Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
5. 9. 2016,
10.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

GZS Telekom Slovenije Boris Koprivnikar Samo Hribar Milič Strateški forum Bled Bled Rudolf Skobe

Ponedeljek, 5. 9. 2016, 10.29

6 let, 6 mesecev

Ministrsko srečanje o digitalni transformaciji Zahodnega Balkana

Polovica zaposlenih nima ustreznih digitalnih znanj za svoje delovno mesto!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Strateški forum Bled | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Digitalna transformacija prinaša nove priložnosti in obete za boljše življenje, a le, če jih bomo znali uporabiti in izkoristiti. Kako si lahko pomagamo, da bi nam uspelo?

"Zahodni Balkan ima vse, kar je treba, za digitalno transformacijo: imamo dobre ideje, pridne ljudi, dobro računalniško in komunikacijsko povezanost, zato je toliko bolj pomembno, da države Zahodnega Balkana pri tem čim bolj sodelujejo," je med drugim povedal minister za javno upravo Boris Koprivnikar na ministrskem srečanju na Bledu, ki poteka pred Blejskim strateškim forumom.

Koprivnikar meni, da države Zahodnega Balkana v primerjavi z nekaterimi drugimi regijami morda nimajo velikih priložnosti za tradicionalne naložbe, imajo pa vse, kar je treba za digitalno transformacijo: "Za uspeh digitalne transformacije je edina pot sodelovanje."

Hribar Milič: Malo časa imamo, do leta 2020 bo 90 odstotkov delovnih mest zahtevalo digitalna znanja!

"Naprave niso več ovira za digitalno transformacijo, ovira so znanja za uporabo teh tehnologij," opozarja prvi mož Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič.

"Do leta 2020 bo v internet povezanih 50 milijard naprav in izmenjava informacij bo temelj sodobnega poslovanja," je prepričan generalni direktor GZS Samo Hribar Milič. | Foto: Ana Kovač "Do leta 2020 bo v internet povezanih 50 milijard naprav in izmenjava informacij bo temelj sodobnega poslovanja," je prepričan generalni direktor GZS Samo Hribar Milič. Foto: Ana Kovač

Težave ne vidi toliko pri upokojencih, ki so odraščali v drugih časih, temveč pri delovno aktivnem prebivalstvu, ki prav tako ni pripravljeno na digitalno transformacijo. "Raziskave kažejo, da ima polovica zaposlenih nezadostna digitalna znanja za svoja delovna mesta, samo dva odstotka svetovnih podjetij v celoti izkoriščata prednosti informacijske tehnologije."

Do leta 2020 bo v internet povezanih 50 milijard naprav in izmenjava informacij bo temelj sodobnega poslovanja, je prepričan Hribar Milič: "Takrat bo 90 odstotkov delovnih mest zahtevalo digitalna znanja, zato se moramo zavedati, da imamo malo časa!"

Skobe: Ne šteje velikost, šteje hitrost prilagajanja!

O pomenu digitalne transformacije za Zahodni Balkan je v uvodnem nagovoru srečanja spregovoril tudi predsednik uprave Telekoma Slovenije Rudolf Skobe: "Ni več opravičil, da je naša regija premajhna, ne gre za to, kdo je majhen in kdo velik, temveč za to, kdo se je najhitreje pripravljen prilagoditi."

"Skladno z digitalno transformacijo se je Telekom Slovenije prelevil iz telekomunikacijskega operaterja v integriranega ponudnika storitev z namenom zagotavljanja čim bolj prijaznih in zanesljivih storitev za naše uporabnike, ki od nas to pričakujejo," je poudaril predsednik uprave Telekoma Slovenije Rudolf Skobe. | Foto: Ana Kovač "Skladno z digitalno transformacijo se je Telekom Slovenije prelevil iz telekomunikacijskega operaterja v integriranega ponudnika storitev z namenom zagotavljanja čim bolj prijaznih in zanesljivih storitev za naše uporabnike, ki od nas to pričakujejo," je poudaril predsednik uprave Telekoma Slovenije Rudolf Skobe. Foto: Ana Kovač

Skobe je poudaril, da digitalna transformacija ni samo trend, temveč je poslovna realnost in tudi jedro strategije Telekoma Slovenije: "Skladno z digitalno transformacijo se je Telekom Slovenije prelevil iz telekomunikacijskega operaterja v integriranega ponudnika storitev z namenom zagotavljanja čim bolj prijaznih in zanesljivih storitev za naše uporabnike, ki od nas to pričakujejo."

Koprivnikar: Živeli bomo bolj zdravo in učinkovito!

Minister Koprivnikar nenehno izpostavlja, da pri izvajanju digitalne transformacije morajo sodelovati gospodarstvo, vlada in politika: "Namen digitalne transformacije je izboljšati kakovost življenja državljanom in olajšati poslovanje podjetjem."

Kot eno od največjih prednosti ravnanja z velikimi količinami podatkov (Big Data), ki je eden od temeljnih gradnikov digitalne transformacije, Koprivnikar vidi možnost učinkovitega napovedovanja in obvladovanja tveganj v mnogih področjih življenja, med drugim zdravja, zaposlovanja, izobraževanja … "Brez Big Data ne moremo vedeti nič o prihodnosti, z njimi pa lahko dobro ugibamo; živeli bomo bolj zdravo, usposabljali kadre, ki jih bomo potrebovali, in tako manjšali nezaposlenost. Ne gre za denar, a bodo za državljane in državo prihranki vendarle znatni."  Majhne države so pri tem lahko bolj odzivne in bolj učinkovite.

Koprivnikar: Ceste ne moreš zapreti, čeprav je tvoja, razen če je v tvojem dvorišču

Kot enega od največjih izzivov ravnanja in obdelave velike količine podatkov vidi njihovo sočasno varnost in dostopnost. "Za izmenjavo velikih količin podatkov moramo imeti varne in zanesljive storitve v oblaku, optiko v vsakem gospodinjstvu, hitre povezave po zraku in stalno povezanost."

Glede dostopnosti podatkov je slovenski minister za javno upravo Boris Koprivnikar prepričan, da so vsi podatki, ki niso v nasprotju z zasebnimi ali poslovnimi interesi, javno dobro. | Foto: Ana Kovač Glede dostopnosti podatkov je slovenski minister za javno upravo Boris Koprivnikar prepričan, da so vsi podatki, ki niso v nasprotju z zasebnimi ali poslovnimi interesi, javno dobro. Foto: Ana Kovač

Glede dostopnosti podatkov je slovenski minister za upravo prepričan, da so vsi podatki, ki niso v nasprotju z zasebnimi ali poslovnimi interesi, javno dobro. Ponazoril je s primerom: "Cesto lahko zgradiš in je tvoja, a je ne moreš zapreti, razen če je to tvoje dvorišče."

Primere dobre prakse digitalne transformacije v svojih državah predstavljajo še pristojni ministri Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Kosova, Albanije, Črne gore in Makedonije.

Ne spreglejte