SiolNET. Digisvet Novice
5,00

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Google ima podatke o tem, ali Slovenci upoštevamo vladne ukrepe

5,00

termometer

Trgovina, koronavirus
Ena od statistik, ki jo je za Slovenijo izdelal Google, razkriva, da se je obisk trgovin v zadnjem mesecu zmanjšal za več kot 90 odstotkov. Foto: Getty Images

Ameriški internetni velikan Google bo z oblastmi po vsem svetu delil podatke o lokacijah uporabnikov, s čimer bo vladam omogočil oceno učinkovitosti ukrepov za socialno distanciranje. Poročila o gibanju uporabnikov so na voljo za 131 držav, razvidni pa so trendi povečanega ali zmanjšanega obiska na lokacijah, kot so parki in trgovine. Podatki so po zagotovilih Googla anonimizirani, kar pomeni, da iz njih ni mogoče razbrati, kje in kdaj se je gibal točno določen uporabnik. 

Ljubljanska tržnica Novice Klasične tržnice ugasnile, spletne cvetijo

Po pojasnilih vodje Googlovega zdravstvenega oddelka Karen DeSalvo so podatki o obremenjenosti lokacij izraženi v odstotnih točkah, ne v absolutnih številkah, piše STA. "Upamo, da bodo ta poročila pomagala pri odločitvah o upravljanju pandemije covid-19," je dejala.

Podatki so podobno kot spremljanje prometnih zamaškov in merjenje prometa s pomočjo Googlovih zemljevidov anonimni. "V objavi ne bodo na voljo nobeni osebni podatki uporabnikov," so po poročanju STA zagotovili pri Googlu.

trgovina ZDA koronavirus Novice Kašljala po policah, trgovina zavrgla za 30 tisočakov hrane #video

Kako se Slovenci držimo omejitev? To so goli podatki.

Na tej povezavi najdemo splošno (na ravni države) in podrobno (za posamezna mesta) analizo gibanja slovenskih uporabnikov Googlovih lokacijskih storitev. To so vsi, ki imajo na pametnih telefonih (večinoma tistih z Androidom) vključeno anteno GPS in podatke o lokaciji delijo z Googlom. 

Ključne izsledke sprememb gibanja Slovencev na javnih mestih med 16. februarjem in 29. marcem lahko vidimo spodaj: 

Google karantena Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Google karantena Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Preberite tudi:

koronavirus Italija Novice "Italija ponavlja kitajske napake, samoizolacija ni dovolj" Tjaša Tibaut Sportal Slovenska športnica z doktoratom umirja žogo: Še nobena pandemija ni izkoreninila človeštva in tudi ta je ne bo #video kirurške maske Novice Doma je imel milijon kosov zaščitne opreme proti koronavirusu #video

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 21
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin