Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
19. 9. 2016,
16.42

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

1

Natisni članek

Toyota tovornjak taksisti samovozeči avtomobili Tesla Uber Google Apple Microsoft Google Now Siri trg dela Cortana roboti Umetna inteligenca Moja služba

Ponedeljek, 19. 9. 2016, 16.42

2 meseca, 1 teden

Umetna inteligenca in trg dela

Ali vam bo robot odščipnil delovno mesto?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

1

robot | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

V ZDA bodo do leta 2021 roboti nadomestili šest odstotkov zdajšnjih delovnih mest, ugotavlja najnovejša raziskava podjetja za tržne raziskave Forrester.

Največ razlogov za skrb naj bi imeli zaposleni v klicnih centrih in drugih oblikah podpore strankam ter logistiki in prometu, zlasti vozniki tovornjakov in taksisti, kjer pričakujejo, da bo avtomatizacija delovnih mest potekala najhitreje.

Tisti s posebnimi znanji se nimajo česa bati – prav nasprotno, povpraševanje po njih presega ponudbo.

Danes še skromnih zmogljivosti, a čez pet let …

Inteligentni svetovalci, ki temeljijo na umetni inteligenci, zmožni razumevanja človeškega vedenja in odločanja namesto nas, so danes še razmeroma preprosti in omejeni, a ob zdajšnjih stopnjah napredka lahko upravičeno pričakujemo, da bodo do konca desetletja kos tudi odločanju v bolj zapletenih razmerah – tudi med vožnjo.

Ali bodo samovozeči avtomobili ukinili profesionalne voznike?

Podjetja Uber, Google in Tesla so nosilci razvoja samovozečih avtomobilov, podobna tehnologija pa se prebija tudi v svet tovornih vozil z namenom nadomeščanja voznikov. Zgolj v ZDA je 3,5 milijona voznikov tovornjakov.

Ob zdajšnjih stopnjah napredka lahko upravičeno pričakujemo, da bodo do konca desetletja roboti kos tudi ravnanju in odločanju v bolj zapletenih razmerah. | Foto: Thinkstock Ob zdajšnjih stopnjah napredka lahko upravičeno pričakujemo, da bodo do konca desetletja roboti kos tudi ravnanju in odločanju v bolj zapletenih razmerah. Foto: Thinkstock

Posebna znanja in veščine so najmočnejše orodje na trgu delovne sile

Avtomatizacija delovnih mest, ki jih je lažje avtomatizirati, je gotovo dobra novica za podjetja in njihova prizadevanja za nižanje stroškov, gotovo pa ne bo razveselila tistih, ki ta dela danes (še) opravljajo. Največ, kar lahko naredijo zase, je, da si čim prej poskusijo pridobiti znanja in veščine, s katerimi bodo na trgu delovne sile konkurenčnejši.

Ko naprava bolje pozna uporabnika kot uslužbenec

Inteligentni pomočniki, kot so (Microsoftova) Cortana, (Applov) Siri in (Googlov) Google Now, niso več nič nevsakdanjega. Skoraj polovica odraslih v ZDA jih že uporablja. Ti virtualni svetovalci imajo dostop do koledarjev, elektronske pošte, zgodovine spletnega iskanja in predvajanja medijskih datotek, seznama nakupov in drugih podatkov, ki jim omogočajo dobro "spoznavanje" uporabnika ter posledično hitro zagotavljanje prilagojenih in relevantnih nasvetov. To je natančno tisto, kar si podjetja in ustanove želijo od svojih podpornih služb.

Ali kdo pomisli, kaj se bo zgodilo z odpuščenimi, ki se ne bodo mogli prilagoditi?

Toda izguba delovnih mest zaradi avtomatizacije nosi s seboj tudi druge potencialne pasti: večja stopnja kriminala, povečana uporaba alkohola in drog ter druge neželene družbene spremembe. Vsi ne morejo pridobiti dodatne izobrazbe v kratkem času in videti je, da se neželenim posledicam avtomatizacije nekaterih delovnih mest družbe še niso ustrezno posvetile.

Roboti so primerni predvsem za ponavljajoča se preprosta opravila, a so pri Toyoti ugotovili, da lahko preveč agresivna robotizacija posredno ohromi razvoj izboljšav in inovacij na delovnem mestu (fotografija je simbolična). | Foto: Thinkstock Roboti so primerni predvsem za ponavljajoča se preprosta opravila, a so pri Toyoti ugotovili, da lahko preveč agresivna robotizacija posredno ohromi razvoj izboljšav in inovacij na delovnem mestu (fotografija je simbolična). Foto: Thinkstock

Kako hudo bo moralo biti, preden se politiki zganejo?

Morda tudi zato, ker ne vedo, kako bi se morale. "Upajmo, da bolečine, ki jih bodo ljudje izkusili, in družbeni nemiri ne bodo preveliki, preden bodo vlade ukrepale," je med drugim, kot poroča britanski časnik The Guardian, dejal nekdanji predsednik ameriškega sindikata storitvenih delavcev Andy Stern.

Toyota ponekod robote opušča

Predlani je odmevala novica, da je japonski avtomobilski proizvajalec Toyota naredil ravno obratno – v enem od svojih največjih obratov je začel nadomeščati robote z ljudmi. Eden od glavnih razlogov, ki ga je takrat navedel glavni izvršni direktor Akio Toyoda, je ta, da roboti ne morejo predlagati in ustvarjati izboljšav na delovnem mestu ter da družba ne sme biti usmerjena samo v to, kako naj izdelek čim prej spravi na trg.

Ne spreglejte