SiolNET. Digisvet Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Britanci bi spletne pirate kar za deset let spravili za zapahe

4

termometer

Vlada v Londonu je napovedala predlog zakona, s katerim bi najvišjo zaporno kazen za spletno piratstvo povišala z dveh na kar deset let.

V utemeljitvi svojega predloga so zapisali, da so daljše zaporne kazni nujne za preprečevanje dobičkonosnih in drugih velikih kršitev intelektualnih pravic prek spleta. Nad spletne pirate enako ostro kot nad ponarejevalce Ta predlog je skladen s priporočili študije, ki jo je urad za intelektualne lastnine Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske objavil v prvi polovici leta. Tam so med drugim sklenili, da bi taka zaostritev kazni za spletne pirate pravzaprav komaj izenačila mogoč razpon kazni s tistimi, ki grozijo ponarejevalcem, kar je po njihovem mnenju primerljivo kaznivo dejanje.

Imetniki avtorskih pravic, ki so tudi sami intenzivno lobirali za zaostritev kaznovanja spletnih piratov, ta predlog seveda pozdravljajo in podpirajo. Tudi oni menijo, da spletnih piratov pravosodje ne obravnava enako ostro kot klasične ponarejevalce, ki podobno kršijo pravice intelektualne lastnine.

Poostreno bodo preganjali zaslužkarje in piratske spletne strani To še ne pomeni, da bo vsak Britanec, ki deli datoteke prek spleta, končal pred sodiščem, kjer bi mu grozilo deset let zapora. Nova zakonodaja je usmerjena proti tistim, ki organizirano in z namenom (velikih) dobičkov vodijo velika piratska spletna mesta. Preganjali bodo lastnike in skrbnike piratskih spletnih mest, ne pa njihovih (občasnih) uporabnikov. Britanske oblasti so to poudarile pred današnjim začetkom obdobja, v katerem bodo do konca avgusta prisluhnili mnenju javnosti o predlaganih zakonskih spremembah.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin