SiolNET. Novice Svet
2,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Britanci kopičijo zaloge. Strah jih je brexita.

2,08

termometer

Nakupovanje, trgovina, popust, trgovski center |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zaradi strahu pred brexitom brez dogovora skoraj petina Britancev kopiči zaloge hrane, pijače in zdravil, je pokazala danes objavljena raziskava finančnega podjetja Premium Credit. Skupna vrednost zalog skupaj znaša štiri milijarde funtov oziroma 4,3 milijarde evrov.

Skoraj 20 odstotkov od 1.052 vprašanih je odgovorilo, da si zaradi strahu pred brexitom brez dogovora, ki je predviden 31. oktobra, pripravljajo zaloge hrane, pijače in zdravil. V povprečju vrednost teh zalog znaša 380 funtov oziroma 410 evrov na posameznika.

Madeleina Kay Trendi Britanska aktivistka navdušena nad Ljubljano, zmotilo jo je nadlegovanje na ulici #video #foto

Od tistih, ki povečujejo zaloge, jih je 74 odstotkov kupilo dodatno hrano, 50 odstotkov zdravila, 46 odstotkov pa pijačo, navaja britanski časnik The Guardian.

Uvozili za 16 odstotkov več luksuznih vozil

Porsche 911 carerra | Foto: Porsche Foto: Porsche Povečuje se tudi število uvoženih luksuznih avtomobilov, saj se bogati kupci bojijo carin, ki bi jih lahko prinesel brexit brez dogovora. V zadnjem letu je bilo uvoženih 3.800 luksuznih vozil, kar je 16 odstotkov več kot v 12 mesecih pred tem, navaja pravno podjetje Boodle Hatfield. Ob izstopu brez sporazuma z EU bi se uvoz tovrstnih avtomobilov čez noč podražil za 32 odstotkov, so pojasnili.

Zaloge kopičijo tudi podjetja, med drugim veriga picerij Domino's, ki tretjino sestavin, vključno s paradižnikovo omako, uvozi iz tujine.

Boris Johnson Novice Johnson doživel prvi poraz. Kaj bo z brexitom za vsako ceno?

Nova britanska vlada premierja Borisa Johnsona je odločena 31. oktobra izvesti brexit - z dogovorom z EU ali brez njega. Trenutno EU vztraja pri že izpogajanem ločitvenem sporazumu, ki vključuje tudi sporno irsko varovalo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin