vrsticami grozi, da bo, če ne bo po njegovo, spakiral kovčke in zapustil Evropsko unijo. | Foto Reuters

Facebook med vrsticami grozi, da bo, če ne bo po njegovo, spakiral kovčke in zapustil Evropsko unijo.

Foto: Reuters

Če jim evropski regulator ne bo ustregel, pri Facebooku ne vedo, ali bodo več kot 400 milijonom uporabnikov v Evropski uniji v prihodnosti še lahko zagotavljali dostop do družbenih omrežij Facebook in Instagram. 

Novice Naužijte se ga: 1. septembra se Facebook drastično spreminja

Na Facebook je avgusta z zahtevo, naj preneha pošiljati osebne podatke o uporabnikih v EU na strežnike v ZDA, kjer ima Facebook sedež, pritisnila Irska komisija za zaščito podatkov (DPC), pristojni organ za nadzor nad delovanjem Facebooka v EU. 

Rok za prenehanje obdelave osebnih podatkov Evropejcev na Facebookovih ameriških strežnikih bi se iztekel v samo treh tednih, kar je bilo po mnenju Faceboka premalo časa že za preučitev zadeve, kaj šele za veliko reorganizacijo dela na evropskem trgu.

Povečan pritisk na Facebook se je začel po julijski sodni razveljavitvi tako imenovanega ščita zasebnosti, dogovora o varovanju osebnih podatkov med EU in ZDA, ki ga je za obdelovanje osebnih podatkov uporabnikov iz EU na strežnikih v ZDA uporabljalo več kot 5.000 ameriških podjetij. | Foto: Thinkstock Povečan pritisk na Facebook se je začel po julijski sodni razveljavitvi tako imenovanega ščita zasebnosti, dogovora o varovanju osebnih podatkov med EU in ZDA, ki ga je za obdelovanje osebnih podatkov uporabnikov iz EU na strežnikih v ZDA uporabljalo več kot 5.000 ameriških podjetij. Foto: Thinkstock

Novice Svarilo pred človekom, ki lahko nastavlja vlade: "Pijan je od moči"

Facebook je v odziv na zahtevo DPC vložil pritožbo na sodišče v Dublinu, pod katero se je podpisala Yvonne Cunnane, vodja varstva podatkov na Facebookovem evropskem sedežu na Irskem. 

Uresničitev grožnje z umikom bi neposredno prizadela več kot 400 milijonov Evropejcev

Iz pritožbe je razvidno, da "pri Facebooku ne vedo, kako bodo lahko uporabnikom v EU še naprej omogočali dostop do Facebooka in Instagrama, če bo sodišče ugodilo zahtevi irske komisije za zaščito podatkov".

Yvonne Cunnane se v zapisu tudi pritožuje, da se Facebooku dogaja krivica, saj irski regulator na druga ameriška podjetja, ki prav tako obdelujejo podatke državljanov EU, ne pritiska tako ostro kot na Facebook.

Yvonne Cunnane je v pritožbi med drugim zapisala, da bi odhod Facebooka iz EU več kot 400 milijonom ljudem vzel platformo za povezovanje in izražanje svobode govora, ni pa se dotaknila dejstva, da je Facebook tudi leglo lažnih novic in manipulacij ter da je neposredno vplival na politiko EU, na primer na izstop Velike Britanije iz Evropske unije. | Foto: Reuters Yvonne Cunnane je v pritožbi med drugim zapisala, da bi odhod Facebooka iz EU več kot 400 milijonom ljudem vzel platformo za povezovanje in izražanje svobode govora, ni pa se dotaknila dejstva, da je Facebook tudi leglo lažnih novic in manipulacij ter da je neposredno vplival na politiko EU, na primer na izstop Velike Britanije iz Evropske unije. Foto: Reuters

Razplet situacije bo znan novembra, ko bo o zadevi dokončno presojalo irsko visoko sodišče, ki je za zdaj razveljavilo tritedenski rok za Facebook. 

Strokovnjaki: Facebook se pretvarja

Strokovnjaki s področja varovanja osebnih podatkov sicer menijo, da Facebook z grožnjami o umiku s trga EU malce pretirava, saj si tega ne more privoščiti, piše ameriški medij Vice.

V drugem četrtletju tega leta je Facebook samo z oglaševanjem v Evropi namreč ustvaril slabe štiri milijarde evrov prihodkov

Preberite tudi:

Facebook
Novice Udarna izpoved zaposlene pri Facebooku: "Po rokah imam kri"

 

 

 

 

 

Ne spreglejte