SiolNET. Digisvet Nasveti
4,51

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Novo v Windowsih: ali telefona kmalu ne bo več treba niti vzeti v roke?

4,51

termometer

Windows 10 | Velika novost uporabnikom operacijskega sistema Windows 10 omogoča pošiljanje sporočil SMS, če le imajo pametni telefon z operacijskim sistemom Android (podprte so različice 7.0 in novejše).  | Foto: Matic Tomšič
Velika novost uporabnikom operacijskega sistema Windows 10 omogoča pošiljanje sporočil SMS, če le imajo pametni telefon z operacijskim sistemom Android (podprte so različice 7.0 in novejše). Foto: Matic Tomšič

Operacijski sistem Windows 10, ki je nameščen na več kot tretjini vseh osebnih računalnikov, je prejel nov paket posodobitev in funkcij, med katerimi je tudi ena zelo velika, razveselila bo uporabnike pametnih telefonov. Gre za aplikacijo Your Phone (Vaš telefon), ki za zdaj omogoča pošiljanje sporočil SMS in dostop do fotografij na telefonu neposredno z računalnika, v kratkem pa bo prek nje nadzor nad pametnim telefonom mogoče prevzeti v celoti, obljublja Microsoft.

Kako do najnovejših posodobitev za Windows 10 že danes

Samodejna namestitev najnovejšega paketa posodobitev in novosti za Windows 10, ki ji Microsoft pravi October 2018 Update, je za vse uporabnike z vključenim samodejno posodabljanjem operacijskega sistema predvidena za prihodnji torek.

Najbolj neučakani lahko posodobitev ročno namestijo že zdaj, kar storijo tako, da odprejo center Windows 10 za posodobitve (Windows Update) in preverijo, ali so že na voljo nove:

1 - iskalnik po Windows 10. 2 - da najdemo nastavitve posodobitev, v iskalnik vpišemo Update. 3 - s klikom na to možnost takoj preverimo, ali so že na voljo nove posodobitve za Windows 10.  | Foto: Matic Tomšič 1 - iskalnik po Windows 10. 2 - da najdemo nastavitve posodobitev, v iskalnik vpišemo Update. 3 - s klikom na to možnost takoj preverimo, ali so že na voljo nove posodobitve za Windows 10. Foto: Matic Tomšič

Windows 10 bo nato samodejno začel prenašati nov paket posodobitev in začel prvo fazo namestitve, nato pa bo uporabnika vprašal, ali lahko ponovno zažene računalnik, da dokonča namestitev. 

Računalnik, nasvet Digisvet Osem opozorilnih znakov, da je z računalnikom nekaj narobe

Po ponovnem zagonu si bo Windows 10 za dokončanje namestitve vzel še nekaj minut (ali nekaj deset minut, odvisno od zmogljivosti vašega računalnika). Ob ponovni prijavi v sistem boste lahko z iskalnikom že našli aplikacijo Your Phone.

Ime aplikacije bo takoj po namestitvi angleško, ko pa jo boste posodobili, kar bo od vas sprva tudi zahtevala, bo, če uporabljate slovensko različico Windows 10, postala Vaš telefon:

Opazili boste tudi, da se je nekoliko spremenil videz menija, ki prikaže rezultate iskanja. Na zgornji fotografiji lahko vidite, kakšen je bil pred namestitvijo paketa posodobitev October 2018 Update.  | Foto: Matic Tomšič Opazili boste tudi, da se je nekoliko spremenil videz menija, ki prikaže rezultate iskanja. Na zgornji fotografiji lahko vidite, kakšen je bil pred namestitvijo paketa posodobitev October 2018 Update. Foto: Matic Tomšič

Pomembno: večina funkcij, ki jih prinaša povezava med pametnim telefonom in Windows 10, je oziroma bo vsaj sprva omejena na telefone z operacijskim sistemom Android. Microsoft obljublja, da bo sčasoma poskrbljeno tudi za uporabnike s telefoni iPhone, a ti od funkcije Your Phone vsaj za zdaj ne bodo imeli skoraj nič.

Google Digisvet Prvi korak za Googlovo tehnologijo prihodnosti: marsikdo bo prihranil precej denarja

V aplikacijo Vaš telefon se nato prijavite z obstoječim Microsoftovim računom, ki ga najverjetneje že tako ali tako uporabljate za prijavo v računalnik. Geslo za vaš Microsoftov račun je enako kot vaše geslo za odklepanje računalnika. 

Naslednji korak je vnos telefonske številke naprave, ki jo želite povezati z aplikacijo Vaš telefon. Ko potrdite telefonsko številko, boste prejeli sporočilo SMS s povezavo do uradne Microsoftove aplikacije Vaš spremljevalec za telefone. Namestite jo in se tudi v to aplikacijo prijavite z Microsoftovim računom. Postopek sinhronizacije računalnika s telefonom bo s tem končan. 

Ko boste na zaslonu pametnega telefona videli to sporočilo, bosta računalnik z Windows 10 in pametni telefon uspešno sparjena.  | Foto: Matic Tomšič Ko boste na zaslonu pametnega telefona videli to sporočilo, bosta računalnik z Windows 10 in pametni telefon uspešno sparjena. Foto: Matic Tomšič

Kaj vse trenutno zmore partnerstvo pametnega telefona in Windows 10

Aplikacija Vaš telefon trenutno omogoča ogled nedavnih fotografij, ki so bile shranjene oziroma posnete s pametnim telefonom, in pregledovanje ter odgovarjanje na sporočila SMS. 

Windows 10 | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Prav pisanje sporočil SMS s fizično tipkovnico je za zdaj največja privlačnost novosti Vaš telefon, medtem ko si lahko fotografije, posnete s telefonom, ogledujemo tudi drugače, na primer s sprotnim shranjevanjem v oblak.

Microsoft obljublja, da je to šele začetek: aplikacija Vaš telefon bo uporabniku namreč sčasoma dovolila popolno zrcaljenje funkcij pametnega telefona na računalniški zaslon, kar pomeni, da bo ga bomo lahko uporabljali, ne da bi se ga sploh dotaknili. 

Prikaz delovanja aplikacije AirDrop za deljenje datotek med Applovimi napravami. V konkretnem primeru sta to pametni telefon iPhone (levo) in prenosni računalnik MacBook Pro (v ozadju). | Foto: YouTube Prikaz delovanja aplikacije AirDrop za deljenje datotek med Applovimi napravami. V konkretnem primeru sta to pametni telefon iPhone (levo) in prenosni računalnik MacBook Pro (v ozadju). Foto: YouTube
Microsoft s funkcijo Your Phone oziroma Vaš telefon ni izumljal tople vode, saj podobno sinhronizacijo mobilne naprave in računalnika njegov tekmec Apple omogoča že kar nekaj časa. A Windows 10, za katerega je na voljo aplikacija Vaš telefon, dosega precej več uporabnikov kot Applovi operacijski sistemi, saj je nameščen na več kot tretjini vseh osebnih računalnikov.

Če bo Microsoft aplikacijo redno nadgrajeval z obljubljenimi funkcijami in prek nje res omogočil popoln nadzor telefona, lahko Vaš telefon postane del vsakdana marsikaterega uporabnika. 

Oglejte si še predstavitev funkcije Vaš telefon (Your Phone) v obliki videoposnetka:

Preberite tudi:

YouTube Digisvet Pozabite YouTube: Kako do brezplačne glasbe na pametnem telefonu pogovor jezik Digisvet Tudi vi uporabljate pametni telefon, ker se vam ne ljubi pogovarjati s kolegom? Spletne strani Digisvet Deset zelo uporabnih spletnih strani, ki si jih je vredno zapomniti Xiaomi Pocophone F1, pametni telefon, kamera Digisvet Kateri pametni telefon kupiti za največ 500 evrov? Nasvet članek Digisvet Skrivnosti vsakdanjih predmetov, ki jih marsikdo ne pozna Pametni telefoni članek Digisvet Premik na trgu pametnih telefonov: kakšni bodo od zdaj naprej?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 22
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin