Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
4. 9. 2019,
13.24

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,39

3

Natisni članek

nasvet brexit banka Revolut

Sreda, 4. 9. 2019, 13.24

4 leta, 7 mesecev

Kaj kartici, ki jo ima že na tisoče Slovencev, prinaša 31. oktober

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,39

3

Revolut | Uporabniki Revoluta si lahko naročijo fizično debetno kartico (takšna, kot je na fotografiji, je brezplačna oziroma uporabnik plača samo šest evrov poštnine, obstajajo pa tudi dražje različice) ali pa uporabljajo samo virtualno, ki jim omogoča opravljanje plačil prek spleta in plačevanje na terminalih POS, ki to omogočajo, prek aplikacije Google Pay. | Foto Matic Tomšič

Uporabniki Revoluta si lahko naročijo fizično debetno kartico (takšna, kot je na fotografiji, je brezplačna oziroma uporabnik plača samo šest evrov poštnine, obstajajo pa tudi dražje različice) ali pa uporabljajo samo virtualno, ki jim omogoča opravljanje plačil prek spleta in plačevanje na terminalih POS, ki to omogočajo, prek aplikacije Google Pay.

Foto: Matic Tomšič

Če Velika Britanija 31. oktobra Evropsko unijo zapusti brez izhodnega dogovora, kar je po besedah glavnega pogajalca EU za brexit realna možnost, nekatere uporabnike vse bolj priljubljene britanske spletne banke Revolut, teh je v Sloveniji več tisoč, njihovo število pa po podatkih Fursa hitro narašča, čakajo določene spremembe. 

brexit
Novice Tajno poročilo o katastrofalnih posledicah brexita brez dogovora

Kaj je Revolut in koliko Slovencev ga že uporablja?

Spletna banka Revolut uporabnikom omogoča odprtje bančnega računa v Veliki Britaniji ter pridobitev virtualne (to pomeni, da obstaja samo v aplikaciji za mobilni telefon) ali fizične predplačniške debetne kartice Visa ali Mastercard.

Zaradi hitrega in razmeroma preprostega postopka registracije je Revolut ob nemški spletni banki N26 ena od najbolj priljubljenih tovrstnih storitev v Evropi in tudi med Slovenci.

Revolut ima od julija letos po vsem svetu oziroma v državah, kjer je na voljo, več kot šest milijonov uporabnikov.  | Foto: Matic Tomšič Revolut ima od julija letos po vsem svetu oziroma v državah, kjer je na voljo, več kot šest milijonov uporabnikov. Foto: Matic Tomšič

Pri nas je imel Revolut po nekaterih ocenah že ob koncu leta 2018 skoraj 20 tisoč uporabnikov. Po podatkih Finančne uprave RS je bilo imetnikov britanskih računov prek Revoluta v prvem polletju 2019 sicer bistveno manj, in sicer samo 3.500.

Razlog za takšno razliko je dejstvo, da Furs v evidenci upošteva le tiste račune, ki so jih slovenski komitenti Revoluta finančni upravi prijavili sami. Po podatkih Fursa se je število uporabnikov Revoluta v Sloveniji med letoma 2018 in 2019 sicer povečalo za 150 odstotkov. 

Elipay, Eligma, Tuš
Novice Milijoni iz tujine v ljubljansko podjetje, ki hitro širi nov način plačevanja

Mednarodna podjetja zaradi prihajajočega brexita sedeže podjetja iz Velike Britanije v zadnjem času pospešeno selijo v tujino. Samo na Nizozemsko jih je sedeže že preselilo okoli sto, še 325 pa se jih zanima za selitev, na primer. | Foto: Reuters Mednarodna podjetja zaradi prihajajočega brexita sedeže podjetja iz Velike Britanije v zadnjem času pospešeno selijo v tujino. Samo na Nizozemsko jih je sedeže že preselilo okoli sto, še 325 pa se jih zanima za selitev, na primer. Foto: Reuters

Kako je Revolut pripravljen na brexit brez dogovora in kaj bi se v tem primeru spremenilo za uporabnike?

Revolut ima za uporabnike v EU, ki niso v Veliki Britaniji, za primer uresničitve brexita brez izhodnega sporazuma pripravljen rezervni načrt, ki bi vpliv izstopa Velike Britanije iz Evropske unije nanje zmanjšal na minimum. 

Revolut od letošnje pomladi neposredno v aplikaciji ponuja tudi možnost nakup nekaterih najbolj znanih kriptovalut.  | Foto: Matic Tomšič Revolut od letošnje pomladi neposredno v aplikaciji ponuja tudi možnost nakup nekaterih najbolj znanih kriptovalut.  Foto: Matic Tomšič

Že lani so v Litvi namreč vzpostavili podružnico Revolut Payments UAB, ki ima licenco za omogočanje storitev e-bančništva in obdelavo osebnih in finančnih podatkov uporabnikov v Evropskem gospodarskem prostoru (EGP). 

V primeru brexita brez dogovora bo Revolut račune komitentov v EGP prenesel na litovsko družbo Revolut Payments UAB. Podjetje zagotavlja, da te selitve večina uporabnikov ne bodo občutila in da zanje ne bo nič drugače.

Revolut zagotavlja tudi, da bo denar komitentov v primeru uresničitve najbolj neželenega scenarija brexita varen in da ga ščiti evropska zakonodaja.  | Foto: Matic Tomšič Revolut zagotavlja tudi, da bo denar komitentov v primeru uresničitve najbolj neželenega scenarija brexita varen in da ga ščiti evropska zakonodaja.  Foto: Matic Tomšič

Edina sprememba, pri kateri bodo morali uporabniki Revoluta, ki jih zadeva, aktivno ukrepati, je povezana z dokazili o identiteti komitenta.

Za pridobitev britanskega bančnega računa mora uporabnik svojo identiteto potrditi tako, da Revolutu pošlje fotografijo sebe in enega od svojih osebnih dokumentov - potnega lista, osebne izkaznice ali vozniškega dovoljenja.

Ker litovska zakonodaja vozniškega dovoljenja ne prepoznava kot sprejemljive vrste osebnega dokumenta za potrditev identitete, bodo morali uporabniki, ki so z njim pridobili bančni račun, Revolutu posredovati fotografijo osebne izkaznice ali potnega lista. Poziv, naj to storijo, so ali pa še bodo prejeli prek elektronske pošte. 

Preberite tudi:

Kreditna kartica, Visa, American Express
Novice Nepredstavljiva odločitev banke: dolžnikom ni treba vrniti denarja
Bluetooth
Novice Huda ura za tehnologijo, ki jo poznamo in uporabljamo vsi
Brexit
Novice Barnier: Možnosti za brexit brez dogovora so vedno večje
Nakupovanje, trgovina, popust, trgovski center
Novice Britanci kopičijo zaloge. Strah jih je brexita.
Ne spreglejte