Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
4. 10. 2018,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07

Natisni članek

srečanje pogovor raziskava mobilne naprave pametni telefon

Četrtek, 4. 10. 2018, 4.00

4 leta, 5 mesecev

Tudi vi uporabljate pametni telefon, ker se vam ne ljubi pogovarjati s kolegom?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07
pogovor jezik | Razlogi za izogibanje srečanjem so lahko različni, od čiste "lenobe" in udobja do neprijetnih okoliščin in nesoglasij, ko mobilne naprave nastopajo celo kot tolažba po hudih besedah. | Foto Thinkstock

Razlogi za izogibanje srečanjem so lahko različni, od čiste "lenobe" in udobja do neprijetnih okoliščin in nesoglasij, ko mobilne naprave nastopajo celo kot tolažba po hudih besedah.

Foto: Thinkstock

Raziskava družbe Kaspersky Lab je pokazala, da kar 75 odstotkov ljudi uporablja mobilne naprave pod pretvezo zaposlenosti in se tako izogne neposrednemu pogovoru z drugo osebo.

Mobilne naprave, od preprostih mobilnih telefonov prek pametnih telefonov do tablic, so imele (in naj bi še vedno imele) temeljno poslanstvo lajšanja naših komunikacij.

Toda velikokrat je videti, da mobilnim napravam dajemo prednost pred dobrimi, starimi neposrednimi komunikacijami. Rezultati nedavne raziskave, ki jo je opravila družba za računalniško varnost Kaspersky Lab, pa je pokazala, da je šlo že tako daleč, da so nam mobilne naprave postale orodje za - izogibanje neposredni komunikaciji v živo.

Mobilni telefon je izredno priročno pribežališče, če ni dovolj poguma za pogovor iz oči v oči (največkrat po kakšnem prepiru). | Foto: Mobilni telefon je izredno priročno pribežališče, če ni dovolj poguma za pogovor iz oči v oči (največkrat po kakšnem prepiru).

Ko ne želimo neposrednega pogovora, vzamemo v roke (pametni) telefon

V omenjeni raziskavi je namreč kar tri četrtine vseh vprašanih potrdilo vedenjski trend, da so mobilne naprave priročno in učinkovito sredstvo za izogibanje neposrednim pogovorom.

Razlogi za izogibanje srečanjem so lahko različni, od čiste lenobe in udobja do neprijetnih okoliščin in nesoglasij - takrat mobilne naprave lahko nastopajo celo kot tolažba po hudih besedah, ko je težko najti pogum za umirjen pogovor iz oči v oči.

Kar 72 odstotkov vprašanih v raziskavi družbe Kaspersky Lab je priznalo, da v neki situaciji v družbi, ko ne vedo, kaj bi storili, vzamejo v roke svojo mobilno napravo. | Foto: Thinkstock Kar 72 odstotkov vprašanih v raziskavi družbe Kaspersky Lab je priznalo, da v neki situaciji v družbi, ko ne vedo, kaj bi storili, vzamejo v roke svojo mobilno napravo. Foto: Thinkstock

Lotimo se ga tudi, ko ne vemo, kaj bi morali narediti

Mobilne naprave pa so, kot ugotavlja omenjena raziskava, tudi mašilo v raznih življenjskih situacijah. Kar 72 odstotkov vprašanih je priznalo, da v neki situaciji v družbi, ko ne vedo, kaj bi storili, vzamejo v roke svojo mobilno napravo.

Skoraj za polovico vprašanih, natančneje za 46 odstotkov vprašanih, je mobilna naprava način za preganjanja dolgčasa, za 44 odstotkov vprašanih pa je to sredstvo za dnevno razvedrilo.

Velikokrat je videti, da mobilnim napravam dajemo prednost pred dobrimi, starimi neposrednimi komunikacijami. | Foto: Velikokrat je videti, da mobilnim napravam dajemo prednost pred dobrimi, starimi neposrednimi komunikacijami.

Halo, taksi? Raje z aplikacijo!

Očitno so mobilne naprave odlična premostitev tudi takrat, ko moramo opraviti kakšen klic s ponudnikom storitev oziroma neznano osebo. Tako bi na primer 31 odstotkov vprašanih za naročilo taksija ali pridobivanje napotkov za smer poti raje uporabilo spletno stran ali aplikacijo in se tako izognilo neposrednemu pogovoru.

Zato ne preseneča, da bi se mnogi brez svoje z internetom povezane mobilne naprave, ali ko se ta izprazni, počutili izgubljeno. Dobra tretjina, natančneje 34 odstotkov, se boji, da se brez dostopa do nje ne bi mogli zabavati, približno vsak osmi pa je prepričan, da se brez delujoče povezane mobilne naprave ne bi mogli pretvarjati, da so zaposleni.

Ne spreglejte