Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
25. 10. 2017,
19.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

2

Natisni članek

The Biggest Loser Slovenija nasvet hujšanje

Sreda, 25. 10. 2017, 19.56

6 let, 6 mesecev

Tri rešitve za vitkejše telo. Vsaj eno že imate doma.

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

2

Te tri naprave lahko posamezniku, ki se je odločil, da med procesom izgubljanja prekomerne telesne teže ničesar ne bo prepustil naključju, zelo olajšajo držanje zastavljenega načrta oziroma sledenje napredku. Vsaj eno, če ne kar dve od njih, tudi najverjetneje že imate. 

Kuhinjska tehtnica

Kuhinjske tehtnice niso drage. Prav spodobno dobimo za deset evrov.   |  Foto: Camry | Foto: Kuhinjske tehtnice niso drage. Prav spodobno dobimo za deset evrov.  | Foto: Camry

Kuhinjska tehtnica je najpomembnejša in hkrati tudi najnujnejša naprava, ki jo lahko uporabljate pri hujšanju. Izguba prekomerne telesne teže je pogojena s tem, da v telesu ustvarimo energijski primanjkljaj oziroma tako imenovani kalorični deficit. To pomeni, da porabimo več energije, kot je zaužijemo s hrano in pijačo.

Energijski primanjkljaj, ob katerem ne bomo ravno stradali od lakote, je mogoče doseči le, če točno vemo, koliko kilokalorij zaužijemo v vsakem obroku, in da seštevek energetske vrednosti vseh obrokov konec dneva ne preseže zastavljene vrednosti.

Oddaja The Biggest Loser Slovenija, v kateri si tekmovalci prizadevajo izgubiti čim več odvečnih kilogramov, bo na sporedu ob 21.10 na Planet TV.

Koliko kilokalorij ima obrok, ki ga pripravimo sami, pa bomo natančno vedeli le, če pred pripravo hrane s kuhinjsko tehtnico stehtamo vse sestavine. To je še posebej pomembno pri dodajanju kalorično gostejših sestavin, kot je olje.

Nasvet: za kar najnatančnejše doziranje prehranskih izdelkov lahko njihovo embalažo tudi stehtate pred dodajanjem hrani in po njem ter nato izračunate razliko v teži. To je še posebej uporabno pri sestavinah, ki jih med kuhanjem dodajamo neposredno v lonec.  | Foto: Pixabay Nasvet: za kar najnatančnejše doziranje prehranskih izdelkov lahko njihovo embalažo tudi stehtate pred dodajanjem hrani in po njem ter nato izračunate razliko v teži. To je še posebej uporabno pri sestavinah, ki jih med kuhanjem dodajamo neposredno v lonec. Foto: Pixabay

Kako in kam beležiti vse kilokalorije, ki jih zaužijemo čez dan? Preverite ta izbor aplikacij za pametne telefone. 

(Pametna) osebna tehtnica

Študija, ki je bila novembra 2014 objavljena v znanstveni publikaciji PLOS One, je pokazala, da so posamezniki, ki se med hujšanjem redno tehtajo (beri: vsak dan), bolj motivirani pri sledenju načrtu treninga in prehrane ter posledično tudi bolj zanesljivo izgubljajo prekomerno telesno težo od posameznikov, ki na tehtnico stopajo zgolj občasno.

Osebna tehtnica, ki jo marsikdo tako ali tako že ima doma, je zato pomemben pripomoček za ugotavljanje, ali gre proces hujšanja v pravo smer. Za uporabnika, ki želi biti res dosleden, je morda smiselna investicija v pametno tehtnico, ki meritve prek brezžične povezave sproti prenaša v aplikacijo na njegovem pametnem telefonu ter ustvarja zbirko podatkov in grafov o njegovem napredku.

Katero tehtnico kupiti?

Tehtnica | Foto: Pixabay Foto: Pixabay
Navadna tehtnica z digitalnim zaslonom stane od 10 do 15 evrov, tako imenovane diagnostične tehtnice, ki znajo ob telesni teži oceniti tudi uporabnikov delež telesne maščobe in shranjevati meritve, pa dobimo že za 20 evrov. Za kakovostno pametno tehtnico, ki zna podatke prek brezžične povezave pošiljati v aplikacijo za pametni telefon (primer), pa bo treba odšteti vsaj okrog sto evrov. 

Športna zapestnica

Osebi, ki se je že večkrat lotila hujšanja, a ima težave z držanjem ritma oziroma sledenju načrta za izgubo prekomerne telesne teže, lahko pomaga osebni pomočnik v obliki športne zapestnice.

Športna zapestnica ni enaka športni uri. Smisel zadnje je v analizi športne dejavnosti, kar pomaga pri izboljšanju rezultatov, smisel prve pa, da nas spremlja na vsakem koraku ter beleži naše vsakodnevne aktivnosti in telesne funkcije.

Športna zapestnica sproti šteje uporabnikove korake, porabljene kalorije, meri srčni utrip, če jo nosi ponoči, ocenjuje tudi kakovost njegovega spanca. Na fotografiji je Applova pametna ura Apple Watch, ki je tudi odlična športna zapestnica.  | Foto: Reuters Športna zapestnica sproti šteje uporabnikove korake, porabljene kalorije, meri srčni utrip, če jo nosi ponoči, ocenjuje tudi kakovost njegovega spanca. Na fotografiji je Applova pametna ura Apple Watch, ki je tudi odlična športna zapestnica. Foto: Reuters

Sodobne športne zapestnice znajo uporabnika tudi spodbuditi, naj vendarle malo miga, če je že dlje časa pri miru, in ga na primer opozoriti, naj pije dovolj vode. Večina zapestnic podatke o uporabnikovi telesni aktivnosti sproti pošilja v sorodno aplikacijo na njegovem pametnem telefonu.

Katero športno zapestnico naj kupim? Nekaj naših predlogov: Samsung Gear Fit 2, Fitbit Surge, Fitbit Flex 2, Moov NowGarmin VivoSmart HR. Kar dobro se na tem področju odrežejo tudi ure proizvajalcev pametnih telefonov, kot sta Apple Watch in Samsung Gear S3

Spremljajte The Biggest Loser Slovenija tudi na Facebooku in Instagramu, pridružite se debati z uporabo ključne besede #BiggestLoserSLO.

Ne spreglejte