SiolNET. Digisvet Novice
0,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Intelovi popravki procesorskih pomanjkljivosti le niso brezmadežni

0,60

termometer

Intel
Foto: Reuters

Po namestitvi popravkov za procesorske varnostne pomanjkljivosti Spectre in Meltdown celo pri največjem proizvajalcu procesorjev Intel opažajo nepričakovane vnovične zagone računalnikov in počasnejše delovanje.

Ob priznanju omenjenih stranskih učinkov Intel uporabnika pomirja z obvestilom, da jim je uspelo reproducirati težave in da "so na dobri poti do ugotavljanja temeljnega vzroka".

Nepričakovane vnovične zagone so opazili na procesorjih Ivy Bridge (tretja generacija, 22-nanometrska tehnologija, prvič narejeni leta 2012), Sandy Bridge (Celeroni in Pentiumi od leta 2011) in Skylake (14-nanometrska tehnologija, prvič narejeni leta 2015), prav tako na najnovejših procesorjih osme generacije Kaby Lake.

Če bosta samo dva odstotka, ne bo hudega, če bo pa 25 odstotkov …

Vprašanje, ki ob uveljavitvi popravkov za Spectre in Meltdown uporabnike najbolj zanima, je, v kolikšni meri namestitve teh popravkov upočasnjujejo delovanje računalnikov.

Intel je v ta namen postregel s svojimi meritvami, ki zajemajo dokaj širok razpon – od praktično neopaznih dveh odstotkov do skrb vzbujajočih 25 odstotkov. Najbolj prizanesljivo upočasnitev, tisto dvoodstotno, so izmerili pri "začetnih analizah poslovnih primerov rabe", kot so spletni strežniki.

Toda pri simulacijah borznega trgovanja so pri Intelu zaznali štiriodstotno upočasnitev, kar je v finančnih krogih že pognalo preplah. Borzniki namreč upravičeno svarijo, da je v njihovem poslu, kjer so že tisočinke sekunde lahko usodnega pomena, štiriodstotna upočasnitev vse prej kot zanemarljiva.

Največji izpad hitrosti, tistih zajetnih 25 odstotkov, so izmerili pri strežnikih, ki shranjujejo in berejo velike količine podatkov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin