Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
16. 1. 2017,
10.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Facebook lažne novice Donald Trump Hillary Clinton ZDA volitve Nemčija Angela Merkel Združeno kraljestvo

Ponedeljek, 16. 1. 2017, 10.22

6 let, 6 mesecev

Boj proti lažnim novicam na spletu

Facebookova orodja za lov na lažne novice preizkušajo tudi v Nemčiji

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Angela Merkel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ali so lažne novice res krojile usodo ameriških predsedniških volitev? Nemci, predvsem nemški politiki, zagotovo nočejo, da bi se to zgodilo ob njihovih letošnjih parlamentarnih volitvah.

Internet je poskrbel za čudeže glede hitrosti razširjanja novic in omogočil praktično vsakomur, da postane vir novic. S tem so se žal odprle številne možnosti za zlorabe, med katerimi zadnje čase prevladujejo lažne novice. Največje svetovno družbeno omrežje je odločno, da bo ta neželen pojav poskusilo vsaj zajeziti, še raje pa ustaviti.

Preverjali jih bodo neprofitni in neodvisni raziskovalni novinarji

Facebook bo v Nemčiji uvedel nova orodja, za katera upa, da mu bodo pomagala pri uresničitvi tega namena. Nemški uporabniki bodo lahko označili potencialno lažne novice, Facebook pa bo tako označene novice preveril pri neprofitnem in neodvisnem združenju raziskovalnih novinarjev Correctiv.

Če bodo ti zunanji preverjevalci novico opredelili kot nezanesljivo, bo ta na vseh svojih prikazih znotraj Facebooka dobila oznako Sporno (Disputed) in v Facebookovem algoritmu za prikazovanje dobila občutno nižjo prioriteto.

Nemčija bo tako prva država, kjer se bo Facebook lotil tovrstnih preizkusov, potem ko so prejšnji mesec podobne preizkuse začeli izvajati v ZDA.

Nemški pravosodni minister Heiko Maas nenehno opozarja na nevarnosti lažnih novic, zlasti tistih, ki bi lahko vplivale na izide letošnjih nemških parlamentarnih volitev. | Foto: Reuters Nemški pravosodni minister Heiko Maas nenehno opozarja na nevarnosti lažnih novic, zlasti tistih, ki bi lahko vplivale na izide letošnjih nemških parlamentarnih volitev. Foto: Reuters

Žrtev lažnih novic tudi nemška kanclerka Angela Merkel

Lažne novice gotovo niso nov pojav, a so poletele v ospredje zanimanja javnosti zaradi pomislekov, da so takšne lažne novice vplivale na ameriške predsedniške volitve.

Nemčija ima podobne razloge za skrb, saj to evropsko državo letos čakajo parlamentarne volitve. Dodatni razlog za skrb Nemcev so najdbe spletnega mesta Buzzfeed, ki je prejšnji teden prav na Facebooku odkrilo lažne novice o nemški kanclerki Angeli Merkel.

Merklova upa na ponovno izvolitev, kar bo ob neodobravanju nekaterih njenih odločitev v delu nemške javnosti težja naloga kot na prejšnjih volitvah.

Politiki so glede lažnih novic zaskrbljeni tudi drugod po Evropi

Nemška zakonodaja glede lažnih novic in blatenja ugleda je ostrejša kot v ZDA, še ugotavlja britanska medijska hiša BBC. Nemški pravosodni minister Heiko Maas, ki nenehno opozarja na lažne novice na Facebooku, pričakuje, da bo Facebook to nemško zakonodajo spoštoval.

Toda Nemčija gotovo ni edina evropska država, ki ji lažne novice povzročajo preglavice. Kot poroča Sunday Telegraph, bodo zaradi strahov, da lažne novice spodkopavajo demokracijo, poslanci parlamenta Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske zaslišali odgovorne osebe pri Facebooku, Googlu in Twitterju.

Ne spreglejte