Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
21. 6. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

6

Natisni članek

avtorske pravice Evropski parlament

Četrtek, 21. 6. 2018, 4.00

5 let, 10 mesecev

Internet v EU visi na nitki: sprejet zelo sporen predlog zakona

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

6

Evropska unija, internet | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

V sredo je odbor Evropskega parlamenta za pravne zadeve (JURI) glasoval o sprejetju predloga nove evropske direktive o avtorskih pravicah, ki skrbi marsikoga, saj bi močno omejila internetno svobodo, in ga s tesno večino tudi potrdil. Preden predlog o direktivi postane zakon, ga mora sicer potrdili še celoten Evropski parlament. Nasprotniki nove direktive so že napovedali srdit boj. 

Predlog nove evropske direktive o avtorskih pravica vsebuje sporna člena 11 in 13, ki lahko po prepričanju nekaterih največjih internetnih strokovnjakov na svetu, med katerimi je tudi oče svetovnega spleta Tim Berners-Lee, uničita internet, kot ga poznamo.

Kaj pravita kontroverzna člena?

Člen 13 ponudnikom spletnih storitev (spletne strani, aplikacije, platforme) nalaga odgovornost, da začnejo uporabljati filtre, ki bi ob vsaki objavi uporabnikov preverjali, ali vsebina objave morda ne krši avtorskih pravic. Če bi se izkazalo, da jih, bi filter samodejno preprečil prikazovanje objave.

To bi na vseh spletiščih, ki so dostopna v EU, vplivalo na oziroma močno omejilo dostopnost fotografij, videoposnetkov, besedil, zvočnih posnetkov, objav in komentarjev na družbenih omrežjih, celo programske kode.

Preberite več o tem, kakšne bi lahko bile posledice in kakšne vrste spletnih strani bi lahko tudi propadle:

Avtorske pravice, Copyright
Novice Bo Evropska unija kmalu uničila internet, kot ga poznamo?

Člen 11 medtem predvideva uveljavitev plačila neke vrste davka na spletne povezave, ki vodijo do avtorsko zaščitenih vsebin. Če bi nekdo na svoji spletni strani delil povezavo do novice, bi bil tisti, ki jo je objavil na svojem spletišču, upravičen do denarnega nadomestila.

"Internet brez povezav ni internet," je zaskrbljeno zapisal eden od uporabnikov največjega spletnega foruma Reddit, na katerem povezave tvorijo polovico uporabniške izkušnje. 

Mark Zuckerberg
Novice Evroposlanci zapravili veliko priložnost, ki je morda ne bo več

Kaj se bo zgodilo zdaj?

Predlog nove evropske direktive o avtorskih pravicah mora, preden lahko postane zakon, potrditi še vseh 28 držav članic EU na zasedanju, ki bo v Evropskem parlamentu. Glasovanje o zadevi bo najverjetneje potekalo enkrat v začetku prihodnjega meseca.

Sporna direktiva, ki je bila v odboru EP za pravne zadeve potrjena s tesno večino, ima sicer zelo veliko nasprotnikov, ki v prihodnjih tednih zagotovo ne bodo tiho. Evropska poslanka nemške piratske stranke Julia Reda je že napovedala, da bo na naslednjem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta močno zaropotala.

Letos aprila je na predlog direktive, ki bi močno omejila svobodo interneta v EU, v javnem pismu (klikni na fotografijo za povezavo) opozorilo 169 evropskih akademikov. Evroposlance so pozvali, naj zavrnejo zgrešene načrte, češ da ne bodo koristili nikomur in da je prost pretok informacij izrednega pomena za demokracijo.  | Foto: Reuters Letos aprila je na predlog direktive, ki bi močno omejila svobodo interneta v EU, v javnem pismu (klikni na fotografijo za povezavo) opozorilo 169 evropskih akademikov. Evroposlance so pozvali, naj zavrnejo zgrešene načrte, češ da ne bodo koristili nikomur in da je prost pretok informacij izrednega pomena za demokracijo.  Foto: Reuters

Še vedno tudi poteka podpisovanje peticij zoper sporno direktivo - eno je podpisalo že več kot 29 tisoč evropskih ustvarjalcev vsebin, ki jih skrbi, da bi nov sistem filtriranja objav na internetu negativno vplival na njihovo delo. Slovenska peticija proti kontroverznemu predlogu zakona ima medtem že skoraj 2.000 podpisnikov. 

Preberite tudi:

Facebook Messenger
Novice Bodo pokvarili aplikacijo, ki jo uporablja ogromno Slovencev?

 

Ne spreglejte