Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sobota,
21. 7. 2018,
19.00

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

1

Natisni članek

pametni telefon Huawei Huawei P20 Lite prvi vtisi Vtisi Vtisi

Sobota, 21. 7. 2018, 19.00

2 meseca

Prvi vtisi: Huawei P20 Lite

Huawei P20 Lite: Ni najzmogljivejši v svoji družini, a je vendarle med (naj)boljšimi v svojem razredu

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

1

Huawei P20 Lite | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Pametni telefon Huawei P20 Lite ponuja čim več podobnosti z zmogljivejšima članoma družine P20 (in tudi več kot le kakšno njuno dobroto), a obenem vendarle poskuša biti cenovno ugoden v konkurenčno najbolj neizprosnem srednjem razredu.

Na prvi pogled Huaweijev pametni telefon P20 Lite nima hvaležne vloge. V družini skupaj treh telefonov P20 je P20 Lite tisti, ki mora preostalima dvema (P20 in P20 Pro) priznati funkcionalnostno in zmogljivostno premoč.

Huawei P20 Pro preview
Novice Na kratkem zmenku z novim P20 Pro, s katerim Huawei meri na vrh
Novice Test huawei P20: odličen telefon, ki si zasluži veliko več pohval, kot jih dobi

Toda od vseh treh telefonov serije P20 je od marca, ko so predstavili družino P20, v svetovnem merilu prav P20 Lite najbolj prodajan član družine. Ne le zato, ker se odlična prodaja v mnogoštevilčnih državah (predvsem) Azije, temveč tudi zato, ker za svojo ceno srednjega razreda ponuja zmerno mero moči in funkcionalnosti v podobi svojih prestižnejših bratov.

Morebitne kupce in svoje lastnike Huawei P20 Lite razveseli tudi s kakšno dobroto, ki bi jo sicer pričakovali le pri najdražjih pametnih telefonih.  | Foto: Bojan Puhek Morebitne kupce in svoje lastnike Huawei P20 Lite razveseli tudi s kakšno dobroto, ki bi jo sicer pričakovali le pri najdražjih pametnih telefonih. Foto: Bojan Puhek

V srednjem razredu je izstopati po dobrem najtežje

Pri nas se zmogljivejši dvajsetki prodajata bolj kot P20 Lite, toda za tiste, ki iščejo zelo dober telefon srednjega razreda za zelo spodobno ceno, mora biti P20 Lite nujno na seznamu kandidatov.

Morebitne kupce in svoje lastnike Huawei P20 Lite razveseli tudi s kakšno dobroto, ki bi jo sicer pričakovali le pri najdražjih pametnih telefonih. Pravzaprav so v to radodarnost skoraj prisiljeni, ker je ravno v tem cenovnem segmentu srednjega razreda konkurenca znanih in manj znanih proizvajalcev najostrejša, zato je vsaka majhna prednost še kako koristna.

Pri nas se zmogljivejši dvajsetki (P20 Pro in P20) prodajata bolj kot P20 Lite, toda za tiste, ki iščejo zelo dober telefon srednjega razreda za zelo spodobno ceno, mora biti P20 Lite nujno na seznamu kandidatov. | Foto: Bojan Puhek Pri nas se zmogljivejši dvajsetki (P20 Pro in P20) prodajata bolj kot P20 Lite, toda za tiste, ki iščejo zelo dober telefon srednjega razreda za zelo spodobno ceno, mora biti P20 Lite nujno na seznamu kandidatov. Foto: Bojan Puhek

Peresno lahek v štirih barvah

Takoj ko vzamete P20 Lite v roko, se vam zazdi, da je zelo lahek. Ima skoraj enake dimenzije kot srednji brat P20, a je od njega lažji za kakih 20 gramov.

Zadnja stran, ki gosti čitalnik prstnih odtisov na sredini zgornjega dela in dvojni (!) fotoaparat v zgornjem levem delu, je na voljo v štirih zanimivih barvah. Naš preizkušanec je bil v živahni kovinski (in skoraj nebeško) modri barvi, ki so jo uradno poimenovali Klein Blue - videti je res elegantno, poleg tega pa z odbojem svetlobe pod različnimi koti ustvarja gradientni učinek.

Modra barva pametnega telefona Huawei P20 Lite z odbojem svetlobe pod različnimi koti ustvarja gradientni učinek. | Foto: Bojan Puhek Modra barva pametnega telefona Huawei P20 Lite z odbojem svetlobe pod različnimi koti ustvarja gradientni učinek. Foto: Bojan Puhek

Na voljo so sicer še uglajena in tradicionalno polnočno črna (Midnight Black), nekoliko specifična rožnata (Sakura Pink) in platinasto-zlata (Platinum Gold).

S svojo eleganco se lahko primerja z višjim razredom

Prav ta dvojni fotoaparat na zadnji strani je nekoliko višji, zaradi česar telefon, položen na mizo z zaslonom navzgor, ne leži povsem naravnost, toda pomembno je, da vendarle ne bo zdrsel z mize.

Zadnja stran ustvarja vtis, kot da je narejena iz stekla, čeprav v uradnih specifikacijah tega niti ne potrdijo niti ne zanikajo. V vsakem primeru lahko rečemo, da je videti kar elegantno, prstne odtise, ki se jim med običajno uporabo skoraj nemogoče izogniti, pa zaznamo le pod nekaterimi koti opazovanja.

Takoj ko vzamete P20 Lite v roko, se vam zazdi, da je zelo lahek. Ima skoraj enake dimenzije kot srednji brat P20, a je od njega lažji za kakih 20 gramov. | Foto: Bojan Puhek Takoj ko vzamete P20 Lite v roko, se vam zazdi, da je zelo lahek. Ima skoraj enake dimenzije kot srednji brat P20, a je od njega lažji za kakih 20 gramov. Foto: Bojan Puhek

Trije bratje so podobni, a vendarle vsak po svoje značilen in drugačen

Oblikovno so si vsi trije člani družine P20, a je kljub tej podobnosti mogoče takoj ugotoviti, kateri je P20 Lite: dovolj je poiskati čitalnik prstnih odtisov na zadnji strani, kajti ostala dva imata čitalnik prstnih odtisov pod zaslonom – torej na sprednji strani. Vsem je skupno, kar nas je Huawei že navadil in razvadil, da ti čitalniki prstnih odtisov delujejo zanesljivo in hitro.

Od prej pa že vemo, da P20 Pro hitro prepoznamo tudi po tem, da je edini s trojno kamero zadaj, kar še olajša ločevanje treh dvajsetk. Tudi prave dvojčke lahko ločimo, kdor zna poiskati prave podrobnosti, mar ne?

Komur je pri mobilnemu telefonu pomembna vodoodpornost, bo prisiljen izključiti P20 Lite s seznama nabornikov za svojega bodočega digitalnega spremljevalca.

Zadnja stran pametnega telefona Huawei P20 Lite ustvarja vtis, kot da je narejena iz stekla, čeprav v uradnih specifikacijah tega niti ne potrdijo niti ne zanikajo. | Foto: Bojan Puhek Zadnja stran pametnega telefona Huawei P20 Lite ustvarja vtis, kot da je narejena iz stekla, čeprav v uradnih specifikacijah tega niti ne potrdijo niti ne zanikajo. Foto: Bojan Puhek

Prvi Huaweijev P Lite z dvema kamerama zadaj

Zaslon LCD ima po specifikacijah premer 5,84 palca, kar je 14,83 centimetra (le zakaj so se odločili ravno za takšno neokroglo mero), in se ponaša z ločljivostjo FullHD (2280 x 1080 pik).

Prej smo ob dvojnem fotoaparatu na zadnji strani dodali klicaj, kajti P20 Lite je prvi Lite telefon katerekoli Huaweijeve serije P, ki se lahko ponaša s to dobroto. Eden od teh fotoaparatov ima ločljivost 16 milijonov pik (enako kot fotoaparat na sprednji strani) in odprtino zaslonke f/2.2, drugi pa ločljivost dva milijona pik in odprtino zaslonke f/2.4.

Video je mogoče posneti v kakovosti 1080p (torej nič 4K) in z največ 30 okvirji v sekundi.

Huawei P20 Lite je prvi telefon Huaweijevih serij P Lite, ki ima dvojno kamero na zadnji strani telefona. | Foto: Bojan Puhek Huawei P20 Lite je prvi telefon Huaweijevih serij P Lite, ki ima dvojno kamero na zadnji strani telefona. Foto: Bojan Puhek

Vidim in vem, kdo si

Ta dvojček poskrbi za fotografije bokeh – to so, zelo preprosto povedano, tiste, ko leče ustvarijo učinek zamegljenega ozadja. Toda takoj moramo nekaj razčistiti: P20 Lite se s svojima kamerama niti najmanj ne približa odličnim nočnim fotografijam, s katerimi nas je v sicer kratkem zmenku razvajal P20 Pro. Pri dnevnih fotografijah z dovolj svetlobe razlike niso več tako velike.

Kamera na sprednji strani poskrbi tudi za odklepanje zaslona s prepoznavo obraza – zelo udoben, a obenem ne pretirano varen način zagotavljanja varnosti mobilnega telefona. Vsekakor pa je razpoznava obraza nekaj, kar nikakor ni samoumevno v tem cenovnem razredu, zato še en plus.

Fotogalerija
1 / 13
Fotografije, posnete s privzetimi nastavitvami fotoaparata pametnega telefona Huawei P20 Lite

Varčevali so pri procesorju, ne pa pri pomnilniku in shrambi

Srce telefona P20 Lite je procesor Kirin 659, ki sicer ni več rosno mlad in svež (star je približno dve leti, kar je za procesorje že starost, ki upravičuje popust za upokojence), a zato vtis odtehtata shramba (64 gigabajtov, od tega je uporabniku zaradi namestitve operacijskega sistema na voljo 47.75 gigabajtov) in pomnilnik (štiri gigabajtov), ki sta za ta cenovni razred več kot spodobna.

Shrambo je sicer mogoče nadgraditi s pomnilniško kartico microSD do 256 gigabajtov, a se v tem primeru odpoveste možnosti sočasne uporabe dveh kartic SIM (Dual SIM).

Ali je P20 Lite (dovolj) hiter? Odvisno, kaj delate z njim. Za večino vsakdanjih opravil in tudi ogled pretočnih večpredstavnih vsebin zatikanj ne bi smelo biti. Kdor ima pametni telefon (tudi) za predstavnostno zahtevnejše igrice, pa nad procesorjem zagotovo ne bo navdušen. Z razlogom.

Huawei P20 Lite ima zagotovo na prvi, drugi in tretji pogled prepoznavne značilnosti družine P20, a je vendarle telefon srednjega razreda z vsemi žrtvami, ki jih to prinaša z namenom ohranjanja čim ugodnejše cene. | Foto: Bojan Puhek Huawei P20 Lite ima zagotovo na prvi, drugi in tretji pogled prepoznavne značilnosti družine P20, a je vendarle telefon srednjega razreda z vsemi žrtvami, ki jih to prinaša z namenom ohranjanja čim ugodnejše cene. Foto: Bojan Puhek

Zelo nastavljiv uporabniški vmesnik EMUI

Tako kot pri zmogljivejših bratih družine P20 teče tudi P20 Lite na osmi različici operacijskega sistema Android (danes je že skoraj težko najti nov model, ki ne bi), ki ji je Huawei dodal svoj vmesnik EMUI 8.0. 

EMUI je nekoč bil malenkost šibka točka Huaweijevih telefonov, a z napredkom zadnjih različic očitkov skorajda ni več – kar jih je, so bolj vprašanje okusa in preferenc, kar je mogoče spremeniti in prilagoditi s številnimi nastavitvami, ki jih za vmesnik ponuja.

Specifikacije

Zaslon: 5.84-palčni″ (14,835 centimetra), FullView IPS (2280 x 1080 pik), 432 pik na palec
Procesor: Kirin 659, osem-jedrni, štiri jedra s taktom 2.36 gigaherca in štiri jedra s taktom 1,7 gigaherca, 64-bitni
Pomnilnik: 4 gigabajta RAMShramba: 64 gigabajtov v napravi (uporabniku na voljo 47,75 gigabajta), nadgradljivo do 256 gigabajtov s pomnilniško kartico microSD
Kamera: dvojna kamera na zadnji strani (ena z ločljivostjo 16 milijonov pik in odprtino zaslonke f/2.2, druga pa z ločljivostjo dva milijona pik in odprtino zaslonke f/2.4), dvotonska bliskavica na zadnji strani, kamera na sprednji strani (ločljivost 16 milijonov pik, odprtina zaslonke f/2.0)
Akumulator/baterija: vgrajena, zmogljivost 3000 miliamperskih ur, podpora hitremu polnjenju s priloženim polnilcem
Mobilno omrežje: Dual SIM (če ni vstavljena pomnilniška kartica microSD), LTE/4G: LTE-A (Cat.6 300/50Mbps, 800/900/1800/2100/2600 megahercev: 3G/UMTS: 850/900/1900/2100 megahercev; 2G/GSM: 850/900/1800/1900 megahercev
Operacijski sistem: Android 8.1 z vmesnikom EMUI 8.1
Mere: 71,2 x 7,5 x 148,6 milimetra, masa 145 gramov
Povezljivost: WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.2, NFC, vmesnik USB-C, GPS/GLONAS, NFC, analogni avdio vhod
Biometrika: čitalnik prstnih odtisov na zadnji strani, razpoznava obraza prek sprednje kamere.

Huawei se je najbrž že poslovil od priključkov microUSB, saj je tudi na tem telefonu za povezovanje in polnjenje poskrbljeno prek vmesnika USB-C. | Foto: Bojan Puhek Huawei se je najbrž že poslovil od priključkov microUSB, saj je tudi na tem telefonu za povezovanje in polnjenje poskrbljeno prek vmesnika USB-C. Foto: Bojan Puhek

Sklepna beseda

Huawei P20 Lite ima zagotovo na prvi, drugi in tretji pogled prepoznavne značilnosti družine P20, a je vendarle telefon srednjega razreda z vsemi žrtvami, ki jih to prinaša z namenom ohranjanja čim ugodnejše cene.

Ali pa če povemo drugače, kljub omenjenim minusom je P20 Lite zelo dober telefon svojega razreda, ki zagotovo ni toliko slabši, kolikor je cenejši od preostalih dveh dvajsetk (ali kakšnega drugega premijskega telefona).

Huawei P20 Lite zagotovo primeren za seznam možnih izbir vsakomur, ki mu je cena zelo pomemben, če ne kar najpomembnejši dejavnik pri izbiri pametnega telefona | Foto: Bojan Puhek Huawei P20 Lite zagotovo primeren za seznam možnih izbir vsakomur, ki mu je cena zelo pomemben, če ne kar najpomembnejši dejavnik pri izbiri pametnega telefona Foto: Bojan Puhek

Ravno zato je P20 Lite zagotovo primeren za seznam mogočih izbir vsakomur, ki mu je cena zelo pomemben, če ne kar najpomembnejši dejavnik pri izbiri pametnega telefona, čeprav je ravno pri tem veliko drugih tekmecev tako bolj kot tudi manj znanih znamk.

Huaweiju je pač uspelo prerasti iz "le še ene kitajske znamke" v pomembnega igralca, ki je premešal karte med nekoč na videz nedotakljivimi velikimi igralci, zato mu ni več treba tekmovati samo s čim nižjo ceno.

Kaj nam je bilo všeč:

- velik izkoristek zaslona, privlačna in elegantna podoba, zlasti pri nekaterih barvah,
- prvi Huawei svojega razreda z dvojno kamero zadaj,
- za Huawei tradicionalno bliskovit in zanesljiv čitalnik prstnih odtisov,
- primerna možnost za iskalca solidnega pametnega telefona preverjene blagovne znamke, za katerega je cena pomembno ali kar odločilno merilo
Kaj nam ni bilo všeč:

- zastarel procesor (celo za srednji razred),
- ni odpornosti proti vodi in prahu.
Ne spreglejte