Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
16. 6. 2018,
16.46

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,30

9

Natisni članek

Evropska komisija internet Evropska unija

Sobota, 16. 6. 2018, 16.46

5 let, 10 mesecev

Bo Evropska unija kmalu uničila internet, kot ga poznamo?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,30

9

Avtorske pravice, Copyright | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Odbor Evropskega parlamenta za pravne zadeve bo prihodnji teden, natančneje 20. ali 21. junija, glasoval o sprejetju nove evropske direktive o avtorskih pravicah, katere zloglasni člen 13 že nekaj časa straši svetovni splet. Če direktiva stopi v veljavo, bi to namreč lahko pomenilo konec deljenja vsebin, ki bi na kakršen koli način lahko kršile avtorske pravice. Kaj to pomeni za navadnega uporabnika?

Kaj je zapisano v 13. členu nove evropske direktive o avtorskem pravu?

Člen 13 predlaganega novega pravilnika EU o avtorskih pravicah ponudnikom spletnih storitev (spletne strani, aplikacije) v Evropski uniji nalaga odgovornost, da vzpostavijo mehanizem oziroma filter za preverjanje, ali vsebina, ki so jo prek storitve delili njeni uporabniki, morebiti krši avtorske pravice drugih vsebin, ki so z njimi zaščitene.

Ponudnik spletnih storitev vsebinam, ki ustrezajo parametrom tega filtra, nato prepreči, da bi se prikazovale oziroma bi bile razpoložljive drugim uporabnikom.

Jože Valenčič
Sportal Neverjeten življenjski preobrat: nekoč vrhunski kolesar, danes pastir

Kaj bi 13. člen direktive EU, če bo ta sprejeta, pomenil v praksi?

Spletne strani, ki uporabnikom omogočajo nalaganje in deljenje katerih koli vsebin, ki bi lahko bile zaščitene z avtorskimi pravicami - fotografije, besedilo, videoposnetke, zvočne datoteke, programsko kodo, objave na družbenih omrežjih in celo njihove komentarje -, bodo morale vse uporabniške prispevke spustiti skozi filter, ki bo preverjal, katere se morda ujemajo z vsebinami, ki jih ščiti avtorsko pravo. 

Tistih, ki se bodo, spletna stran ne bo smela prikazati. Primer: če bo uporabnik na humorno spletno stran 9GAG poskusil naložiti politično parodijo, ki temelji na smešni fotografiji iz novičarskih portalov, tega ne bo mogel storiti, ker bi s tem kršil avtorske pravice za to fotografijo. 

Toča thumb
Novice Ozadje katastrofe v Črnomlju: našli so novega krivca za "supertočo"

Člen 13 tudi ne omenja morebitnih goljufij na področju avtorskega prava. Nasprotniki nove direktive opozarjajo, da pušča proste roke prevarantom ali zgolj nagajivcem, ki bodo podatke javnega značaja, na primer spletno enciklopedijo Wikipedijo, objavili na svoji spletni strani in jih zaščitili z avtorskimi pravicami, zaradi česar bodo z drugih spletnih strani ti podatki izginili, saj bo filter ugotovil, da kršijo avtorsko pravo. 

Evropska unija | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock
Če bo predlog nove evropske direktive o avtorskem pravu na glasovanju v Odboru Evropskega parlamenta za pravne zadeve (JURI) 20. ali 21. junija potrjen, bodo o njem na enem od prihodnjih plenarnih zasedanj Evropskega parlamenta glasovali še vsi evropski poslanci. Naslednje plenarno zasedanje EP bo 2. julija v Strasbourgu.

Kaj pravijo nasprotniki nove direktive EU o avtorskem pravu?

Nasprotnike nove direktive EU o avtorskih pravicah skrbi, da bo predvsem njen 13. člen uničil internet, kot ga poznamo, saj direktiva, če jo bodo evroposlanci sprejeli, prinaša cenzuro vseh vsebin, ki jih uporabniki delijo na spletu. 

Hrvaška kuna
Novice Menjalni tečaji: na bankomatih na Hrvaškem raje ne izberite konverzije

Več skupin internetnih aktivistov je v zadnjih mesecih izrazilo skrb, da člen 13. nove direktive usklajuje zgolj interese lastnikov avtorskih pravic, predvsem medijskih podjetij, in tehnoloških platform, ne pa tudi interesov več sto milijonov uporabnikov interneta v Evropski uniji, ki bi jih tovrstno omejevanje svobodnega izražanja na spletu pravzaprav prizadelo najbolj.

Številne uporabnike interneta skrbi, da bi s sprejetjem novega pravilnika o avtorskih pravicah izginile priljubljene spletne strani, namenjene deljenju tako imenovanih memov, šal na račun spletne in širše popkulture ter povsem običajnih stvari, ki pogosto temeljijo na avtorskih fotografijah.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Številne uporabnike interneta skrbi, da bi s sprejetjem novega pravilnika o avtorskih pravicah izginile priljubljene spletne strani, namenjene deljenju tako imenovanih memov, šal na račun spletne in širše popkulture ter povsem običajnih stvari, ki pogosto temeljijo na avtorskih fotografijah.  Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

V slovenski Piratski stranki medtem opozarjajo, da bi uvedba nove direktive pomenila velike težave za ustvarjalce vsebin, katerih delo bi samodejno zaznavanje avtorskih sporov pomotoma označilo za kršitev. Po srednjeveško bi bili krivi, dokler ne bi dokazali svoje nedolžnosti oziroma da njihova vsebina ni kršila avtorskih pravic velikih medijskih podjetij, so posvarili v Piratski stranki. 

Sporen ni samo 13., temveč tudi 11. člen

Slovenski evropski poslanec Igor Šoltes je na svoji spletni strani opozoril tudi na člen 11 predloga nove direktive EU o avtorskih pravicah.

Igor Šoltes | Foto: Ana Kovač Igor Šoltes Foto: Ana Kovač
Gre za predlog tako imenovanega davka na povezave, s katerim bi bili lastniki avtorskih pravic upravičeni do denarnega nadomestila, če bi nekdo na svoji spletni strani delil zgolj povezavo do njihove vsebine, na primer novice. "Uvedba takšnega nadomestila se je že izjalovila v Nemčiji in Španiji, ki sta z njim poskušali pred leti," je pojasnil Šoltes in opozoril, da bi takšno pravilo zapečatilo usodo prostega dostopa do informacij. 

Preberite tudi:

Arron Banks
Novice Se je na "pijanskem kosilu" odločalo o prihodnosti EU?

 

Ne spreglejte