SiolNET. Digisvet Novice
7,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Enajsti najbogatejši Slovenec si lahko oddahne

7,15

termometer

Nejc Kodrič, Bitstamp
Čeprav je svoj lastniški delež Bitstampa tako kot soustanovitelj Damian Merlak prodal Belgijcem, Nejc Kodrič (na fotografiji) ostaja prvi mož nekdaj največje evropske in svetovne borze s kriptovalutami. S 103 milijoni evrov premoženja se je lani zavihtel na 11. mesto najbogatejših Slovencev. Foto: Bitstamp/YouTube

Na trgu kriptovalut se je ta teden šušljalo o analizi transakcij na stotih največjih borzah s kriptovalutami, ki je pokazala, da se na treh četrtinah borz dogajajo sumljive stvari, šlo naj bi za napihovanje dejanskega prometa. Med borzami, ki jih je zajela analiza, se je znašel tudi Bitstamp, ki ga vodi Nejc Kodrič, 11. najbogatejši Slovenec. Bitstamp je glede na ugotovitve analize sicer ena najbolj iskrenih borz s kriptovalutami, njegove številke namreč odstopajo skoraj najmanj od vseh.

Damian Merlak Digisvet Hoteli, potovanja in tesle: slovenski kriptomilijonar bogastva ne skriva

Začetki fiktivnega trgovanja s kriptovalutami segajo že v konec leta 2013, ko naj bi številne lažne transakcije na tedaj največji borzi, Mt. Gox, umetno ustvarile povpraševanje po bitcoinu in njegovo vrednost prvič napihnile prek magične meje 1.000 dolarjev.

Bitcoin thumb Digisvet Bitcoin: razkrili veliko prevaro, kako mu je zrasla cena #video

Eden glavnih ciljev sedanjega domnevnega internega podajanja kriptovalut, ki navidezno zvišuje promet na borzi s kriptovalutami in kaže lažno sliko o številu in aktivnosti njenih strank, je čim višja uvrstitev na seznamih borz z največjim volumnom trgovanja, kot je verjetno najbolj prepoznavni na spletni strani Coinmarketcap. Više, kot je uvrščena borza, večja je verjetnost, da bodo ljudje na njej poskusili trgovati. 

Če raziskovalci niso naredili velike napake, je rezultat analize skrb vzbujajoč

Kot so razkrili strokovnjaki spletne strani The Tie, ki se ukvarja z analizo trga kriptovalut, je zelo mogoče, da velika večina od stotih največjih borz s kriptovalutami ustvarja lažne transakcije, da bi bile privlačnejše za potencialne stranke.

Zgornji graf, ki ga je The Tie objavil na družbenem omrežju Twitter, z rdečo izpostavlja 75 od 100 v analizo zajetih borz s kriptovalutami, pri katerih je verjetnost, da napihujejo številke po mnenju The Tie visoka.

V teh primerih namreč prihaja do zelo velikih odstopanj med podatkom o prometu, ki ga je borza razkrila sama, in oceno prometa glede na dejansko število uporabnikov, ki v določenem časovnem intervalu obiščejo spletno stran borze. 

Bithumb, daleč največja borza s kriptovalutami, ki je bila zajeta v raziskavi The Tie, trdi, da ima skoraj 25 milijard evrov mesečnega prometa. Analiza medtem kaže drugačno sliko, in sicer naj bi Bithumb mesečno "obrnil" samo 1,1 milijarde evrov. Bithumb, daleč največja borza s kriptovalutami, ki je bila zajeta v raziskavi The Tie, trdi, da ima skoraj 25 milijard evrov mesečnega prometa. Analiza medtem kaže drugačno sliko, in sicer naj bi Bithumb mesečno "obrnil" samo 1,1 milijarde evrov. Foto: Reuters

"75 odstotkov borz je prikazalo podatek o prometu, ki je za več kot dvakrat presegal našo oceno," so sum, da se na treh četrtinah borz s kriptovalutami zagotovo dogaja nekaj nenavadnega, na Twitterju argumentirali pri The Tie.

75 odstotkov sicer še ni končna številka: The Tie v analizi postrani gleda kar 87 od stotih zajetih borz s kriptovalutami. Če bi se njihovi sumi izkazali za pravilne, bi to pomenilo, da dnevni volumen trgovanja na teh borzah ni 14 milijard evrov, temveč le 1,8 milijarde evrov.

Viberate, Ljubljana Digisvet V Ljubljani bo stala nova stolpnica, ki jo bo gradil slovenski kriptovelikan

"Slovenski" Bitstamp skoraj ne izstopa, in to je v tem primeru zelo dobro

Med stotimi borzami s kriptovalutami, ki so bile vključene v analizo The Tie, je bil tudi Bitstamp, ki sta ga leta 2011 ustanovila Slovenca Nejc Kodrič in Damian Merlak. Kodrič je zdaj še vedno direktor Bitstampa, Merlak pa se je posvetil drugim projektom.

Bohinjsko jezero Posel danes Kriptomilijonar kupil štiri propadajoče bohinjske hotele #video

Bitstamp glede na analizo razkriva, da je imel v 30 dneh 1,26 milijarde evrov prometa, ocena The Tie pa je glede na število obiskovalcev Bitstampa v enakem časovnem obdobju še nekoliko višja, in sicer 1,47 milijarde evrov, kar pomeni okrog 16-odstotno odstopanje navzdol glede na oceno The Tie. 

Bitstamp Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Uraden podatek borze o volumnu trgovanja s kriptovalutami in ocena The Tie se manj kot pri Bitstampu razlikujeta le še pri dveh borzah od stotih, znanemu Krakenu in malce manj znanemu bitFlyerju.

Preberite tudi:

JPMorgan Chase Digisvet Poteza banke pravkar zrežirala popoln preobrat v svetu kriptovalut Craig Wright Digisvet "Jaz sem on. Najbolj iskan človek desetletja. Zakaj mi ne verjamete?" Ruja Ignatova, Konstantin Ignatov Digisvet Razvpita Ruja Ignatova je okradla tudi slovenska kriptomilijonarja Bolgarija Digisvet To je sedež podjetja, ki Slovencem zagotavlja konec denarnih skrbi Satoshi Nakamoto Digisvet Kdo je neznani genij z milijonom bitcoinov, ki se skriva že deset let?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin