Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
17. 2. 2017,
21.12

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

2

Natisni članek

Vtisi Vtisi pametna ura nosljive naprave Android iOS Tizen Samsung Samsung Gear S3

Petek, 17. 2. 2017, 21.12

2 meseca

Prvi vtisi: pametna ura Samsung Gear S3 Frontier

Samsungova pametna ura, ki je konkurenca zagotovo ni vesela

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

2

Samsung Gear S3 Frontier | Foto Srdjan Cvjetović

Foto: Srdjan Cvjetović

Kdor želi privilegij dodelane, lepe na pogled (čeprav zato nekoliko večje), povezljive, trpežne in energetsko smotrne pametne ure najvišjega razreda, mora vsekakor upoštevati Samsungovega novinca Gear S3 Frontier.

Pametna ura Samsung Gear S3 Frontier prihaja na trg v razmeroma nehvaležnem obdobju, ko se je začetno navdušenje, lahko bi celo dejali evforija, nad pametnimi urami in drugimi nosljivimi napravami nekoliko poleglo – zato so se Južni Korejci z njo toliko bolj potrudili prepričati, da je prav ta lahko zastavonoša v razredu najzmogljivejših trenutno dostopnih pametnih ur.

Proizvajalec napoveduje od tri do štiri dni delovanja brez polnjenja, med našim preizkusom pametne ure Samsung Gear S3 Frontier pa je po 24 urah zmerno nadpovprečne uporabe, vsemi vklopljenimi senzorji in povezavo Bluetooth ter brez izklopa zaslona ob nedejavnosti kazalec moči še vedno kazal nekaj več kot polovico. | Foto: Proizvajalec napoveduje od tri do štiri dni delovanja brez polnjenja, med našim preizkusom pametne ure Samsung Gear S3 Frontier pa je po 24 urah zmerno nadpovprečne uporabe, vsemi vklopljenimi senzorji in povezavo Bluetooth ter brez izklopa zaslona ob nedejavnosti kazalec moči še vedno kazal nekaj več kot polovico.

Nekaj več gramov za veliko lepšo izkušnjo

Ko novo Samsungovo pametno ura Gear S3 Frontier prvič vzamete v roke, boste skoraj gotovo najprej opazili, kako velik je njen glavni del s številčnico. Prevelik? Kakor se vzame, kajti že kmalu po uporabi postane jasno, da je ta velikost na približno 60 gramih mase še kako upravičena – še najbolj v to prepriča izjemno lep in oster prikaz, ki ga zagotavlja 3,4-centimetrski zaslon Super AMOLED z ločljivostjo 360 x 360 pik.

Trojka gradi naprej na uspešnih konceptih, ki jih je vpeljal njegov predhodnik, pametna ura Samsung Gear S2. Najbolj značilen ostaja vrtljivi obod (zunanji okvir številčnice) za sprehajanje med izbirniki, sprejem telefonskega klica, nastavljanje glasnosti in izklop budilke, vsekakor pa je pomembna tudi združljivost z napravami drugih proizvajalcev in tudi z napravami največjega tekmeca Apple (operacijski sistem iOS 9.0 in novejši).

Ko ura Samsung Gear S3 Frontier postane lačna elektrike, poteka polnjenje njenega 380-miliamperskega akumulatorja (baterije) prek brezvrvičnega polnilca (na sliki spodaj z rdečo lučko med polnjenjem), ki z rahlo magnetno silo uro varno pritrdi nase. | Foto: Srdjan Cvjetović Ko ura Samsung Gear S3 Frontier postane lačna elektrike, poteka polnjenje njenega 380-miliamperskega akumulatorja (baterije) prek brezvrvičnega polnilca (na sliki spodaj z rdečo lučko med polnjenjem), ki z rahlo magnetno silo uro varno pritrdi nase. Foto: Srdjan Cvjetović

Videz posnema prestižne analogne ure

Še vedno pa je največ funkcionalnosti in najlažja povezljivost pametne ure zagotovljeno v tandemu s Samsungovimi pametnimi telefoni, ki delujejo z operacijskim sistemom Android. Podprte so androidna različica 4.4 in novejše, mi pa smo prve vtise ure zbirali tako, da smo jo povezali s pametnim telefonom Samsung Galaxy S7.

Nekatere izmed programsko nastavljivih številčnic pametne ure Samsung Gear S3 Frontier močno spominjajo na podobe analognih ur znanih proizvajalcev, kar bo gotovo še en magnet za ljubitelje ur, komur pa niti ena od 15 prednastavljenih številčnic ne bi ustrezala, lahko gre v spletno nabavo kakšne dodatne – večinoma so brezplačne.

Ura s svojim operacijskim sistemom Tizen prav lepo deluje tako samostojno kot tudi v povezavi z pametnimi mobilnimi telefoni drugih operacijskih sistemov, s katerimi se pametna ura povezuje prek, kakopak, povezave Bluetooth. | Foto: Bojan Puhek Ura s svojim operacijskim sistemom Tizen prav lepo deluje tako samostojno kot tudi v povezavi z pametnimi mobilnimi telefoni drugih operacijskih sistemov, s katerimi se pametna ura povezuje prek, kakopak, povezave Bluetooth. Foto: Bojan Puhek

Operacijski sistem Tizen: velik plus za delovanje, ne pa tudi za nabor aplikacij

Tako kot dvojka teče tudi trojka na Samsungovem operacijskem sistemu Tizen – tistemu, ki mu je pred kakšnim letom Samsung napovedoval, da se bo izboril na vse njihove mobilne naprave, a je do zdaj našel svojo pot le do Samsungovih pametnih ur in njegovih pametnih televizorjev. Še dobro, kar je videti, da se z obliko prikaza in drugimi lastnostmi pametne ure Tizen kar dobro znajde.

Ura s svojim Tizenom prav lepo deluje tako samostojno, kot tudi v povezavi z pametnimi mobilnimi telefoni drugih operacijskih sistemov, s katerimi se pametna ura povezuje prek, kakopak, povezave Bluetooth. Ponudba primernih aplikacij za ure z operacijskim sistemom Tizen je skromna, vsekakor niti približno tako razkošna kot za operacijski sistem Android, zato bodo mnenja o tem, ali je to pomanjkljivo ali ne, najbrž deljena.

Nekatere izmed programsko nastavljivih številčnic pametne ure Samsung Gear S3 Frontier močno spominjajo na podobe analognih ur znanih proizvajalcev. | Foto: Bojan Puhek Nekatere izmed programsko nastavljivih številčnic pametne ure Samsung Gear S3 Frontier močno spominjajo na podobe analognih ur znanih proizvajalcev. Foto: Bojan Puhek

Glavni igralec: S Health

Vsekakor pa za tisto, kar najbolj pričakujemo od pametne ure, težav ni – od merjenja srčnega utripa do štetja korakov in sledenja položaja z lastnim sprejemnikom GPS, programska podpora je zagotovljena. Vizualizaciji večine teh podatkov močno pomaga Samsungova aplikacija S Health, tudi na povezanem pametnem telefonu.

Ima ta sicer lična in vsestranska Samsungova aplikacija vsaj za naš okus eno resno pomanjkljivost: ni preprostega načina, kako te podatke lahko izvozimo v neko standardno obliko, primerno za nadaljnjo obdelavo v nekem drugem programu za razpredelnice ali grafe. Mnogi bodo sicer povsem zadovoljni z ličnimi prikazi in interpretacijami podatkov znotraj Samsungove aplikacije, a s(m)o drugi prepričani, da moramo imeti do svojih podatkov popoln in neoviran dostop.

Spremljanje srčnega utripa je le ena od nalog, ki jo pametna ura Samsung Gear S3 Frontier zgledno opravi ob pomoči Samsungove aplikacije S Health. | Foto: Srdjan Cvjetović Spremljanje srčnega utripa je le ena od nalog, ki jo pametna ura Samsung Gear S3 Frontier zgledno opravi ob pomoči Samsungove aplikacije S Health. Foto: Srdjan Cvjetović

Zlahka dva dni brez svojega brezvrvičnega polnilca

Proizvajalec napoveduje od tri do štiri dni delovanja brez polnjenja, med našim preizkusom pa je po 24 urah zmerno nadpovprečne uporabe, vsemi vklopljenimi senzorji in povezavo Bluetooth ter brez izklopa zaslona ob nedejavnosti kazalec moči še vedno kazal nekaj več kot polovico.

Ko pa bo ura le postala lačna elektrike, poteka polnjenje 380-miliamperurskega akumulatorja (baterije) prek brezvrvičnega polnilca, ki z rahlo magnetno silo uro varno pritrdi nase. To pomeni, da sama ura nima vtiča za napajalni kabel, zato je bilo še lažje zagotoviti odpornost proti vodi in prahu po standardu IP 68, ki očitno postaja norma pri vseh mobilnih napravah višjega razreda.

Pametni uri Samsung Gear S3 Frontier je priložen silikonski pašček, sicer pa (za razliko od svoje predhodnice) lahko sprejme katerikoli standardni 22-milimetrski pašček. | Foto: Srdjan Cvjetović Pametni uri Samsung Gear S3 Frontier je priložen silikonski pašček, sicer pa (za razliko od svoje predhodnice) lahko sprejme katerikoli standardni 22-milimetrski pašček. Foto: Srdjan Cvjetović

Dopušča širok nabor nadomestnih paščkov

Pomembna sprememba od dvojke do trojke je tudi ta, da novinec zahteva več uporabe namenskih paščkov, saj bo Gear S3 Frontier srečen z vsakim standardnim 22-milimetrskim paščkom. Ob nakupu je priložen silikonski pašček, ki ga vidimo na teh fotografijah.

Cena? Štirje zeleni evrski bankovci, kolikor znaša priporočena maloprodajna cena, so na prvi pogled videti veliko, a je ob upoštevanju zmogljivosti naprave ter cen sorodnih in manj podobnih nosljivih naprav ta razumljiva. Vsak bo seveda presodil zase, vsekakor pa v tem trenutku Samsung Gear S3 Frontier visoko postavlja letvico med pametnimi urami najvišjega razreda.

Ne spreglejte