Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
14. 3. 2016,
15.32

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

digitalizacija Srdjan Cvjetović CeBIT

Ponedeljek, 14. 3. 2016, 15.32

7 mesecev, 1 teden

Digitalizacija odpira nova (nemška) delovna mesta

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Lansko leto je bilo za nemška podjetja informacijske in komunikacijske tehnologije zelo uspešno, z optimizmom pa je prepojeno tudi letošnje leto.

Ob koncu leta 2015 je bilo v nemških podjetjih računalništva in telekomunikacij zaposlenih več kot milijon ljudi oz. 23 tisoč več kot leto prej, poroča nemško strokovno združenje podjetij informacijske tehnologije Bitkom. Rast v letu 2015 so ta podjetja zaznala tudi pri prihodkih, ki so se povečali za skoraj tri odstotke.

Za 43 tisoč delovnih mest nemška podjetja ne najdejo primernega strokovnjaka Tudi letos pričakujejo rast tako pri prihodkih kot pri zaposlovanju. Letos naj bi tako ustvarili še 20 tisoč delovnih mest, predvsem na račun digitalizacije večjega števila nemških podjetij, še napovedujejo pri Bitkomu.

Toda ob tem se pojavlja težava, da podjetja pogosto ne morejo najti primernega strokovnjaka – kar 43 tisoč delovnih mest je v nemških podjetjih informacijske in komunikacijske tehnologije še vedno nezasedenih.

Tisti s posebnimi znanji bodo službe lahko izbirali Digitalizacija sicer odpira nova delovna mesta, a obenem močno spreminja trg dela.

Toda nastajala bodo nova delovna mesta s posebnimi znanji in veliko večjo dodano vrednostjo. Izobraževanje in usposabljanje se ne moreta ustaviti ob koncu rednega šolanja, treba se bo stalno izpopolnjevati in s tem ohranjati svojo konkurenčnost na trgu delovne sile.

Se to morda sliši neizprosno in kruto? Na to smo se že navadili, le da se zdaj dogaja še hitreje. Kdo si je pred leti, ko so bile danes že skoraj povsem izumrle strojepiske zelo pogost poklic, predstavljal poklice računalniških programerjev ali sistemskih skrbnikov velikih sistemov?

Tako kot danes bodo tisti, ki bodo imeli več znanj in bodo lahko ponudili več, veliko uspešnejši na trgu delovne sile. Bo pa vedno več stvari, ki se jih bo treba naučiti oz. jih izpopolniti, a nam bodo hitra omrežja omogočila hitrejši dostop do novih podatkov, znanj in veščin.

Ne spreglejte