SiolNET. Digisvet Novice
2,61

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Izjemen podvig, ki pa bi Slovenca lahko spravil v velike težave

2,61

termometer

Ruski upravljavec brezpilotnega letalnika oziroma drona je pred kratkim svoj frčalnik dvignil do višine okrog 10 kilometrov, kar je najverjetneje neuradni svetovni rekord, saj amaterski droni tako visoko zaradi tehničnih omejitev niso leteli še nikoli. Največjo zakonsko določeno višino, ki jo lahko doseže dron v Sloveniji, je ruski "pilot" s tem sicer presegel za skoraj 70-krat.

Med 26 minut trajajočim poletom, ki ga je Denis Korjakin tudi posnel s kamero na krovu drona (videoposnetek zgoraj), je njegov brezpilotni letalnik dosegel višino, na kateri leti precej potniških letal. 

Dron je dosegel višino 10,2 kilometra. Dron je dosegel višino 10,2 kilometra. Foto: YouTube

Približno kilogram težkega drona je ruski amaterski pilot sestavil doma ter zanj uporabil baterijo z večjim nabojem, zmogljivejšega daljinca in drugačne, tako visokemu letenju posebej prilagojene propelerje.

Komercialni droni se takšni višini namreč ne morejo biti približati, saj na približno petih kilometrih zrak postane preredek, da bi njihovi propelerji zagotavljali dovolj vzgona. Le redki imajo sicer dovolj velik domet, da bi dosegli vsaj polovično višino Korjakinovega drona. 

V posnetku je mogoče slišati, kako se na določeni višini začne postopoma spreminjati zvok propelerjev. Zrak namreč postaja vedno redkejši, zato se morajo vrteti čedalje hitreje.  V posnetku je mogoče slišati, kako se na določeni višini začne postopoma spreminjati zvok propelerjev. Zrak namreč postaja vedno redkejši, zato se morajo vrteti čedalje hitreje.  Foto: YouTube

Izjemen tehnični dosežek

Ruski upravljavec drona je bil zaradi najverjetneje rekordnega poleta, saj še nismo zasledili amaterskih dronov, ki bi leteli višje, na spletu deležen številnih pohval.

"Česa takega ne narediš kar tako, da prižgeš drona in ga pošlješ v zrak. To je bil projekt, ki je terjal temeljite priprave," je zapisal eden od uporabnikov znane fotografske spletne strani DPreview. 

Dron oziroma njegovega upravljavca so na spletu pohvalili tudi zato, ker je brez težav deloval pri izredno nizkih temperaturah, ki tako visoko padejo tudi pod minus 50 stopinj Celzija. Tu lahko vidimo, da je zunanja temperatura na tej višini minus 48 stopinj Celzija. Temperatura na tleh je bila v času poleta sicer minus 10 stopinj Celzija.  Dron oziroma njegovega upravljavca so na spletu pohvalili tudi zato, ker je brez težav deloval pri izredno nizkih temperaturah, ki tako visoko padejo tudi pod minus 50 stopinj Celzija. Tu lahko vidimo, da je zunanja temperatura na tej višini minus 48 stopinj Celzija. Temperatura na tleh je bila v času poleta sicer minus 10 stopinj Celzija.  Foto: YouTube

Nekateri uporabniki spleta so opozorili tudi, da je dron vsem skeptikov ponudil odgovor na vprašanje, ali je Zemlja ploščata, saj se občasno, tudi na zgornji fotografiji, pa čeprav komajda, vidi ukrivljenost obzorja. 

Denis Korjakin je polet izvedel na obronkih mesta Streževoj, ki leži sredi Sibirije. Dron je poletel sredi divjine, kjer ni ogrožal skoraj nikogar, a tudi če bi ga, je ruska zakonodaja na področju brezpilotnih letalnikov praktično neobstoječa, zaradi česar je bilo Korjakinovo početje povsem zakonito. 

Tako je videti dron Denisa Korjakina. Tako je videti dron Denisa Korjakina. Foto: YouTube

V Sloveniji bi tak podvig kršil več zapovedi o tem, česa se z droni ne počne

V naši državi je medtem avgusta 2016 veljati začela Uredba o sistemih brezpilotnih zrakoplovov, ki Slovencem zapoveduje, kaj z droni lahko počnejo in česa ne.

Polet, kot ga je z dronom izvedel Korjakin, bi bil precej v navzkrižju z uredbo:

- Dron mu je ušel iz vidnega polja. V Sloveniji je lahko od upravljavca oddaljen največ 500 metrov.

- Z dronom je letel previsoko. V Sloveniji lahko droni letijo največ 150 metrov visoko oziroma do višine 300 metrov s predhodno pridobljenim dovoljenjem Agencije za določeno in objavljeno področje letenja. Korjakinov dron je največjo dovoljeno višino v Sloveniji presegel za 68-krat oziroma, če bi imel dovoljenje, za 34-krat. 

- Dron je vzletel v neposredni bližini ceste. V Sloveniji mora biti od prometne infrastrukture ob poletu oddaljen vsaj 30 metrov. 

Kdor krši pravila letenja z brezpilotnim letalnikom ali za letenje z njim nima ustreznega dovoljenja, bo v Sloveniji plačal kazen od 300 do 600 evrov oziroma od 2.500 do kar 33 tisoč evrov, če gre za pravno osebo. 


Preberite tudi:

Pošastni dron, ki človeka dvigne kot peresce #video

Marcela Hirscherja skorajda zadel strmoglavljeni dron (video)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 18
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin